изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:34 EET
Профилактичните прегледи при лекар вече са задължителни    
ЗдравеОт тази година профилактичните прегледи вече са задължителни за всички здравноосигурени граждани. Законът за здравето предвижда солени глоби за всеки, който пропусне тези прегледи, като най-малката глоба е 50 лева.

Специалистите призовават поне бременните жени да проявят повече отговорност към здравето си. Според кардиолозите, е препоръчително всяка бъдеща майка да направи ехокардиография на сърцето на бебето, освен обичайните консултации за бременни.

Всяка година поне 5 000 деца с различни сърдечни увреждания преминават през консултативния кабинет на Националната кардиологична болница в София. Много от тях биват оперирани заради вродени аномалии на сърцето.

Ако бъдещата майка бъде прегледана с модерен ехокардиограф, някои неличимите увреждания на сърцето на бебето могат да бъдат диагностицирани още след 18-тата седмица на плода или фетуса, както го наричат докторите. Сърцето на фетуса по това време има площ 0,5 кв.см., т.е. е необходима апаратура, която позволява увеличаване на образа, за гледане на забавен кадар, тъй като сърцето бие много по-бързо от това детското или възрастния.

Модерната ехокардиография позволява на лекарите да решат коя бременност да се износи и коя да се прекъсне. С част от средствата, събрани по инициативата “Българската Коледа”, ще бъде закупен ехокардиограф от най-ново поколение за Националната кардиологична болница. Тогава прегледите на сърчицата на още неродените бебета ще бъдат не само 350, както досега, а много повече. http://news.bnt.bg/

setScrollFoot()
 


Сходни връзки

Профилактичните прегледи при лекар вече са задължителни | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди