изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:53 EEST
Investor.bg: Разкрити 80 случая на измами с компенсаторки за 10 млн. лв.    
Ред и сигурностМащабна схема за измама на собственици на компесаторни записи беше разкрита от служители на НСБОП и СДВР, съвместно със следователи от Националната следствена служба. Акцията е проведена под наблюдението на прокурори от Софийска градска и Върховна касационна прокуратура, съобщиха от МВР.

В столицата и провинцията са задържани четирима мъже. Сред тях е и организаторът на групата. Те са в ареста за 72 часа. Предприети са действия за искане на постоянна мярка.

До момента е установено, че престъпната група е извършила над 80 измами на приблизителна сума над 10 млн. лева.

Измамниците се снабдявали с личните данни на хора, които притежават компенсаторни записи. Изборът им попадал най-често на възрастни българи или такива, които живеят в чужбина. На базата на тези данни се изготвяли фалшиви лични карти.

Намирали хора, които на външен вид приличали на титулярите и срещу заплащане разкривали на тяхно име банкови сметки.

Пред нотариус те прехвърляли пълномощията си на член от престъпната група, който по този начин придобивал правото да се разпорежда с новооткритите банкови сметки.

Следващата стъпка на заговорниците била да продадат компесаторните записи на инвестиционен посредник. Парите от сделката били превеждани в онези банкови сметки, с които някой от членовете на престъпната група вече бил упълномощен да оперира.

Това е първият разкрит механизъм за измама с компесаторни инструменти след промяната на Закона за публичното предлагане на ценни книжа през септември 2003 г., според която прехвърлянето на компесаторни записи става с нотариално заверено пълномощно.

По случая е образувано следствено дело в Националната следствена служба.Продължава събирането на доказателства и изясняването на сложната престъпна схема.
 


Сходни връзки

Investor.bg: Разкрити 80 случая на измами с компенсаторки за 10 млн. лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди