изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:00 EET
ЦУНАМИ СРЕЩУ ДРЕБНИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС В ДОБРУДЖА    
ОбществоЦунами се очаква да залее в близките месеци дребния и среден бизнес в Добричка област.

Става дума за прословутия Закон за здравето, който влезе в сила от 1 януари и в чийто чл.56 /1/ е отбелязано, че се забранява тютюнопушенето в закрити обществени места, включително в обществения транспорт и закритите работни помещения. През декември бе обнародвана и Наредба за условията и реда, при които се допуска по изключение тютюнопушенето в обособени зони на закритите обществени места и закритите работни помещения.
Едни от най-засегнатите от въпросните нормативни документи ще бъдат заведенията. Тези, които имат под 60 места, трябва да обособят места за непушачи, коидо да са с не по-малко от половината. По-големите кръчми пък ще трябва да имат зали за непушачи.
Собственици и наематели на заведения са категорични, че им е нужно време да ги преустроят. И не само време, ами и средства. Кръчмари се опасяват, че помещенията за непушачи ще са празни, та нали във всяка една компания има поне по един, който пуши... Интересно е как ще бъдат настанени сватбарите в един преграден ресторант... От друга страна наемателите на по-малки кръчми са категорични, че скъпите вентилации няма да са им по джоба. Вече се заговори и за фалити на заведения и интернет зали, в които има по няколко масички със столчета за посетителите...
Пред репортер на НДТ се жалваха и работещи в административни сгради на Добрич, които вече са разписали заповедите на шефовете си, че няма да пушат на работното си място. И ще излизат навън. Най-тежко е положението за служителите по високите етажи на административните сгради, които явно трябва да слизат до долу, за да запалят цигара...
Проверките по обектите започват от днес /бел.а. вчера/, съобщи за НДТ директорът на ХЕИ в Добрич д-р Светла Ангелова. Тя уточни, че целта на първите ще е да бъдат направени предписания и разяснения на собствениците, а не да се съставят актове. Проверките ще се извършват от около 50 специалисти на инспекцията. Ще бъдат ангажирани служителите на четири отдела - "Държавен санитарен контрол на хранителни обекти и храни", "Държавен санитарен контрол на нехранителни обекти и стоки", "Опазване на общественото здраве" и "Противоепидемичен контрол". От прессъобщение на ХЕИ става ясно, че до края на март трябва да бъдат проверени всички обекти в областта.
Не се уточнява работното място на мацките по околовръстното шосе открито ли е, или не е. Може ли труженичката да пуши в колата на шофьора, докато работи двигателят, или двамата трябва да се съешват, пушейки до гумата откъм банкета. Трудно ще бъде на проверяващите, когато им се наложи да влизат в тоалетната, където също е забранено да се пуши.  Очевидно клекналите пушачи ще трябва да заключват вратите,  но ако пък собствениците на заведенията не са поставили ключалки, то рискът е неизбежен.  Тогава едно неправилно изхождане по въпроса може да им коства най-малко 50 лева. Особено внимание заслужават проверките в домовете-работни места на едноличните фирми. Ако едноличната управителка посрещне инспектора гололично, то тогава трудно ще може да се приложи законът, особено ако в помещението има скрита камера.  Ако пък едноличният търговец посрещне инспекторката двулично с партньора си, то тогава ще трябва България да се консултира с Швеция трима ли са шведска тройка или четирима и коя държава държи патентното право?
Шегата си е шега. Законът си е закон. Българинът е оцелял, защото се е смял най-вече на законодателите си. 

 


Сходни връзки

ЦУНАМИ СРЕЩУ ДРЕБНИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС В ДОБРУДЖА | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЦУНАМИ СРЕЩУ ДРЕБНИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2005-01-04 @ 00:52 EET
Kakvi sa tezi prostotii tova statia za regionalen vestnik li e ili za porno sait? Tozi koito go e pisal nadiavam se ne se nari4a jyrnalist! Mnogo vuzmytitelno!
ЦУНАМИ СРЕЩУ ДРЕБНИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2005-01-04 @ 19:17 EET
хаха, то самият закон си е една п0рнография :)
ЦУНАМИ СРЕЩУ ДРЕБНИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС В ДОБРУДЖА
Автор: Anonymous да 2005-01-04 @ 22:37 EET
a be vie iavno si jiveete samo vuv va6e si selo! Po cial sviat zabraniavat py6eneto-samo v BG oba4e sa nary6eni "4ove6kite" prava! Ami decata,80% py6at -e kak niama da py6at kato navsiakude okolo tiah se py6i,prodavat im cigari i t.n.Daje i 1 dete da si spasi drobovete ot tazi otrova si stryva da se zabrani py6eneto v zakriti pome6tenia vuob6te,a ne samo da se ograni4ava! Pomislete za decata,a ne samo za sebe si kakto vinagi!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди