изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:18 EEST
Президентът върна за ново обсъждане в НС някои разпоредби от Закона за политическите партии    
Новини  София. Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание някои разпоредби от Закона за политическите партии, приет от ХХХІХ Народно събрание на 18 декември 2004 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В мотивите на държавния глава се казва: “Уважаеми госпожи и господа народни представители, Приетият Закон за политическите партии направи опит да постави на нова основа развитието на политическия плурализъм у нас и упражняването на едно от основните политически права, които българската конституция предоставя на гражданите – свободата на сдружаване. Наред с някои сполучливи нормативни решения, които обективно усъвършенстват режима на учредяването и функционирането на политическите партии, в него са намерили място и разпоредби, които будят сериозни възражения, включително и за тяхното съзвучие с духа на конституцията.
Така например предвиденото в § 4, ал. 2 от Преходните и заключителните разпоредби (ПЗР) на закона създава недопустими
привилегии за определените в тази разпоредба парламентарни партии. По принцип одобрявам предвиденото в чл. 15, ал. 3, т. 7 от закона изискване за представителност на политическите партии, но смятам, че то трябва да се отнася до всички политически партии, включително и до тези, които са представени в парламента. Законът предвижда създаването на двойствен режим – едни партии ще трябва да се пререгистрират, доказвайки пред съда, че имат над 5000 членове, а на други това изискване е спестено само на основанието, че са участвали самостоятелно или в коалиция на последните парламентарни избори и “имат народен представител в 39-ото НС” или “имат достатъчен брой представители за образуване на самостоятелна парламентарна група”. За мен е непонятен критерият, по който със закона се предоставя тази привилегия и на такива партии, които са създадени наскоро, не са участвали в никакви избори и тепърва предстои да се
доказват в политическия живот. Тази тяхна привилегия е особено несправедлива спрямо онези партии, които показаха добри резултати на последните парламентарни избори, макар и непреодолели избирателната бариера и неполучили представителство в парламента. Подобен подход предизвиква основателни упреци към българския парламентаризъм, поражда съмнения за безпринципни политически сделки.
Възразявам и срещу разпоредбата на ал. 3 на същия параграф. Споделям, че законът не бива да дава възможност да се заблуждават избирателите и да се допуска регистрацията на партии, които практически дублират наименованията на вече регистрирани партии. Съвършено справедливо е изискването онези партии, които “паразитират” върху авторитета на вече създадени и утвърдили се политически формации, да се пререгистрират под ново име. Онова, което не мога да си обясня обаче, е - защо това иначе справедливо изискване няма да важи за партиите по § 4, ал. 2 от ПЗР на закона.
Като се ръководя от изложените по-горе мотиви, оспорвам разпоредбите на § 4, ал. 2 и 3 от ПЗР на Закона за политическите партии и на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията на Република България връщам закона за ново обсъждане от Народното събрание.”

http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Президентът върна за ново обсъждане в НС някои разпоредби от Закона за политическите партии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди