изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:04 EEST
Китай пусна Интернет от ново поколение    
КитайКитайското правителство съобщава, че е пуснало в експлоатация първата в страната магистрална мрежа, работеща по интернет протокол от ново поколение - IPv6. Китайската образователна и изследователска мрежа CERNET2 (China Education and Research Network) обединява 25 университета в 20 града, като това я прави най-голямата към днешна дата в този клас.


Бързото развитие на Мрежата и особено навлизането на много мобилни и битови устройства съвсем скоро ще доведат до изчерпване на адресното пространство от 4,2 милиарда адрес. Протоколът IPv6 ще реши този проблем за няколко века напред. IPv6 предвижда 128-битова организация на адресното пространство в Интернет, което теоретично представлява 1038 хоста. Казано с други думи – с IPv6 може да се присвои уникален адрес на всеки физически обект на планетата. Най-много от нови адреси се нуждаят страните от Азия, където Интернет се развива с шеметни темпове. На родината му – САЩ, принадлежат 74% от IP-адресите, докато Китай, с неговите 80 милиона потребители, заема от виртуалното пространство почти толкова, колкото заема и студентския град на Калифорнийския университет.

На 7 декември са проведени тестови изпитания с обмен на данни по новата мрежа между Пекин и Тянджин. Скоростта на пренос, според официалните данни, е 4-20 пъти по-висока от средния показател за университетските мрежи в света. CERNET2 работи само по протокол IPv6. Оборудването за мрежата е произведено в Китай от компаниите Huawei Technologies и Tsinghua Bit-Way. Близките планове са мрежата да обхване 100 университета в необятната страна.

Комисията по реформите в националното развитие на Китай (NDRC) е основала Фонд за развитието на Интернет от ново поколение в Китай (CNGI), като за поддръжката и внедряването на IPv6 в страната са отделени 169 милиона долара. Половината от тези средства ще бъдат инвестирани в CERNET2 и съпътстващите проекти, а втората половина – за реализацията на новата технология в мрежите на петте телекомуникационни оператора в страната. 25-те университета са вложили в CERNET2 свои средства от порядъка на 604 хиялди долара, съобщава Xinhuanet.com.

http://www.dnesplus.com/
 


Сходни връзки

Китай пусна Интернет от ново поколение | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди