изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:39 EET
7 ЯНУАРИ - ИВАНОВДЕН, ЗИМЕН СВ. ИВАН    
ОбществоДнес Православната църква отбелязва паметта на Йоан Предтеча

"Днес, както и на Богоявление, се отслужва празнична утринна служба, след което се чете Златоустова литургия. Разликата е, че богослуженията на този ден се извършват само в храма" - каза за НДТ архиерейският наместник отец Стоян Иванов и добави: - "Църквата на този ден почита паметта на Йоан Кръстител, който е и предрекъл идването на младия бог и го е посочил на хората. Йоан е кръстил  младия Христос в реките на река Йордан."
И в народния календар Ивановден се смята за празник на кръстника на младия Бог Христос. Този ден честват тържествено не само именниците. Празнуват всички, като къпанията продължават. На Ивановден се къпят младоженците и всички деца, а къпането почти винаги е навън. Според народните представи Ивановден е и празник на кумството, кръстничеството и побратимството. Поради това той е определен за ритуално къпане на младоженците, което има очистителен характер. Християнството и езичеството се преплитат в обредността на Ивановден - зимният св. Иван е кръстник на Христос, а по отношение на младоженците замества вълшебния помощник от митологиите. На този ден обредната трапеза трябва задължително да включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.
 


Сходни връзки

7 ЯНУАРИ - ИВАНОВДЕН, ЗИМЕН СВ. ИВАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди