изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:50 EET
Законодателството за тютюнопушенето в Европа    
Европейски съюзИталия, където от 10 януари влиза в сила закон, забраняващ тютюнопушенето на обществени места, беше предшествана в Европа от Ирландия и Норвегия, страни-пионери в тази сфера, където подобни мерки бяха приложени, респективно през март и юни 2004 г.


Великобритания се очаква да приеме законодателство, забраняващо тютюнопушенето на публични места през 2006 г. Регионалното правителство на Шотландия обяви приемането на подобни мерки от пролетта на 2006 г., а Швеция се очаква да затегне законите срещу употребата на тютюневи изделия от 1 юни 2005 г.
По-голямата част от европейските държави вече са взели мерки срещу тютюнопушенето, регламентирайки консумацията на обществените места и в предприятията, както и забранявайки рекламирането и продажбата на цигари на малолетни.
С изключение на Германия и Великобритания, всички страни-членове на Европейския съюз - в който Норвегия не членува - са приели закони насочени към ограничаването на консумацията на тютюневи изделия на публични места (обществени сгради, училища, градски транспорт, барове, ресторанти и други), в рамките на регламент на Европейската комисия от 1989 г.
По този начин, зони запазени за пушачите са предвидени в повечето европейски страни, освен в Испания, Люксембург, Румъния и Турция (като последните две не са членове на ЕС), където ограниченията на тютюнопушенето не са регламентирани.
Сред новите страни-членове на ЕС, Унгария, Словакия и Полша разполагат със законодателства, които налагат забрани на консумацията на тютюневи изделия в по-голямата част от обществените места и регламентират зоните за непушачите на работните места или в ресторантите.
Но рестриктивното законодателство не може да бъде приложено, ако собствениците на барове и ресторанти не се съгласят за го прилагат.
Такъв е случаят във Франция, където законът “Еван” се прилага от 1992 г., но се спазва малко или въобще. Управата на Париж лансира през есента инициатива, основана на доброволното участие на кафенета и ресторанти, наречена “100 % без тютюн”, рекламирайки чрез лепенка, че тютюнопушенето не е добре дошло.
Правителствена наредба, налагаща драконовски забрани за тютюнопушенето от 1 януари в обществените места в България, се сблъска със съпротивата на ресторантьори и пушачи.
В крайна сметка в Белгия, където хотелите, ресторантите и кафенетата трябва да бъдат зони за непушачи, законът не се прилага навсякъде.
В Австрия, парламентът на Виена прие през декември закон забраняващ пушенето на обществени места, с изключение на кафенетата и баровете. Пушачите нарушаващи закона ще бъдат глобявани от 2007 г.
В Германия, решението за забрана на тютюнопушенето на обществени места зависи от собствениците/управителите на заведенията или от местните предприятия за градски транспорт, които разполагат със зони за непушачи в повечето случаи.
За сметка на това, федералното законодателство забранява пушенето в предприятията. Консумацията на тютюневи изделия е разрешена само в предвидени за това места.
Подобен е случаят в Холандия, където работодателите могат, без да бъдат да са задължени, да осигуряват места резервирани за пушачи.
Но в Люксембург и Дания, няма регламентирано законодателство за пушенето в предприятията, които са оставени сами да решават политиката си по този въпрос.
Португалия, която също има законодателна празнота по въпроса за тютюнопушенето, подготвя в момента законова уредба за създаването на места за непушачи в сградите на публичната администрация и работните места.
В Испания, правителството представи проектозакон срещу тютюнопушенето, който се очаква да бъде гласуван в началото на 2005 г.
Чехия се опитва също да приеме закон, който да ограничи тютюнопушенето в определен брой обществени места, но до момента депутатите не са успели да постигнат компромис относно текста. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Законодателството за тютюнопушенето в Европа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди