изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-10-20 @ 06:46 EEST
25 ДЕКЕМВРИ - РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО    
Коледа

КОЛЕДА

Денят 25 декември се чества от християнската църква като рождена дата на Исус Христос. Но малцина сигурно знаят, че преди много години този ден се е празнувал от перси, гърци, римляни и други народи като празник на "непобедимия слънчев бог".Празникът Рождество възниква едва в IV в. като четвърти важен за християнската църква - дотогава са се празнували само Богоявление, Възкресение и Петдесятница. Всъщност древните народи са чествали 25 декември, като рожден ден на слънчевия бог / dies natalis dei Solis ivicti/ под името Коледа. За да се създаде нова опора на правата вяра, Християнската църква обявила този ден за Рождество Христово през 334 и Христос бива обявен за (lux mundi) - за истинско слънце, озарило и спасило света от мрака.

Почитането на слънчевия бог не било чуждо и на племената, които образуват българската народност - траки, славяни, прабългари. Според българското народно вярване на Коледа слънцето се ражда отново, за да даде живот на всяко живо същество. Някога Бъдни вечер, т.е. вечерта преди Коледа, бил един от най-тържествените празници, чествуван главно в семеен кръг. На тази вечер на трапезата се събирали само най-близки роднини, за да направят равносметка на изминалата година и да си пожелаят щастие през следващата. Приготовленията за вечерта започвали преди изгрев слънце. Работа в дома имало за всички, като тя била строго разпределена по пол и възраст. Докато момите се връщали без да продумат дума с "мълчана вода" от извора, за да се замесят с нея обредните хлябове, момците с песни отивали в гората да отсекат бъдника. Бъдник се наричало дървото, което се слагало тържествено в огнището и горяло през цялата нощ като символ на вечния огън, земният заместник на слънцето, за който се вярвало, че пази дома от зли сили и болести. На този ден стопанинът на къщата излъсквал палешника, за да присъствува и той на коледната трапеза, като награда за труда му. На домакинята оставала най-важната задача - да приготви тържествената вечеря.

Най-голямо внимание винаги се е отделяло на обредните хлябове. От мекото тесто домакинята извайвала различни изображения, които символично представяли семейството, къщатa, xaмбapитe, дoбитъка. Тези хлябове се наричат краваи и с тях в късната нощ на Рождество се даряват коледарите, които идват да пожелаят здраве и благополучие в дома. Освен краваите се месели и други хлябове, като всеки от тях се посвещавал съответно на къщата, на овчаря, на нивата, на лозето и пр. Омесвала се и една голяма погача наречена Боговица, която се посвещавала на късмета на кьщата. В нея се слагало сребърна пара. Вечерта се слагала тържествената трапеза, като на нея трябвало да има всичко, което земята е родила през годината. Централно място на тържествената вечеря заемала Боговицата. На когото се паднела парата от погачата, вярвали, че той ще бъде късметлията през годината. През тази вечер всеки трябвало да хапне чесън, а останалото да носи в пазвата си, за да го пази от злини и болести. Поверие гласи още, че за да си види късмета през новата година, всеки трябва да счупи орех. Ако той е пълен - значи е на добро. След вечерята трапезата се прибирала, но никой не лягал - всички чакали коледарите, а и огънят не трябвало да угасва.

Коледарите били посрещани като скъпи гости във всеки дом. Поздравявали ги с "добре дошли" и ги дарявали със специално приготвения "вит кравай", засипвали ги с жито, за да има плодородие през идващата година, давали им от всичко, което имало за ядене в къщата. А те се отблагодарявали за гостоприемството с песни и благословии за всеки член от семейството. НДТ

 


Сходни връзки

25 ДЕКЕМВРИ - РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди