изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:32 EEST
Заловиха Ал Заркауи, човекът на Осама в Ирак?    
Новини  Кюрдски източници съобщиха за ареста на ръководителя на Ал Кайда в Ирак 38-годишният йорданец Абу Мусаб ал Заркауи.


Руската агенция ИТАР-ТАС предаде, че по информация на в.“Ал Баян”, който излиза в ОАЕ, в иракския град Баакуба е бил арестуван йорданският терорист Абу Мусаб ал Заркауи, лидер на групировката “Организация на “Ал Кайда” за джихад в страните на Рафидаин (Месопотамия)”. Вестникът се позовава на кюрдски източници, но не съобщава кога е станал арестът. Наскоро Заркауи беше обявен  от Осама бен Ладен за ръководител на Ал Кайда в Ирак.
Кореспондентът на вестника в Багдад твърди, че новината за залавянето на терориста, за когото САЩ предложиха награда от 10 милиона долара, е била разпространена и от радиото на иракски Кюрдистан, което първо обяви и за ареста на Саддам Хюсеин.
Засега няма официална информация за ареста на Заркауи. Неговата групировка "Таухид и Джихад", която носи отговорност за много атентати , отвличания и убийства, между които и на българските шофьори Георги Лазов и Ивайло Кепов. Целта на Заркауи е да превърне Ирак в "нов Афганистан". Арабски източници твърдят, че групировката, в която вероятно има 1500 военни, е разделила Ирак на няколко части.
Световните агенции предадоха, че групировката "Ислямска армия в Ирак" е заплашила САЩ с нови атентати. В новогодишно послание, поместено на арабски сайт, групировката заявява, че 2005 г. ще донесе много изненади за американците и в Ирак,  и в родината им. http://dnes.dir.bg

Групировката на Заркауи пое отговорност за убийството на губернатора на Багдад

Багдад. Групировката на йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи “Организация за джихад в страните от Месопотамия” пое отговорност за убийството на губернатора на Багдад, предаде АФП, позовавайки се на изявление на групировката придружено от видеозапис, публикувано в Интернет сайт.

 НДТ ПРИПОМНЯ:

 Абу Мусаб Ал Заркауи

Истинското име на Абу Мусаб ал Заркауи е Фадел ал-Халайле. Роден е на 30 октомври 1966 г. в Зарка, Йордания.

Преименуването му се осъществява в град Зарка, в който палестински терористи взривяват три отвлечени самолета през 1970 при първи действия срещу анти-западното насилие.

Псевдонимите, които използва са Ахмад Фадил ал-Халайла, Абу Мухамад, Абу Ахмад, Сакр Абу Субаид.
Абу Мусаб ал Заркауи е от така наречените "афганистански араби", които през 80-те години помагат на съпротивата в Афганистан срещу съветската окупация. Той е смятан за експерт по приготвяне на отрови. През 1988/1989 г. се завръща в Йордания, където лежи седем години в затвора за опит да свали монархията и да установи ислямски халифат.

След излизането си от затвора и напускането на Йордания следите на Заркауи се губят.
За първи път той се появява в публичното пространство на западните информационните агенции през 1999, когато йорданските власти го задържат за неосъществен план за взривяване на туристически хотел в Аман по време на празненствата за настъпването на новото хилядолетие.

Абу Мусаб ал Заркауи e син на заможен йордански земевладелец, емигрира в Афганистан. Там преминава тренировъчно обучение в лагер на Ал Кайда, където, по данни на американски официални съобщения, придобива знания за химически и биологически реактиви. Ранен е в крака при бомбардировка в Афганистан през 2001, след което се премества в Ирак.

През октомври 2002 г. двама стрелци убиват американския дипломат Лаурънс Фоли в Йордания. Един от заловените стрелци посочва Заркауи като организатор на атентата.

През април 2004 година йорданският Върховен съд осъжда на смърт осем души, сред които и свързания с “Ал Кайда” Абу Мусаб ал Заркауи, за убийството на американския дипломат през 2002 година.
Разузнавателни служби предполагат, че Заркауи пребивава в Ирак или в Иран.

През април 2002 г. в Рурската област, Германия, e разкрита терористична клетка, на която е било възложено да извърши атентати срещу "еврейско-израелски учреждения". Един от членовете на клетката Шади Абдала признава пред върховния съд на Северен Рейн-Вестфалия, че Заркауи им е възложил поръчката за атентатите през септември 2001 г.

През октомври 2003 година американското правителство обявява награда от 25 милиона долара за информация, която би довела до залавянето или убийството на Абу Мусаб ал Заркауи.
Децентрализираната мрежа на Заркауи е известна като Ал Таухид. В миналото една от неговите открито заявени мечти е била да събори Йорданското кралско семейство.

Според експерти по тероризма тази цел по всяка вероятност се е запазила, но Заркауи е разширил операциите си с напредването на американската война срещу тероризма.

 


Сходни връзки

Заловиха Ал Заркауи, човекът на Осама в Ирак? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди