изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:45 EEST
Хуманитарните операции в Югоизточна Азия продължават, но населението там все още бедства    
НовиниДо десет години може да са нужни за въстановяването на пострадалите от земетръса и вълните цунами райони в Азия, предупреди генералният секретар на ООН.

Светът осъществява най-голямата хуманитарна операция в следвоенната си история, но помощите все още трудно достигат петте милиона нуждаещи се. Предоставените и обещани средства достигнаха два милиарда долара. До момента потвърдените жертви на бедствието са 129 817. Сред тях са граждани на 13-те пряко засегнати страни и на още 40 държави.

Американски и индонезийски хеликоптери с храна и вода за първи път успяха да кацнат на северозападния бряг на остров Суматра, където загинаха повече от половината от всички жертви. На места обаче приземяването на машините бе осуетено от отчаяни тълпи и помощите бяха хвърляни от въздуха.

Освен от логистични проблеми и липса на координация, доставките в индонезийската провинция Ачех и в Шри Ланка, са затруднени от проливни дъждове и наводнения. Нараства опасността от епидемии сред хората на изолирани островчета и в отдалечени части на Суматра.

Според ООН, помощ може да достигне някои откъснати райони чак след две седмици и броят на жертвите може да скочи на 150 000. В недостъпните за техника райони на Тайланд в аварийните работи се включиха слонове. Някои местни хора и туристи дължат живота си на тези животни. Слоновете усетили задаващото се бедствие, започнали да тръбят жално, все едно плачат, и се втурнали към височините, разказват гледачите им.

Множат се и историите за оцелели по чудо. В открито море, край тайландския курорт Као Лак, индиец намерил невредимо осеммесечно момченце от Казахстан върху матрак. Родителите са мъртви, но петгодишното братче на бебето е оцеляло. На покрива на хотел на тайландския остров Пукет съдбата събрала израелски и палестински младоженци на меден месец. Двете новобрачни двойки оцелели, защото си помагали взаимно. В Индия момченце и момиченце, родили се, докато вълните заливали брега, са кръстени Цунами. Желанието на родителите е да бъдат силни като името, което носят.

Цунами в Атлантическия океан може да порази западна Африка, Южна Америка, Испания, Великобритания и Флорида през следващите десет хиляди години, сочи изследване на британски и американкски учени. Според тях, причина за гигатските вълни може да бъде свличане на стена на вулкана Кумбре Виеха на Канарските острови. http://news.bnt.bg/

setScrollFoot()

 


Сходни връзки

Хуманитарните операции в Югоизточна Азия продължават, но населението там все още бедства | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди