изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:50 EEST
До 800 лв. стигна декар земеделска земя в Банско    
ЗемеделиеВъзможността за две реколти в Сандански и Петрич вдига цените

Между 500 и 800 лв. са търгува декар земеделска земя в района на Банско, Разлог и Гоце Делчев, сочат данните на Системата за агропазарна информация САПИ за 2004 г.
Цените в тези райони са високи заради недостига на земеделски земи за обработване и възможностите за развиване на туризъм, които допълнително оскъпяват площите. Парцелите, подходящи за промишлено строителство в този край тръгват от 3000 лв. за декар и стигат до 25 000 лв. на декар.
Далеч по-активен е пазарът в околностите на Петрич и Сандански, които са специализирани в производството на зеленчуци. Там доходността е значително по-висока заради възможността да се получават по две-три реколти на година. Средната цена е 238 лв. за декар, но за площи от IV - V категория с възможност за напояване цените стигат и 2-3 пъти повече.
В района на Благоевград през годината са продадени 400 декара земеделска земя при средна цена от 320 лв. за декар. Терени, които предстои да бъдат извадени от земеделския регистър, се търгуват по 3 до 5 лв. за кв. м. До 17 евро на кв. м е стигнала цената на продадена през миналата година земя в покрайнините на града за строителство на хипермаркет.
Едва 900 декара земя e продаденa в Кюстендилска област през 2004 г. и специалистите определят пазара като много слаб. Сравнително активен е бил той в община Кюстендил. Там се търсят малки терени с площ от 200 кв. м до 9 декара, в близост до пътища, канали и населени места. Средната цена на сделките е 393 лв. за декар. В Невестино цената на декар варира от 200 до 500 лв., като се търсят земи за създаване на трайни насаждения. Предлагането в повечето райони от Кюстендилска област, като Бобов дол, Дупница и Трекаляно, изпреварва търсенето.
Слаб остава пазарът в района на Перник, тъй като се предлагат малки парцели с много на брой собственици. Средната пазарна цена на земеделските земи е на равнището на 2003 г. - 285 лв. на декар. В Радомир през годината са продадени 139 декара земя за 103 лв. на декар. Очаква се ограничено търсене и през следващите 2-3 години.
Активен в сравнение с останалите райони от Югозападна България остава пазарът в Софийска област - основно в общините Елин Пелин и Копривщица. Средната пазарна цена е 275 лв. на декар, което е с 11% по-ниско спрямо година назад. В община Елин Пелин средната цена е 320 лв. за декар, като се търсят основно ниви от III до VI категория. Очаква се през следващите години пазарът да се активизира заради близостта на този район до София и възможностите за развиване на земеделие. Около 260 лв. на декар е средната цена на земеделската земя в Копривщица, като пазарът се активизира заради възможността за развитие на селски туризъм. МОНИТОР
 


Сходни връзки

До 800 лв. стигна декар земеделска земя в Банско | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди