изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:42 EET
Махмуд Аббас печели палестинските избори с 62,32%    
По светаРамала. Председателят на ООП Махмуд Аббас печели изборите за президент на Палестинската автономия с 62,32% от подадените гласове. Това сочат официално обявените резултати от вота, предаде АФП.


Основният опонент на Аббас Мустафа Баргути е получил подкрепата на 19,8% от избирателите, се посочва в изявлението на палестинската ЦИК.
Новият палестински президент ще положи клетва пред парламента в сряда.
Радикално-ислямистката палестинска групировка “Ислямски Джихад” възнамерява да си сътрудничи с новоизбрания палестински президент Махмуд Аббас. Говорител на групировката обяви, че разногласията трябва да бъдат отстранени чрез преговори. Лидерът на радикалното палестинско движение ХАМАС на Западния бряг, шейх Хасан Юсеф, поздрави Махмуд Аббас с победата на президентските избори в Палестинската автономия. Представители на радикалното ислямистко палестинско движение ХАМАС обявиха по-рано за нередности по време на президентските избори в Палестинската автономия, но заявиха, че ХАМАС ще сътрудничи с лидера на ООП Махмуд Аббас.
Върховният представител за външната политика и сигурността Хавиер Солана приветства палестинските избори като “демократични”. “Хората избираха разумно и сега новото палестинско ръководство трябва да създаде предпоставки за създаването на държава”, каза Солана. Това важи с особена сила за въпросите на сигурността. В бъдеще сътрудничеството между израелците и палестинците трябва значително да се подобри.
Иран уважава избора на палестинския народ, се посочва в изявление на говорителя на Министерството на външните работи на Иран Хамид Реза Асефи. В изявлението се посочва, че ако на изборите в Палестинската автономия бяха взели участие всички партии, представляващи интересите на палестинците, резултатите биха били много по-добри. Асефи изрази надежда, че изборът и предстоящите промени в Палестинската автономия ще се осъществят при пълното съблюдаване на законните права на палестинците. http://www.focus-news.net

ПОРТРЕТ НА МАХМУД АББАС

Махмуд Аббас, известен още с псевдонима Абу Мазен, е роден през 1935 г. в град Цфат в северната част на Израел. През 1948 г. по време на арабо-израелската война заедно със семейството си се преселва в Сирия. Там взема участие в дейността на арабските работнически националистически организации. Завършва Дамаския университет, където получава бакалавърска степен по юриспруденция. През 60-те години защитава докторска дисертация в Московския Институт по изтокознание на тема “История на ционизма”.
През 1965 г. става член на партията ФАТХ, създадена от Арафат, която впоследствие се превръща в най-голямата фракция на Организацията за освобождение на Палестина (ООП). Нееднократно пребивава в Катар, където организира подпомагането на палестински бежанци. През 1980 г. той е избран за член на Изпълкома на ООП и заема различни ръководни длъжности в организацията. Аббас, ползващ се с репутация на умерен прагматик, още в началото на 70-те години е един от инициаторите на диалога с представителите на левите обществено-политически кръгове в Израел. През 90-те години взема активно участие в изработването на временните палестино-израелски съглашения. Активно съдейства за подписването на Мадридския договор. Аббас се смята за един от главните архитекти на Норвежките съглашения за учредяването на автономията през 1993 г. През 1993 г. Аббас придружава Арафат във Вашингтон на церемонията по подписването на Декларацията на принципите. През 1995 г. получава право на достъп в Израел. През 1996 г. е избран за генерален секретар на Изпълкома на ООП, с което става втори след Арафат в йерархията на организацията.
В края на 90-те години се оказва в центъра на няколко финансови скандала.
През септември 2002 г. е издигнат от партията ФАТХ за кандидат министър-председател, но по идея на Арафат длъжността остава вакантна. През февруари 2003 г. Аббас отново се кандидатира за министър-председател, а през май идва и самото назначение на длъжността.
През март 2003 г. Арафат утвърждава законопроект за пълномощията на министър-председателя и ангажира Аббас със съставянето на ново правителство.
По време на ръководството на Аббас е подписано вътрешнопалестинско съглашение за временно прекратяване на враждебните действия по отношение на Израел, активизирани са палестино-израелските контакти. През септември 2004 г. Аббас подава оставка заради разногласия с Арафат по въпроса за разпределяне на властовите пълномощия. След напускане на поста Аббас нееднократно заявява, че няма да се върне в “голямата политика”. След смъртта на Арафат той е избран за генерален секретар на ООП и е издигнат от партията ФАТХ за кандидат на президентските избори.
http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Махмуд Аббас печели палестинските избори с 62,32% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди