изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:03 EEST
Над 23 000 са жертвите от катастрофалното бедствие в Южна и Югоизточна Азия    
Новини23 500 са вече жертвите на катастрофалното бедствие в Южна и Югоизточна Азия, но се очаква броят им да нарастне. Хиляди хора са ранени или се водят за изчезнали.

Това са последните данни, обобщени от Франс прес. Огромните приливни вълни цунами, предизвикани от мощното земетресение край индонезийския остров Суматра, най-тежко поразиха седем държави в района. Днес метеорологичните центрове предупредиха за опасност от нови цунами в следващите 24 до 48 часа, но тяхната сила се очаква да бъде два пъти по-малка.

Земетресението край Суматра, едно от най-силните за изминалото столетие, е било с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, смята Американският геоложки изследователски институт. Но истинското бедствие се оказаха вълните убийци цунами, предизвикани от труса, които се разпространиха чак до източните брегове на Африка, на 6000 км оттам.

Най-тежка е равносметката за броя на жертвите в Шри Ланка. Съобщава се за близо 11 000 загинали и поне още 10 000 души - в неизвестност.

В Индия вече се смята, че има над 6800 жертви. Особено тежко са пострадали островите в Бенгалския залив, които не са далеч от зоната на труса.

Над 4700 жертви има в Индонезия, но и там властите се опасяват, че броят им ще нарасне, особено на остров Суматра, край който стана мощният трус.

Стотици загинали има в Тайланд, Малдивите, Малайзия, Бангладеш и Миянма. Има жертви чак в Сомалия и Кения. Още никой не се наема да определи материалните щети от катастрофата, но тя вече се оценява като една от най-тежките в съвременната история, тъй като е поразила гъсто населени райони, които и без това изпитват трудности. Според Международния комитет на Червения кръст , над 1 млн. души са евакуирани или останали без покрив, а в тежката обстановка има риск от разпространяване на болести.

Една трета от жертвите може би са децата в рибарските села, смятат от УНИЦЕФ. Спасителните операции, в които масово се включиха военни, са затруднени, заради тежко пострадалата инфраструктура. Но страшното бедствие предизвика и небивала мобилизация на международни усилия. Обявената до момента спешна финансова помощ от отделни страни и организации надмина 20 млн. долара. Много държави изпратиха в района на бедствието спасителни екипи и средства за подпомагане на пострадалите.

http://news.bnt.bg

setScrollFoot()

 


Сходни връзки

Над 23 000 са жертвите от катастрофалното бедствие в Южна и Югоизточна Азия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди