изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:50 EET
18 ЯНУАРИ - АТАНАСОВДЕН, СРЕД ЗИМА    
ОбществоДнес православната църква отбелязва паметта на св. Атанасий

Според народния календар, на този ден се празнува преполовяването на зимата. През вековете мъдростта на народа ни е създала дори поговорка, която гласи: "Атанас дойде и лятото дойде". Според традиционните представи, свети Атанас господства над зимните студове, ледове и снегове, покровител е и на домашните животни.
Празникът се чества не само от именниците, но и от ковачите, железарите, ножарите. На някои места колят курбан и раздават варено жито, организират се семейни трапези.
В други краища се извършва побратимяването, като после ергените взаимно се черпят.
Спазват се същите забрани, които характеризират Антоновден. В някои региони след Атанасовден се прекратяват годежите и сватбите. Във връзката Антоновден-Атанасовден се долавя християнизираният, но древен близначен мит. В народните схващания братята са представени като покровители и защитници на налбантите и железарите. Оттук св. Атанас е патрон на ковашкия еснаф, а и на побратимяването. Вероятно, в основата са залегнали езически представи за небесните ковачи-богове. Не случайно точно тези светци "затоплят земята" и "я обръщат към лято". Зимният Атанасовден има и свой летен антипод - свети Атанас летни, който се отбелязва на 5 юли.
 


Сходни връзки

18 ЯНУАРИ - АТАНАСОВДЕН, СРЕД ЗИМА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди