изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:52 EEST
НА ТОЗИ ДЕН В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА    
ИсторияСъбитията, станали на 17 януари

НА 17 ЯНУАРИ В БЪЛГАРИЯ:

1765 г.
Братът на Паисий Хилендарски Лаврентий подарява бащината си къща в Банско за метох на Хилендарския манастир. По този повод в кондиката на манастира е отбелязано: "Лето 1765, януария 17 ден. Какво е дошел проигумена Лаврентие сос поклоници от Банско и са дарили монастиро со сребрени три кръста и сос гроша 1153. И за той ден какво е обрекал на света Богородица своята отцова кукя во Банско за хилендарски метох, за вечно да е така."

1872
Жителите на Самоков отправят благодарствен адрес до Великия везир за съдействието му по окончателното решаване нас църковния въпрос. Две години след издаването на фермана по учредяване на Българската екзархия турското правителство позволява неговото приложение.

1878
Руската конница на генерал Струков овладява Люлебургаз.

15-17 януари 1878
Армията на Сюлейман паша е разбита при Пловдив. След падането на София генерал Гурко тръгва към Пловдив с 45 000 бойци и офицери. Сюлейман паша разполага със 122 оръдия, 30 ескадрона кавалерия и 130 батальона пехота, или общо 55 000 души. Главната отбранителна линия е от село Йоаким Груево до Пловдив. На 14 януари частите на граф Шувалов преминават Марица при Кричим и застават срещу Йоаким Груево. Турците, които разполагат със силна кавалерия, не контраатакуват. На другия ден при село Оризаре през Марица минава Лейбгвардейският финландски полк. Докато руските части преминават Марица, 80 българи от затвора в Пловдив са убити от турците.
Пристига Кавказката казашка бригада в подкрепа на Шувалов и той решава да атакува левия фланг на турците. Още при първата атака турците се пръскат по хълмовете, гонени от казашката конница. Сюлейман разбира, че войниците му не могат да удържат Пловдив, и решава да отстъпи към Одрин. За да прикрие отстъплението си, създава нова отбранителна линия между селата Първенец и Брестник. На 16 януари достигналите до Първенец руски части под командата на граф Шувалов и генералите Веляминов и Шиндлер-Шулднер преминават в атака. Турците обаче отблъскват всички опити на русите да разкъсат позициите им, минават в контраатака четири пъти. Преки атаки са неуспешни, затова русите започват да обхващат турската отбранителна позиция по фланговете. Шиндлер-Шулднер заема височините над село Коматево, през нощта на 16 януари, след като заема село Крумово, атакува село Брестник, разгромява дислоцираната там турска бригада и пленява 23 оръдия. С това турската армия е разсечена на две, като южната й групировка, командвана от Фуад паша, няма вече свободен път за Пловдив. Тя тръгва през Родопите за Бяло море, захвърляйки тежкото си въоръжение по пътищата.
На 15 януари пада Пловдив, след като кавалерийски отряд от 63-ма души, водени от капитан Бураго, влиза в града. Сюлейман се оттегля в Асеновград и след като разбира, че пътят към Одрин е прерязан от русите, също се изтегля през Родопите в посока Смолян-Дедеагач. Гурко влиза в Пловдив на 16 януари .

1878
Турските войски се изтеглят от Одрин. Управлението на града е поето от временен комитет.

1878
Император Александър II изпраща писма до Вилхелм I (1861 г.-1888 г.) и Франц Йосиф (1848 г.-1916 г.), за да ги осведоми, че мирният договор с Турция ще има "предварителен" характер и че окончателното решаване на спорните въпроси ще стане с участието и на другите европейски сили.

1878
Ямбол е освободен. Пръв в града влиза ескадрон донски казаци, водени от полковник Бакланов. По време на освобождението на града са изгорените над 900 къщи, разрушени са и 10 църкви.

17 януари - 10 март 1905
Обща стачка на печатарските работници в София, завършила с частичен успех.

1907
За патронен празник на Военното училище е приет 2 май

1909
Русия предлага да опрости османския дълг от войната 1877 г.-1878 г., ако Турция се откаже от претенции към България. В замяна България се ангажира да заплати на Русия 82 000 000 лв., оформени като външен заем при 5-годишен гратисен период и символична лихва. На 3 март Турция приема.

1913
В хода на Балканската война със заповед № 92 на Действащата армия на генерал-лейтенант Васил Кутинчев се възлага командването на Първа българска армия, която воюва при Чаталджа.
Генерал- лейтенант Кутинчев е роден в Русе. Завършва Военното училище в София. По време на Сръбско-българската война от 1885 г. взема участие в боевете при Сливница, Драгоман и Цариброд и в превземането на Пирот. От 1908 г. до 1912 г. е началник на Първа Армейска област. През Междусъюзническата война от 1913 г. командва Първа, а след това и Втора българска армия. По време на Първата световна война 1914 г.–1918 г. е генерал към щаба на Действащата армия и генерал-губернатор на област. През цялата си военна служба съдейства за развитието на Българската армия.

1923
Завършва акцията на чети на ВМРО, които нападат заселеното със сръбски колонисти с. Кадрифаково(Овче поле), Св. Николско, във Вардарска Македония и упражняват натиск за връщането им в Сърбия. Сръбските и черногорските преселници заграбват най-плодоносните земи,поради тази причина четата на Иван Янев-Бърлю извършва набег над колонистите в с. Кадрифаково. В отговор великият жупан Добрица Маткович нарежда войска и жандармерия да навлизат в селата Брест, Ново село и Гарван (Лакавишко) на 3 март 1923 г. Изловени са десетки невинни, включително жени и 12-13-годишни деца. От задържаните биват разстреляни 29 души. Наредени за разстрел са още 19 жители на селата.
Четите на ВМРО са в непрекъснат боен сблъсък с жандармерията. В периода 1919 г-1934 г. са отбелязани 467 акции на четите на ВМРО, при които са убити 263 служебни правителствени лица, 185 са ранени и 268 цивилни лица са убити или ранени. В този период водачи на четите са Иван Янев, Владо Черноземски, Стойчо Кардулов, Траян Лакавишки, Атанас Калчев (тиквешки войвода), Гале Цингаров, Стефан Караджов, Панчо Михайлов, Ефрем поп Траянов, Христо Андонов (от село Гърлище, Валандовско), Георги Въндев, Стоян Мандалов (от село Стояново), Трифон Саев, Дончо Христов Ролев, Паргов и др. Имало и една чета на ВМРО, на Шабан Облешевски, съставена само от турци от Щипска, Кочанска и Радовишка околия.

1924
Въведена е забрана за внос на стоки, които не са от първа необходимост (до май 1926 г.).

1933
Обявява се амнистия за всички политически затворници осъдени по Закона за защита на държавата и Наказателния закон за периода до 29 юни 1931.

1947
Министерският съвет определя състава на българската делегация, която да участва в работата на Анкетната комисия на ООН, създадена по гръцко настояване и с обвинение, че България, Албания и Югославия подпомагат гръцките партизани в започналата от пролетта на 1946 г. гражданска война в Гърция. Анкетната комисия инспектира северната и западната гръцка граница. В доклада си от май 1947 г. до Съвета за сигурност на ООН комисията констатира, че трите страни подпомагат партизанската война.

1979
Завършва посещението на Леонид Брежнев и Константин Черненко в България.

1982
Завършва посещението на Тодор Живков в Румъния, където се водят разговори за икономическо сътрудничество.

1983
В България на официално посещение пристига ръководителя на Либия полк. Муамар Кадафи. Подписан е договор за дружба и сътрудничество между двете страни и програма за развитие на икономическото и научно-техническото сътрудничество до 1985 г. и до 1990 г.

1983
Започват дните на българската наука и техника в Хавана.

1996
В Загреб е подписан договор за приятелство и сътрудничество между България и Хърватия.

1998
Избраният от тридесет и осмото Народно Събрание медиен съвет избира след конкурс Иван Попйорданов за генерален директор на БНТ и Александър Велев - на БНР. Предишната генерална директорка на БНР Лиляна Попова получава 1 от 7 гласа при един въздържал се.

НА 17 ЯНУАРИ В СВЕТА:

395
Римската империя се разделя на Източна и Западна. Преди окончателното разделяне, в интерес на нейното управление, Римската империята е разделена на две части – Западна /Occidens/, със столица Рим, и източна /Oriens/, с център Константинопол. Империята запазила единството си, но всяка нейна част имала отделен глава. В 395 г. се състояло окончателното разделяне на Римската империя на двете посочени части при Теодосий I. Императорите, подобно на предшествениците си били равнопоставени, а законодателството било признато и двете държавите. В своя помощ двамата императори, наричащи се Augusti, избират двама Caesares като свои приемници.
Разделението на държавата завършва със създаването на втора столица - Константинопол и втори Сенат - Константинополския.

1475
В битката при Васлуй 40-хилядната войска на молдовския крал Стефан III разгромява 120-хилядна турска армия

1562
Със Сен-Жерменския едикт Франция признава хугенотите. Те получават 4 крепости в Южна Франция и политически привилегии.

1648
Войската на Оливър Кромуел разбива шотландците под Престън. на Англ. Кромуел е деец на буржоазната революция от ХVII в., ръководител на индепендентите. През 1640 г. е избран в Дългия парламент. Един от главните организатори на парламентарната армия, която удържа победа над кралската армия в Първата (1642 г. –1646 г.) и Втората (1648 г.) гражданска война. Опирайки се на армията, изгонва от парламента презвитерианите през 1648 г., съдейства за провъзгласяването на републиката през 1649 г. От 1650 г. е лорд-генерал (главнокомандващ въоръжените сили). Смазва движенията на левелерите, дигерите, освободителните движения в Ирландия и Шотландия. През 1653 установява едноличен военен режим.

1733
Английският капитан Джеймс Кук става първият човек, пресякъл южния полярен кръг. Кук е английски мореплавател. Ръководи 3 околосветски експедиции и открива много нови земи в Тихия океан. По време на първата си експедиция в периода 1768 г. –1771 г. посещава о-в Таити, изследва Нова Зеландия, открива източния бряг на Австралия. От 1772 г. до 1775 г. организира втора експедиция, по време на която открива о-в Нова Каледония, Норфолк, Южните Сандвичеви о-ви, Южна Джорджия. Третата му експедиция има за цел да открие нови земи в северните райони на Тихия океан; завършва с откриването на Хавайските о-ви, след което се отправя на север, стига до Аляска, Камчатка, Берингово море.След тази експедиция се завръща на Хаваите, където е убит от местното население.

1746
В битката при Фолкърк шотландците побеждават англичаните

1775
За пръв път е поставена пиесата "Съперници" на Ричард Шеридан.

1781
В Северна Каролина американските войски разбиват английските

1793
Френският Конвент гласува екзекуцията на крал Луи XVI. Луи XVI е крал на Франция от 1774 г. до 1793 г. Внук е на Луи ХV. Женен е за Мария-Антоанета Австрийска. По време на неговото управление финансите на Франция се влошават. Независимо от добрите си намерение краля не печели симпатиите на поданиците си. Не успява да предотврати революция.

1819
Симон Боливар освобождава от испанско владичество Венецуела и Нова Гренада и ги обявява за независима държава под името Колумбия. Боливар става пръвият й президент.
През 1824 г. създава Конфедерация на Южните щати, известна като Велика Колумбия и става неин президент в периода 1824 г. –1830 г. Обвинен в стремеж към диктатура, Боливар абдикира в момента, когато работи за конфедерирането на латиноамериканските държави.

1902
“Таймс” започва да издава литературно приложение.Вестник “Таймс” е ежедневник, основан през 1785 г. Издава се Лондон от компанията “Таймс нюспейпърс лимитид”. Често издателската политика е съгласувана с ръководството на Консервативната партия на Великобритания.

1912
Английската полярна експедиция на капитан Робърт Скот достига Южния полюс, където разбира, че е изпреварена с малко повече от месец от норвежеца Роалд Амундсен. Експедицията загива по време на обратния си път.

1917
САЩ откупват от Дания Виржинските острови за 25 млн. долара

1941
До бреговете на Индокитай в хода на Френско-сиамската война, французите потапят последния в света броненосец

1942
В самолетна катастрофа загива американската актриса Карол Ломбард, жена на Кларк Гейбъл

1945
Съветските войски превземат Варшава

1945
В Унгария безследно изчезва шведският дипломат Р. Валенберг, спасил от нацистите десетки хиляди евреи. Предполага се, че е бил арестуван от съветските войски.

1947
В СССР за сътрудничество с фашистите са обесени белите генерали П. Краснов и П. Шкуро

1961
Американският президент Д. Айзенхауер първи формулира понятието «военно-промишлен комплекс». Айзенхауер е 34-ти президент на САЩ (1953 г. –1961 г.), армейски генерал от 1944 г.. Завършва Военна академия в Уест Пойнт през1915 г. По време на Втората световна война командва американски войски в Европа. Върховен главнокомандващ е на съюзните експедиционни сили в Северна Африка и Средиземноморието и съюзническите експедиционни сили в Западна Европа. Командва операцията "Оверлорд" и окупационните сили на САЩ в Германия през 1945 г. Върховен главнокомандващ въоръжените сили на НАТО за периода 1950 г. –1952 г.

1966
Американски самолет загубва до бреговете на Испания четири водородни бомби

1969
“Бийтълс” пускат албума “Жълтата подводница”

1973
Фердинанд Маркос се обявява за пожизнен президент на Филипините. По време на управлението му нееднократно е въвеждан военен режим. Свален от опозицията.

2003
В Черно море, близо до българското крайбрежие е открит кораб пролежал на дъното 2400 години

НА 17 ЯНУАРИ СА РОДЕНИ:

1600
Педро Калдерон де ла Барка, испански драматург.

1706
Бенджамин Франклин, американски писател просветител, публицист, общественик. Той е един от авторите на Декларацията за независимостта на САЩ. Пише и издава прочутия “Алманах на сиромаха Ричард” (1732 г. –1764 г.). Заема се с редица граждански проекти: основава първото абонаментно читалище, създава Американското философско дружество, построява първата колониална болница в Пенсилвания, учредява Пенсилванския университет. Издава първият пенсилвански ветник “Pennsylvania Gazette” (1729 г.-1748 г.). След мисията му при подписване на договора с индианците в Охайо е дипломат. Представлява САЩ в Англия и Франция, пратеник на Пенсилвания, Джорджия, Масачузетс и Ню Джърси в Лондон в периода 1757 г.-1775 г. Търсейки пътища за помирение между Англия и колониите. По време на Втория континентален конгрес заедно с Джеферсън е член на комисията, която изготвя проекта за Декларацията за независимостта. Член е и на Конституционния съвет.

1732
Станислав Август Понятовски. През 1757 г .-1762 г. Понятовски е полско-саксонски посланик в Русия. Избран е за крал на Полша с подкрепата на Екатерина II и пруския крал Фридрих II. Външната му политика е ориентирана към Русия. Абдикира на 25 ноември 1795 г. До края на живота си живее в Петербург.

1820
Анна Бронте, английска писателка. Тя е по- младата от сестрите Шарлот и Емили Бронте. Бронте пише романите "Агнес Грей" (1847 г.), "Стопанката на Уилдфил хол" (1848 г.). Нейни стихове са публикувани в общия сборник на сестрите Бронте (1846 г.).

1834
Август Вейсман, немски биолог.Той е един от основателите на хромозомната теория за наследствеността.

1847
Николай Егорович Жуковски, бащата на руската авиация. Автор е на повече от 170 труда по теоретична и приложна механика и математика, особено важни в областта на хидродинамиката, аеродинамиката и авиацията. През 1868 г. завършва Математическия факултет на Московския университет, през 1876 г. защитава магистърска дисертация ("Кинематика на флуида"), през 1882 г.- докторска. От 1878 г. е професор по теоретична механика в Московското висше техническо училище, а от 1885 г. - в Московския университет. С група свои ученици създава Централен аерохидродинамичен институт и Военновъздушна академия, които днес носят неговото име.

1863
Дейвид Лойд Джордж , английски обществен деятел, министър- председател от 1916 г. до 1922 г. година.

1880
Мак Сенет, американски филмов продуцент от епохата на нямото кино, открива за киното Бъстър Кийтън, Хари Лангдън и Чарли Чаплин

1898
Княгиня Евдокия, дъщеря на цар Фердинанд I и сестра на цар Борис III. Родена е в София. След абдикацията на баща й от българския престол през 1918 г. заминава с него и до 1922 г. живее в Германия. След завръщането си в България формално не се меси в политическия живот на страната, но оказва голямо влияние над своя брат. Поради охлаждането на отношенията и с царица Йоанна през 30-те години напуска двореца и живее в отделно, построено специално за нея, жилище в столицата. Напуска страната след референдума от септември 1946 г. и отива да живее при баща си. Последните години от живота си прекарва в старчески приют.

1899
Ал(фонс) Капоне, американски гангстер

1899
Невил Шют, англо-австралийски писател, авиационен инженер по образование. Най- известното му произведение е романът “На брега”. Романът разказва за настъпването на края на света в следствие на Руско-Китайска война, прераснала във война между Русия и НАТО, породила на свой ред военен конфликт между Израел и арабските страни. По този роман Стенли Кубрик създава прочутия си едноименния филм с Грегори Пек и Ава Гарднър в главните роли.

1902
Леонид Захарович Трауберг, руски кинорежисьор и сценарист. Учи в студия към Комичната опера в Петроград. През 1919 г. организира театрална студия в Одеса, а през 1921 г. заедно с Григорий Козинцев - Фабрика на ексцентричния актьор (ФЕКС). От 1924 г. –1925 г. до 1945 г. работи в киното заедно с Козинцев. Негови филми са : “Похожденията на Октябрина” (1924 г.), “Дяволското колело” (1926 г.), “Шинел” (1926 г.), “С. В. Д.” (1927 г.), “Новият Вавилон” (1929 г.), “Сама” (1931 г.). “Младостта на Максим” (1935 г.), “Завръщането на Максим” (1937 г.) и “Виборгска страна” (1939 г.). Снима още “Актрисата” (1943 г. ), “Обикновени хора” (1945 г. , премиера 1956 г.), “Вървяха войниците” (1959 г.), “Мъртви души” (1960 г.), “Волният вятър” (1961 г.). Сценарист е на : “Болница” (1956 г.), “Две години над пропастта” (1967 г.) Преподавател в Ленинградския институт за сценично изкуство (1926 г.-1934 г.), а през 1962 г.-1968 г. ръководи Висшите режисьорски курсове в Москва. Автор е на книгите: “Как станах режисьор” (1946 г., съвместно с Григорий Козинцев), “Когато звездите бяха млади” (1976 г.), “Филмът започва …” (1977 г.), “Дейвид Уорк Грифит” (1981 г.), “Светът наопаки” (1984 г.).

1911 - Джордж Стиглер, американски икономист, лауреат на Нобелова награда за икономика за 1982 г. година.

1929 - Федор Бункин, физик, академик, създател на зенитната ракетна система от ново поколение С- 300 П.

1933
Далида /Йоланда Кристина Джильоти/, френска певица

1934
Иван Спасов, композитор.

1942
Мохамед АЛИ /Касиус КЛЕЙ/, американски боксьор, олимпийски шампион през 1960 г. година в полутежка категория, трикратен световен шампион, тежка категория, в професионалната лига.

1961
Мая Чибурданидзе, грузинска шахматистка, бивша световна шампионка.

НА 17 ЯНУАРИ СА УМРЕЛИ:

1371
Цар Иван Александър, който произхожда от рода Шишмановци. Владенията му обхващали Ловеч и неговите околности. Възкачил се на българския престол след свалянето на цар Иван Стефан чрез болярски заговор. Продължава мирните отношения със своите западни и северни съседи. Чрез династичен брак през 1332 г., на новия сръбски крал Стефан Душан със сестра му Елена, установил добри отношения със сърбите. Осигурил по мирен начин добри отношения и с влашкия владетел. Цар Иван Александър предприел военни действия против Византия с намерение да освободи заграбените от нея български територии между река Тунджа и Черно море. Византийците са изтласкани от тази област, като в техни ръце останала само черноморската крепост Месемврия. Опитът на византийския император да си възвърне изгубената територия завършил с неуспех. Византийските войски претърпели поражение в Русокастренската битка 1332 г. Подписан е мир, скрепен с брак между Мария, дъщеря на император Андроник III и Михаил Асен, син на Иван Асен.. Мирните отношения между България и Византия не продължили дълго. Иван Асен се намесил във вътрешните междуособици в Цариград, настъпили в началото на 40-те години на XIV в. след смъртта на император Андроник III. Българският владетел застанал на страната на малолетния византийски император и за оказаната помощ получил Чепино, Кричим, Перущица, Станимака и др. крепости в Родопската област. През 1366 г. цар Иван Александър отблъснал флотата на граф Амадей VI Савойски, който като византийски съюзник нападнал черноморските градове. Боляринът Балик, се обявил за независим владетел в Североизточна България и положил началото на т. нар. Добруджанско княжество, царят вместо да прекъсне разделянето на държавата я. разделил държавата на две части в началото на 60-те години на XIV в. Едната с център Видин поставил под управлението на първородния си син Иван Срацимир, а другата, с център Търново - на втория си син Иван Шишман. През 1363 г. цар Иван Александър влязъл в съюз с османските турци против Византия и с това улеснил тяхното нахлуване и закрепване на Балканския полуостров. По време на своето продължително царуване Иван Асен насърчавал развитието на търговията, покровителствал и дарявал редица манастири и черкви, съдействал и за развитието на книжнината и културата. По негово поръчение през 1356 г. е съставено евангелие, придобило известност като Иван-Александрово евангелие.

1750
Томазо Албинони, италиански композитор.

1861
Лола Монтес, балерина и куртизанка. Тя е танцувала на сцените на всички големи европейски градове. В Мюнхен привлича вниманието на краля на Бавария Людовиг I. Издигането на Лола и все по голямата й роля в живота на кралството, водят до размирици в Мюнхен. Лола избягва в Лондон, където често публикува статии, проповядващи еманципация на жените. Тя умира в Америка в забрава и бедност.

1874
Чанг и Янг Бенкер, родени в Сиам близнаци. От тях идва названието “сиамски близнаци”.Те се раждат със срастване в областта на талията и бързо се превръщат в сензация. Кралят на Сиам, узнавайки за тях, първоначално нарежда да бъдат убити, но после ги помилва. Децата бързо свикват със своята анатомична особеност и се научават да ходят, тичат и плуват.
През 1829 Г. година британският търговец Робърт Хънтър и американският капитан Абел Кофин завеждат Чанг и Янг в Америка, после и в Англия, където близнаците представят своите умения .
Двамата умират при хирургичната операция за разделяне ИМ.

1961
Патрис Лумумба , африкански политик и общественик. Той е първият министър –председател на независимо Конго (днешен Заир). Основател и ръководител на партията Национално движение на Конго (1958 г.). Отстранен от власт и убит през септември 1960 г.

1979
Атанас Далчев, е български поет, преводач и есеист. Той завършва философия в СУ през 1927 г. Заминава за Рим и пътешества из Италия. През 1928 г.-1929 г. е в Париж. Посещава и Лондон. Работи като учител в България. Заместник-главен редактор е на списание "Пламъче". Печата свои стихотворения за пръв път в сборника "Мост" през 1923 г. Носител на Хердерова награда за 1972 г. Негови съчинения са: "Прозорец" (1926 г.), "Стихотворения" (1928 г.), "Париж" (1930 г.), "Ангелът на Шартър" (1943 г.), "Стихотворения" (1965 г.), "Фрагменти" (1967 г.), "Балкон" (подредба Р. Ралин, 1972 г.), "Стихотворения. Фрагменти" (1974 г.), "Стихотворения. Фрагменти. Мисли и впечатления" (1978 г.), "Съчинения", в 2 т. (1984 г.), "Стихотворения. Преводи. Миниатюри". (подбрани, редактирани Р. Ралин, 1990 г.)

1991
Джакомо Манцу, италиански скулптор

1997
Клайд Томбо, американски астроном. През 1930 г. Томбо открива деветата планета от Слънчевата система- Плутон.

2002
Юрий Владимирович Давидов, писател, автор на исторически и биографични произведения.

2002
Камило Хосе Села, испански писател, нобелов лауреат за 1989 г. Негови романи са: “Семейството на Паскуал Дуарте” (1942 г.), “Улей” (1943 г., издаден 1951 г.), “В навечерието, празника и неделята на св. Камил през 1936 г. в Мадрид” (1969 г.); и очерците: “Колело за свободното време” (1957 г.), “Испански истории, слепи и глупави” (1977 г.); автор е и на разкази и пътеписи .
http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

НА ТОЗИ ДЕН В БЪЛГАРИЯ И ПО СВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.44 секунди