изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:07 EET
Съкровища в храм на Аполон у нас    
Новини  Русенските археолози са открили останки от храм, построен в чест на древногръцкия бог Аполон.


Църквата е била украсена със стенописи и най-вероятно е от преди VI в.н.е.Тя е открита при спасителни разкопки на основите на стара сграда в района на римската крепост Сексагинта Приста, предаде БГНЕС.
Археологът Димитър Станчев съобщи, че са разкрити олтара и абсидата на църквата и множество мраморни плочки, като на почти всички е изобразен Тракийският конник Херос - върховното божество за траките. По-голямата част от плочките са цели, а други - начупени. На една от плочките е образът на бог Аполон, като на олтара също има посвещение на божеството. Църквата е била със стенописи и най-вероятно е от преди шести век, а оброчните плочки са по-стари.
В района на тракийското светилище са намерени още части от статуя на Аполон, печати върху керамични плочки, пръстен и други по-дребни археологически останки. Археологическите открития са ценни, защото тракийската епоха в Русенския район не е добре изследвана, а са и малко експонатите от това време в Историческия музей.
За 100 години от съществуването си музеят има в археологическата си сбирка имало само четири оброчни плочки от тракийската епоха, а сега са намерени четири цели и около 15 на части. Разкопките продължават интензивно, тъй като заради тях е спрян строеж на хотел на терена на Дома на народната армия в Русе, поделение към Министерството на отбраната.
С откритието на храма в Русе продължават успешните дни на българските археолози. http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Съкровища в храм на Аполон у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди