изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:12 EEST
РУСО ЩЕ ИЗКАРВА НА ВИДНО МЯСТО САНКЦИОНИРАНИТЕ ОСИГУРИТЕЛИ    
ОбществоХората с увреждания няма да получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване, ако получават пенсия за осигурителен стаж и възраст

Съобщения за осигурители, на които са съставени актове за начет, наказателни постановления и актове за лични глоби, ще бъдат поставяни на видно място в сградата на РУСО, в общините и в интернет-страницата на НОИ, съобщи за НДТ директорът на местното осигурително поделение Пламен Петров. Това е регламентирано в чл. 110, ал.4 в Кодекса за социалното осигуряване, изменения в който са направени в преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Досега документите за санкции се връчваха лично срещу подпис на отговорно длъжностно лице или по пощата, с обратна разписка - обясни П. Петров. Често обаче лицата не можело да бъдат открити. След изтичането на 7-дневен срок след поставянето на съобщенията на видно място щяло да се счита, че документът е връчен.
Специално за читателите на "Нова добруджанска трибуна" П. Петров разясни промените в Закона за бюджета на държавното осигуряване, обнародван в първия за годината брой на "Държавен вестник". Промените могат да бъдат разделени на две части - такива, които касаят държавното обществено осигуряване и засягащи пенсионното осигуряване, обясни директорът на РУСО. От 1 януари 2005 година се повишават месечните осигурителните прагове за различните професии от 20 до 30 лева. Минималният праг за нискоквалифицираните професии става 150 лева, а максималният за висококвалифицираните - 630 лева. На тази сума трябва да се осигуряват заети в енергетиката, производството и разпространението на газообразно гориво и финансовото посредничество. В новия закон е променен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица - за 2004 г. той бе 200 лева, а за 2005 г. става 220 лева. Вместо минимум на 100, на 110 лева ще се осигуряват земеделските производители и тютюнопроизводителите Тези, които упражняват само земеделска дейност пък, ще плащат месечно за осигуровки 55, вместо 50 лева. Максималният месечен размер на осигурителния доход за 2005 г. е определен на 1300 лева.
От тази година се увеличава размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2 години, каза П. Петров. За 2005 г. то става 130 лева, за предходната бе 120 лева. През тази година няма да се плащат вноски върху паричните обезщетения за временна работоспособност, бременност и раждане. Според новия закон се въвежда диференциация на вноските за фонд "Трудова злополука и професионална болест" - те са от 0,4 до 1,1 процента, досега бяха 0,7 на сто. Намалява се размерът на вноските за фонд "Безработица" от 4 на 3,5 процента. Разликата от 0,5 на сто ще се внася във фонд "Гарантиране вземанията на работниците и служителите". Новият закон променя съотношението на осигурителните вноски между работник и работодател. То става 30 към 70, досега беше 35 към 65.
Заради т. нар. явление "масов наплив към ТЕЛК" са направени промени в Кодекса за социалното осигуряване, съобщи П. Петров. От 1 януари лицата, които получават пенсии за осигурителен стаж и възраст, нямат право на пенсия за инвалидност поради общо заболяване. Към РУСО ще се създадат медицински комисии и пенсиите за инвалидност или добавките за чужда помощ ще се отпускат само след произнасяне на тези комисии. Ново е и, че пенсиите за хора с увреждания ще се отпускат от датата на подаване на заявление за освидетелстване в ТЕЛК, ако необходимите документи за пенсия са подадени в РУСО в едномесечен срок от влизане в сила на експертното решение на ТЕЛК, обясни П. Петров. Той допълни, че промяната ще се прилага, ако заявленията са подадени след 31 декември 2004 г.
За още няколко промени по отношение на пенсионното осигуряване разказа директорът на РУСО. Според една от тях осигурителният стаж след 1 януари 2003 г. ще се изчислява и в часове, а не както досега - само в дни, месеци и години. Съгласно новосъздадена ал.6 към чл.3 от Кодекса за социалното осигуряване - при смърт на лице, което е получавало пенсия за инвалидност или такава за стаж и възраст, наследствената пенсия се отпуска съобразно вида на получаваната пенсия на починалия към датата на смъртта.

 


Сходни връзки

РУСО ЩЕ ИЗКАРВА НА ВИДНО МЯСТО САНКЦИОНИРАНИТЕ ОСИГУРИТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди