изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:49 EET
21 000 ДОБРУДЖАНЦИ ВЪСТАНОВИХА ЗДРАВНИТЕ СИ ПРАВА    
ОбществоДиректорът на РУСО в Добрич Пламен Петров пред НДТ

- Г-н Петров, в края на миналата година влязоха в сила измененията в Закона за здравното осигуряване.  Бихте ли разяснили основните моменти за читателите на НДТ?
- Измененията бяха обнародвани в "Държавен вестник" на 21 декември м.г. и влязоха в сила от същата дата. Според новата редакция, осигурените лица, които са длъжни да внасят вноските за своя сметка, заплащат оказаната им медицинска помощ, ако не са внесли осигуровки за повече от три месеца за период от 15 месеца. Смята се периода до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Ако виновник е работодателят, лицето не губи правата си. Старите задължения - от 2000 г. насам обаче трябва да се издължат, за тях няма да има опрощение. В тази връзка контролните органи съставят актове за начет и съответно тези дългове ще бъдат взети от Агенцията за държавни вземания. Възстановяването на правата на лицата, които се осигуряват за своя сметка, е регламентирано в параграф 13 от преходните и заключителни разпоредби на закона. Според него това може да стане като лицата платят три санкциониращи вноски върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица, и то в срок до 31 януари 2005 г. Трите санкциониращи вноски са в размер на 39,60 лева. Освен това лицата са длъжни ежемесечно през 2005 г. да правят вноски. Ако пак не ги внасят три месеца, автоматично отпадат.
Лицата, които не работят по трудови и служебни отношения, не са на изборни длъжности, не са самоосигуряващи се лица, се осигуряват върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се, т.е. върху 110 лева или вноската им на месец е 6,60 лева. Преди промените те следваше да се осигуряват върху минималния осигурителен доход или да плащат по 12 лева на месец. Тези лица не трябва да подават данни в регистъра, за тях информацията се подава в НОИ по данни от платежния документ, с който са внесени вноските. В Закона за здравното осигуряване има и промени, които касаят лицата в неплатен отпуск. Те се осигуряват върху половината от минималния осигурителен доход за 2005 г.. Вноските са за сметка на лицата, ако се в отпуск по свое желание, и за сметка на работодателя, ако е по негова причина.
- Как е уреден въпросът със здравното осигуряване на лицата, които живеят в чужбина?
- Българските граждани, включително и тези с двойно гражданство, които са длъжни да се осигуряват за своя сметка и пребивават в чужбина повече от 183 дни или 6 месеца, могат да не плащат здравно осигурителните си вноски до края на съответната календарна година след предварително подадено заявление в НОИ. След завръщането им в България здравно осигурителните им права могат да се възстановят след изтичане на 6 последователни месеца, през които те следва да се осигуряват за своя сметка. Ако в рамките та този период им се налага да ползват здравни услуги, трябва да ги заплащат. Друга възможност да възстановят правата си е да заплатят сумата в размер на 12 здравни осигурителни вноски върху минималния размер на месечния осигурителен доход за самоосигуряващи се лица. Трябва да се има предвид, че ако няма подадено заявление предварително в НОИ, осигурителните вноски се дължат за целия период на пребиваване извън страната.
- Кои лица ще бъдат осигурявани за сметка на републиканския бюджет?
- Това е регламентирано в чл. 40, ал.2, т.4. За сметка на републиканския бюджет ще бъдат осигурявани гражданите, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи или енергийни помощи.
- Г-н Петров, възстановиха ли много добруджанци правото си на безплатна медицинска помощ след влизане в сила но промените?
- Преди 21 декември, когато влязоха в сила промените, с нарушени здравно осигурителни права бяха около 69 лица от Добричка област. Към момента са около 48 000. Т. е. около 21 хиляди души са със стари задължения, но имат права и могат да ползват безплатна медицинска помощ.

 


Сходни връзки

21 000 ДОБРУДЖАНЦИ ВЪСТАНОВИХА ЗДРАВНИТЕ СИ ПРАВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди