изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 20:04 EEST
56 "МАЙКИ" ЗАРЯЗАХА БЕБЕТАТА СИ ОЩЕ В РОДИЛНО    
Общество56 жени са зарязали рожбите си веднага след раждането им в добричката болница през миналата година, съобщи за НДТ началникът на отдел "Закрила на детето" в дирекция "Социално подпомагане" Иванка Титова.

 Това са жени, основно от ромски произход, които се занимават с най-древната професия, обясни специалистът. Проститутките забременявали основно в чужбина и идвали у нас да раждат бебета си. Работата с такива "майки" била изключително трудна, защото те не желаели да отглеждат децата си. В някои от случаите родилките обяснявали, че дават децата си в дом за известен период - докато стъпят финансово на краката си, докато се утроят с жилище, но после забравяли да си ги вземат... По закон ако през следващите шест месеца бебетата не бъдат потърсени, се дават за осиновяване, обясни Титова. В повечето от случаите обаче жриците на любовта веднага желаели да зарежат бебетата си. След изтичане на 14-дневен срок те попълват специална декларация, че са съгласни децата им да бъдат осиновени. "След влизането в сила на нормативните документи през последните години се даде шанс на тези деца да бъдат осиновени, а не както досега - да ги прехвърляме от дом в дом", коментира И. Титова. През м.г. специалистите от отдела са работили общо по 130 случая на превенция на изоставяне на новородени. Настанените през 2004 г. деца в двата дома в Добрич - за медико-социални грижи и в "Дъга", са общо 60.
280 са били през предходната година случаите на реинтеграция, по които са работили социалните работници в Добрич. В собственото си семейство са върнати 22 деца, 15 са осиновените. 35 малчугани са настанени в семейства на близки или роднини.

 


Сходни връзки

56 "МАЙКИ" ЗАРЯЗАХА БЕБЕТАТА СИ ОЩЕ В РОДИЛНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди