изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:58 EEST
Десетки общини на бунт за отнети хиляди работни места    
НовиниДрастичното намаляване на проектите по програмата на МТПС "От социални помощи към заетост" доведе до масови протести в страната.


Заради орязването на програмата Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Националното сдружение на общините (НСД) се хванаха за гушата. По данни на НСОРБ от 156 общини при заявени 46 хиляди работни места, са одобрени 10 хиляди, т.е. налице е 80% намаление на бройките, съобщи председателят на сдружението Красимир Мирев, цитиран от "Фокус". Според Мирев програмата се орязва на места, където има най-голяма безработица - в 40 общини е напълно спряна.
МТПС не е изтъкнало никакви мотиви за орязване на бройките на заетите по програмата. "Очакваме в най-кратък срок да ни бъде предоставено точно обобщението колко са бройките на заетите по проекти на общините и колко са бройките на заетите по проекти на областните съвети", каза Мирев.
Пловдивският зам.-кмет Константин Писков заяви, че Агенцията по заетостта намалява и броя на часовете за работещите по програмата за ден – от 8 на 6 часа, което води до намаляване на трудовото възнаграждение, като при новата минимална работна заплата при 6-часов работен ден, възнаграждението ще се запази приблизително като при стария режим на минимална работна заплата, но с 8-часов работен ден.
Правителственият говорител Димитър Цонев опонира, че Програмата от "Социални грижи към заетост" не е само за общините, заяви правителственият говорител Димитър Цонев и уточни, че намалението на средствата е в съответствие с целите на тригодишната програма, предаде БГНЕС. Ако през 2003 г. са отпуснати 217 милиона лева за 80 000 работни места, то през 2004 г. са отпуснати 141 милиона лева за 94 000 работни места.
За тази година са одобрени 1400 от подадените 1900 проекта. Повишен е процентът на участие на частните работодатели по програмата. Правителственият говорител многократно подчерта, че програмата не е само за общините, а също за областни управи и частни работодатели, че Министерски съвет и Народното събрание са свършили работата и от тук нататък всичко е въпрос на експертни преговори. Според Цонев да се критикува програмата означава да не се мисли пазарно. Той съобщи, че за 12 от крайно бедните общини ще се формира отделна програма за заетост за 2 милиона лева.
Междувременно зам.-министърът на труда и социалната политика Румен Симеонов обясни, че тази година са одобрени 1400 от общо 1900 проекта по програмата. От тях 259 проекта са на общините, а около 1/3 от средствата са за проекти на частни фирми. Общо става въпрос за 127 млн. лв., по тях ще бъдат наети около 70 000 души, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Румен Симеонов. Зам.-министърът посочи няколко причини за този факт: програмата се реализира за трета поредна година и още в началото й е посочено, че всяка една следваща година финансирането ще намалява; безработицата намалява, а също така особено важно е, че освен общините, като работодатели е предвидено да участват и отделни дружества, кооперации, частни бизнесмени или предприемачи, т.е. в една община могат да бъдат одобрени няколко проекта, но не винаги работодател е самата местна администрация.
Безработни от общините Кула, Бойница и Макраш днес блокираха трите подстъпа към ГКПП-Връшка чука. От 1300 души, работещи до момента по програмата във Видин са останали 300. В община Русе бройките на заетите са намалени от 1000 на 40 души.
Днес в ефективната стачка на работниците от Терем-Търговище се включиха и пловдивските служители на Терем. Въпреки че в последните дни на декември бяха изплатени по 200 лв. на човек, задълженията към работещите в авиоремонтния завод в Пловдив са 1.7 млн. лв.

http://dnes.dir.bg/

 


Сходни връзки

Десетки общини на бунт за отнети хиляди работни места | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди