изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:28 EEST
КОВАЧЪТ ТАШКО КОЛЕКЦИОНИРА АТРАКТИВНИ ЗАГЛАВИЯ    
Общество
Добричлията е в занаята вече 20 години. В Деня на ковачите - Атанасовден, ще се почерпи за здраве с приятели


Велина ВЛАЙКОВА

Ковачеството му е професия и призвание, а страстта му е да колекционира атрактивни заглавия от вестници. Става въпрос за добричлията Ташко Ташев, който държи ковачницата в комплекс "Старият Добрич" и който неведнъж е присъствал на страниците на НДТ. Поводът отново да му гостуваме е днешния Атанасовден - празник на ковачите.
В работилницата на Ташко Ташев веднага грабват погледа залепените на едната от стените изрезки от вестници. Там има, например, любопитни заглавия като "Безработни пчели няма" и "Народът жаден за ракии", но така също и житейски мъдрости - "Животът е чудо, което трябва да се изживее", "Каквито са кадрите днес, такива ще бъдат постиженията утре" /датира от 1968 г./. Любимото заглавие на ковача обаче е "Най-голямата ценност е да помагаш..."
Тази година Ташко Ташев ще отбележи 20 години откакто официално работи като ковач. Първото си изделие обаче сътворил още през 1970 г. Тогава сръчните ръце на майстора създали свещник под формата на водна лилия.
"Да кажа, че е хукнала, не е. Но крета. Не мога да изоставя занаята" - отговори ковачът на въпроса дали в днешно време занаятът му върви. В своята ковачница майсторът изработва почти всичко за бита - от обкови за порти, прибори за камини и ножове до рамки за огледала и свещници. Миналата година, например, дошли хора чак от Ямбол, за да му поръчат два свещника, всеки висок по метър и половина.
Здраве си пожелава Ташко Ташев и тази година на Атанасовден - празник на ковачите. Днес той ще се почерпи с приятели и ще си пожелае още дълги години да го слушат и желязото,  и ръцете му.

 


Сходни връзки

КОВАЧЪТ ТАШКО КОЛЕКЦИОНИРА АТРАКТИВНИ ЗАГЛАВИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди