изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 19:42 EEST
Симеон Сакскобургготски: Реализирането на проекта АМБО може да бъде положителен пример за международно сътрудничество    
Новини Министър-председателите на България, Албания и Македония подписаха съвместна декларация

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски и колегите му от Албания и Македония Фатос Нано и Владо Бучковски подписаха съвместна декларация. Те са у нас във връзка с финализирането на Тристранния меморандум за договореност и разбирателство за изграждане на транс-балкански петролопровод Бургас – Вльора. Документът беше подписан в Гранитната зала на Министерския съвет от министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, министъра на промишлеността и енергетиката на Република Албания Виктор Дода, министъра на икономиката на Република Македония Фатмир Бесими и президента на корпорация АМБО Едуард Фергюсън.

 

Премиерът Симеон Сакскобургготски изрази задоволството си от подписването на Тристранния меморандум и подчерта, че с този документ се доказва желанието на трите държави да работят заедно за доброто на региона. Той изтъкна, че с това се изпълняват приоритетите от политиката на правителството, за активизиране на диалога с държавите от Югоизточна Европа.

 

Българският министър-председател подчерта, че реализирането на проекта АМБО в едно недалечно бъдеще може да бъде положителен пример за международно сътрудничество.

Премиерът Симеон Сакскобургготски благодари на двамата си колеги за посещението им в София. Подписването на Тристранния меморандум и съвместната декларация съвпадна с първата визита в чужбина на новоизбрания председател на правителството на Македония Владо Бучковски. За мен е голямо удоволствие да посрещна премиера Владо Бучковски. Нека това да бъде един добър признак за отношенията между нашите две страни, заяви Симеон Сакскобургготски по време на пресконференцията на тримата премиери, след подписването на официалните документи.

 

Албанският правителствен ръководител Фатос Нано подчерта, че изграждането на транс-балкански петролопровод Бургас – Вльора е една от най-важните инфраструктури за регионалната интеграция и за европейската и евроатлантическа интеграция на Западните Балкани. Вярвам, че това дава много силен пример на партньорство, каза още той.

 

Председателят на правителството на Македония Владо Бучковски заяви, че проектът АМБО е конкретно доказателство, че в региона вече господства друг климат на солидарност и разбирателство, климат, за който вярваме, че с общи цели ще успеем да превърнем в климат, който ще доведе до по-добър живот за всички граждани в региона. И допълни, че се надява доброто сътрудничество между Македония, Албания и България да бъде модел за успешно сътрудничество не само в тази част на Европа.

 

В съвместната декларация, подписана от тримата премиери, се потвърждава подкрепата на България по пътя на членство на Албания и Македония в НАТО, както и в процеса на интеграцията ни в Европейския съюз.

 

Трите държави изтъкват приоритетното значение на регионалната инфраструктура при изграждане на новата роля на Балканите – като стратегически регион, през който преминават важни транспортни и енергийни коридори, свързващи два континента.

 

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски проведе и двустранни срещи с албанския и македонския си колега Фатос Нано и Владо Бучковски в рамките на работната им визита.

 


Сходни връзки

Симеон Сакскобургготски: Реализирането на проекта АМБО може да бъде положителен пример за международно сътрудничество | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди