изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:35 EEST
Президентът пристигна в базата ни на Антарктида    
НовиниПрезидентът Георги Първанов притигна в българската база на Антарктида. Така той става първият български държавен глава, стъпил на ледения контиент.

България е единствената държава от Югоизточна Европа, която е изградила и поддържа собствена научна база в района на Антарктида. Иначе леденият континент е притегателен център за стотици научни експедици от всички краища на света. Освен предизвикателство за учените, напоследък Антарктида се превръща и в хит за туристите.

Освен че крие големи предизвикателства за учените, които търсят обяснения за глобалното затопляне, на ледения континент се стичат все повече туристи. Само през миналия сезон Южният полюс е посетен от 10 000 души.

Британската полярна база "Порт Лакрой" е популярен курорт за пътешествениците. Смятан е за "туристическата перла" на Антарктида. С настъпването на лятото пристигат нови посетители, за да "открият сезона" в британската база. Условията за живот тук са примитивни, но предизвикателството си струва.

Туристическите кораби често се отбиват в "Порт Лакрой", привлечени както от гледката, така и от шанса на посетителите да подпечатат писмото си в местната поща. Едно от условията да стъпите на Южният полюс е туроператорът, с който пътувате, да е подписал специален документ, с който гарантира опазването на околната среда.  http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Президентът пристигна в базата ни на Антарктида | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди