изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:02 EEST
Трусът промени картата на Азия    
НовиниНякои от най-малките острови на югозапад от бреговете на Суматра, където беше локализиран епицентърът на земетресението от 26 декември, са се преместили с близо 20 метра в посока югозапад, твърди американският геофизик Кен Хъднът.

Предположението му се базира на използване на сеизмични модели. Според учения трусът е бил толкова мощен, че е преобразил картата на Азия. Хъднът твърди, че най-северозападната точка на Суматра се е преместила в посока югозапад с близо 36 метра.
    Друг американски учен - Стюарт Сипкин от националния сеизмичен институт в Голдън, щата Колорадо, твърди, че островите около Суматра са се преместили, но не хоризонтално, а вертикално, като са увеличили своята надморска височина. Според него индийската плоча е потънала под бирманската и това е довело движението да бъде вертикално, а не водоравно.
    Отделената енергия при сблъсъка на двете плочи е променила въртенето на Земята около оста й. Енцо Боски от италианския сеизмологичен институт коментира труса с думите, че цялата Земя вибрира от земетресението. Според сеизмолози трусът е променил ъгъла на земната ос, който е 23,5 градуса, но още не е ясно с колко точно.
    Индийските учени бяха предсказали земетресението още на 22 декември по старинна метода, която е свързана с подредбата на небесните тела.
    Тайландски астролог пък обвини за земетресението лошата подредба на звездите в хороскопа на премиера Таксин Шинаватра.

http://www.novinar.org

 


Сходни връзки

Трусът промени картата на Азия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди