изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:02 EEST
ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ НЕ ПРЕЧАТ НА ЕСЕННИЦИТЕ    
ЗемеделиеЗатоплянията през последните дни не оказват отрицателно влияние върху есенниците, сподели за НДТ селекционерът по пшеницата в Добруджански земеделски институт ст.н.с. Николай Ценов, когото потърсихме за становище във връзка с обаждания на наши читатели.

 Специалистът обясни, че температурата на въздуха е едно, а около посевите и на почвата - съвсем друго. Температурата на почвата била доста по-консервативна, не се меняла с такава амплитуда като тази на въздуха. "Засега няма опасност от прерастване при пшеницата и ечемика, също и при рапицата" - допълни Н. Ценов. Приблизително веднъж седмично специалистите правели замервания на захарта в пшеницата. Тя била около 20 процента, което показвало, че растенията са добре закалени.
Според Н. Ценов, положението с обикновената полевка, която, според производители е нападнала масово посевите, не е толкова сериозно. Той имал наблюдения и за Шуменско, Русенско и Разградско. "Вероятно има притеснение там, където не е водена борба" - коментира селекционерът. В северната част на нашата област - Тервелско, Крушарско, почти нямало проблеми. По информация на производители, по-засегнати били площите около Спасово, Каварна и Балчик.

 


Сходни връзки

ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ НЕ ПРЕЧАТ НА ЕСЕННИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди