изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:34 EET
Жертвите на природните стихии в Азия достигнаха 125 хиляди души    
Новини  Пет милиона души в Азия са били принудени да напуснат домовете си вследствие на мощните вълни цунами, които опустошиха крайбрежието на Индийския океан, съобщи Световната здравна организация. Държави от цял свят продължават да изпращат помощи за бедстващите райони.

Световната здравна организация отново предупреди, че още десетки хиляди може да загинат вследствие на епидемии, ако бързо не бъдат погребани телата на загиналите. Държави от цял свят продължават да изпращат помощи за бедстващите райони.

Испания обяви, че дава 50 млн. евро. Част от помощта ще бъде дарение, а останалата ще бъде предоставена под формата на нисколихвени заеми. Франция ще предостави над 22 милиона евро помощ.

15 милиона евро ще бъдат преведени на агенциите на ООН - УНИЦЕФ, Световната здравна организация и на Международния комитет на Червения кръст. Помощта ще бъде разпределена между пет пострадали страни - Шри Ланка, Тайланд, Малдивите, Индия и Индонезия. Деветдесет французи се водят изчезнали безследно, 20 са загинали и 189 са ранени при земетресението и вълните цунами в Азия. Дванадесет испански туристи се водят за изчезнали в Тайланд. Засега няма данни за загинали испанци. Транспортен самолет "Ил-76" на Министерството на извънредните ситуации на Русия излетя тази нощ за столицата на Шри Ланка - Коломбо с хуманитарна помощ за пострадалите от цунами. На борда има 20 тона товари. Чили също изпрати помощ. Канада ще отпусне общо 33 милиона долара за южноазиатските страни.

Силни вторични трусове след голямото земетресение от 26 декември продължават да разтърсват Югоизточна Азия. Само през последните 24 часа са регистрирани пет труса с магнитуд, който е по-висок от пета степен по скалата на Рихтер.

Последният трус е регистриран на 75 км западно от Банда Ачех, на индонезийския остров Суматра в 22 часа българско време снощи.

Общо около 70 вторични труса са регистрирани в Индийския океан от неделя насам. Според геофизика Уейвърли Пърсън, директор на програма в центъра, вторичните трусове ще продължат седмици и месеци, но нови земетресения от девета степен не се очакват. Най-силният вторичен трус - с магнитуд от 7,5 е бил регистриран около три часа и половина след главното земетресение.

Приливните вълни, причинени от земетресението от 9-та степен по скалата на Рихтер край западното крайбрежие на индонезийския остров Суматра, заляха бреговете на осем азиатски държави и достигнаха и Африка. Международният комитет на Червения кръст съощи, че досега официално е потвърдена смъртта на почти 78 хиляди души. Най-много жертви на природното бедствие има в Индонезия. Само в провинция Ачех в северната част на остров Суматра, която беше най-близо до епицентъра на земния трус, по данни на ООН са загинали около 80 хиляди души. Данните обаче все още не са официално потвърдени. Стотици чуждестранни туристи се завърнаха от района на бедствието в родните си страни. Десетки белгийци и французи си дойдоха от тайландския остров Пукет. В разказите им за случилото се присъстваха едни и същи думи - ужас и паника.

Пет милиона души в Азия са били принудени да напуснат домовете си вследствие на мощните вълни цунами, които опустошиха крайбрежието на Индийския океан, съобщи Световната здравна организация. Говорителката на СЗО за Южна Азия обяви, че между един и три милиона жители са напуснали домовете си в Индонезия и един милион - в Шри Ланка. Общо един милион души са напуснали домовете си в Индия, Малдивите и други страни. http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Жертвите на природните стихии в Азия достигнаха 125 хиляди души | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди