изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:34 EET
ГРЪБНАЧНИТЕ ИЗКРИВЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦАТА ОСТАНАХА НА ЗАДЕН ПЛАН    
ЗдравеТова сподели пред НДТ физиотерапевтът д-р Иван Бончев. Според специалиста, най-голяма роля за откриването им имат родителите

Гръбначните изкривявания при децата останаха на заден план, откакто се извършват реформи в здравеопазването. Това сподели за НДТ физиотерапевтът в ДКЦ I в Добрич д-р Иван Бончев. Според него, едва през последните няколко години националният рамков договор предвижда проследяването на тези заболявания. Потвърждение за това е и статистиката, която ни предоставиха от Районния център по здравеопазване. Данни за гръбначните заболявания при децата има от 2000 година. Те са открити при профилактични прегледи на деца и ученици от общопрактикуващите им лекари. Данните сочат, че през 2000 г. от личните лекари са съобщени 486 случая на гръбначни изкривявания при ученици от 7 до 18-годишна възраст. През 2001 г. те са 552, през 2002 - 634. За 2003 г. са посочени 362 случая на гръбначни изкривявания, но според специалисти от РЦЗ данните са непълни.
През последните години има зачестяване на случаите, и то значително, каза д-р Иван Бончев. Според него обаче те не са достатъчно обхванати, още повече, че са премахнати скрининговите изследвания. Лекарят е на мнение, че добре би било медицинските сестри в учебните заведения да бъдат обучени и също да следят за гръбначни изкривявания при децата. "Най-голяма роля за откриването им обаче имат родителите" - категоричен е той. Те трябва да наблюдават децата си и да следят за някои признаци - различна височина на раменете, асиметрия в лопатките, тазът дали е хоризонтален и др. При установяване на някой от тези груби признаци, родителят веднага да се консултират с лекар-специалист, съветва д-р Бончев.
Гръбначните изкривявания се появяват обикновено в периодите на усилен растеж на детето, разказа специалистът. Причините, макар и недоказани със сигурност, са няколко - наследствени фактори, костни и мускулни заболявания, неврологични травми и др. Основното е по-бързото израстване на костния скелет  в сравнение с мускулатурата. Увеличението на броя на гръбначните изкривявания при децата през последните години се дължи основно на акселерацията, коментира лекарят. Според него не малка роля играе обездвижването им, тежките раници, неудобните чинове, които не са съобразени с ръста на учениците. "Последният фактор е важен, тъй като децата прекарват половин ден в училище" - допълва д-р Бончев. Според него, нелекуваните гръбначни заболявания могат да доведат до редица заболявания - до промяна на гръдния кош, а от там и до проблеми на белите дробове, сърцето, до по-ранна артроза. "Вече има млади хора - на по 25 години, с шипове в гърба" - посочва лекарят.
Методите за лечение на гръбначните заболявания са два вида - консервативни и оперативни, обясни специалистът. Вторият вид се прилагал при много тежки случаи, когато изкривяването е четвърта степен. Консервативните методи са активни - лечебна физкултура и спорт, и пасивни - електростимулация, носене на коригиращи презрамки и ортопедични корсети.

 


Сходни връзки

ГРЪБНАЧНИТЕ ИЗКРИВЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦАТА ОСТАНАХА НА ЗАДЕН ПЛАН | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГРЪБНАЧНИТЕ ИЗКРИВЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦАТА ОСТАНАХА НА ЗАДЕН ПЛАН
Автор: Anonymous да 2006-09-10 @ 15:03 EEST

СТРАДАМ ОТ СКОЛИОЗА 4 ГР,ДЕКОМПЕНСИРАНА,С ГИБУС.НА 30 Г.СЪМ И ВЕЧЕ СЪМ ИНВАЛИД 6О% НЕТРУДОСПОСОБНОСТ.ОТ ГРЪБНАЧНОТО  МИ ИЗКРИВЯВАНЕ ,ПОСЛЕДВАХА: ХИПЕР ЛОРДОЗА,ОСТЕОХОНДРОЗА,ДОРЗАЛНА КИФОЗА,ДИСКОВА ПРОТРУЗИЯ НА L1 I L2,СКЪСЕН ЛЯВ КРАК 1.5 СМ,И КОКСАРТРОЗА НА ЛЯВ КРАК.БОЛКИТЕ СА НЕПРЕСТАННИ .РОДИТЕЛИ НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ С ВАШИТЕ ДЕЦА.БОЛЕСТТА ПРОТИЧА БЕЗ БОЛКИ ,КОГАТО СА МАЛКИ ДЕЦАТА ,А СЛЕД КАТО ЗАВЪРШИ РАСТЕЖАТ ИМ СА НЕОПИСУЕМИ. 

 

ГРЪБНАЧНИТЕ ИЗКРИВЯВАНИЯ ПРИ ДЕЦАТА ОСТАНАХА НА ЗАДЕН ПЛАН
Автор: Anonymous да 2006-09-11 @ 14:58 EEST
ami otida

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди