изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:33 EEST
Цигарите в различни опаковки и с две цени    
ИкономикаОт понеделник четирите български тютюневи фабрики започват производството на цигари в нови опаковки с големи предупредителни надписи. До края на годината в търговската мрежа ще се продават цигари със стари и нови цени.


Вчера в "Държавен вестник" бе публикувано правителственото постановление, което определя цените според променения акциз.

Четирите фабрики в Благоевград, София, Пловдив и Стара Загора са получили новите опаковки на 3 януари, но чакаха постановлението, за да ги пуснат на пазара. Според промени в Закона за акцизите от началото на годината поскъпнаха евтините цигари и поевтиняха вносните и някои по-скъпи български.

Поевтинялото синьо "Виктори" от 1.55 лв. скоро няма да се появи на пазара, защото за него няма отпечатани бандероли, каза шефът на "Булгартабак" Георги Костов.

Цигарите със стари бандероли ще се продават до изчерпване на количествата, но не по-късно от 31 декември тази година, обясниха от финансовото министерство. Затова на пазара потребителите могат да намерят една марка цигари със стара и с нова цена.

"Част от предишния дизайн на опаковките е запазен, но има и промени. Изискванията са предупредителните надписи да заемат 30% от лицевата страна на кутията и стека и 40% от площта на задната част", обясни ръководителят на печатницата във фабриката за опаковки "Юрий Гагарин БТ" Атанас Цайкинов. Във всяка партида трябва да са изписани и 14-те предвидени в наредбата за изискванията към кутиите предупредителни надписи. Задължителни са "Пушенето убива" и "Пушенето вреди сериозно на вас и на другите около вас". Текстът трябва да е изписан с големи черни букви върху бял фон и обграден с черна рамка.

Сред останалите надписи са "Пушачите умират по-млади", "Пушенето води до проблеми на сърдечно-съдовата система", "Потърсете помощ, за да спрете да пушите", "Пушенето води до стерилитет".

И вносителите на цигари са длъжни да спазват наредбата и ще сключват договори с печатници за подобни етикети.

Марка / Нова цена / Стара цена

"Виктори" 1,55лв. 1.60
"Арда" 1,20 лв. 0.90
"Мелник" 1,20 лв. 1.00
"Средец" 1,30 лв. 1.20
"Трезор" 1,60 лв. 1.30
"Шипка" 1,20 лв. 0.90
"Фемина" 1,30 лв. 1.10
"Престиж" 1.40 1.40
"Давидофф Класик" 4,60 лв. 4.60
"Ротманс Кинг Сайз" 3,90 лв. 3.90
"Карелия Слимс" 3,00 лв. 2.80

http://investor.bg/

 


Сходни връзки

Цигарите в различни опаковки и с две цени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди