изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 16:16 EEST
6 ЯНУАРИ - БОГОЯВЛЕНИЕ    
ОбществоСпоред народния календар днес отбелязваме Йордановден

Днес във всички храмове ще бъде отслужена празнична Златоустова литургия. "На този ден в храма богослужението започва в 7.30 ч. с празнична утринна служба. След това в 8.45 ч. е четенето на Златоустовата литургия, след което се излиза навън. Там, където има река - кръстът се хвърля в реката. Ние тъй като нямаме естествен водоизточник, излизаме пред храма и топим кръста в купела" - разказа отец Стоян Иванов - архиерейски наместник и свещенослужещ в храм "Св. Троица". Отец Стоян добави още, че на този ден всеки може да си вземе от светената вода за здраве.
"Църквата отбелязва Богоявление - 6 януари, като денят, в който бог се явява в трите си лица. Гласът, който чуват, е бог Отец, образа - бог Син, а гълъбът - бог св. Дух" - добави още отец Стоян.
Празникът в народния календар е известен още като Водици и с него завършват мръсните дни. Той е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. Според традицията още през нощта срещу празника в река, на конец спускат пръстен. На сутринта по неговата чистота се гадае дали годината ще бъде хубава. На реката или езерото свещеникът прави водосвет, а после хвърля кръста във водата. Момците се надпреварват кой ще го извади пръв. Всички именници - Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана се поливат с вода. Смята се още, че недъгави и болни трябва да се потапят с дрехите, за да се излекуват, а момите мият лицата си, за да са хубави. В някои краища на страната след водосвета потапят и иконите във водата. Вечерта на трапезата отново има постни ястия, както на Бъдни вечер - хляб, зеле, фасул, орехи, вино. Трапезата се прекажда задължително. Затова вечерта се нарича трета кадена вечер - след коледната и новогодишната.
В някои краища по къщите обикалят моми-водичарки, които изпълняват песни за всеки член от семейството. Песните им са подобни на лазарските.
От ритуалните измивания и пръскания с вода тръгват и всички обичаи, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.
Обредните действия на Йордановден имат характер на ритуално очистване от действието на злите сили по време на прехода от старата към новата година (мръсните или погани дни). Ритуалното измиване по същество е защитна магия, каквато е и опушването (каденето), което засилва предпазните функции на празника. Смесването на християнство и езичество най-ясно личи в практиката да се очистват и самите икони (чрез потапяне в кръстената вече вода). Според традиционните представи, на този ден е кръстен и младият Бог (чрез потапяне в река Йордан), следователно той отново се ражда, т.е. ражда се за нов живот. Неговото кръщение (повторно раждане) съвпада с езическите представи за раждането на новия годишен цикъл, за излизането от периода на хаос, който разделя старата от новата година.
 


Сходни връзки

6 ЯНУАРИ - БОГОЯВЛЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди