изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:11 EEST
И ДОБРИЧКАТА ФИРМА "ЕКОСТРОЙ" БИЛА ПОКАНЕНА ОТ И. КОСТОВ ДА ДАРИ ЗА КУЛТУРНИЯ ДОМ В ОДЕСА    
Общество"Екострой" АД е сред 40-те български фирми, към които през 1997 година Иван Костов - тогава министър-председател, е отправил молба за финансово подпомагане ремонта на българския Културен дом в Украйна.

 Това научи НДТ от управителя на добричката фирма инж. Михаил Стоев. В началото на седмицата в. "Труд" публикува разследване със заглавие "Патриотизъм с чужда пита". От него става ясно, че в качеството си на министър-председател Иван Костов е изпратил писма до 40 български фирми, повечето държавни и в тежко финансово състояние, с молба да дарят средства за въпросния ремонт. В писмо до шефовете на фирмите, подписано от Командира, обаче били посочени банкови сметки на СДС, чийто председател е той по това време. Голяма част от фирмите даряват средства и след извършване на ремонта на Културния дом в Одеса български медии съобщават, че средствата са осигурени от СДС. В материала на в. "Труд" се цитира чл. 17, ал. 3 от тогава действащия Закон за политическите партии, според който внасянето на средства от държавни предприятия в партийни каси е недопустимо.
"На 1 октомври 1997 г. бях включен в групата от 40 български бизнесмени, които заедно с тогавашния министър-председател Иван Костов бяхме на официално посещение в Украйна", разказа Михаил Стоев. Той е участвал в среща в банка "Украина" с българската диаспора там. Поставени са били няколко основни въпроса, българите са поискали в Украйна да се чува Българското национално радио, да се гледа Българската национална телевизия. Поставен е бил и проблемът за необходим ремонт на българския Културен дом в Одеса. "Става дума за старинна сграда, архитектурен паметник, по ул. "Котовска" - разказа управителят на "Екострой". - Намира се в центъра на Одеса и е бивш кинотеатър. Украинското правителство е предоставило под наем част от сградата на Асоциацията на българските културни общности, която обединява голям брой културни дружества в цяла Украйна".
Малко след участието на Михаил Стоев в делегацията, посетила Украйна, получил писмо от министър-председателя Иван Костов. Както "Труд" пише, то е изпратено и до другите бизнесмени, които са били в делегацията. Чрез него премиерът отправил молба към добричкия бизнесмен за финансово подпомагане на ремонта на българския Културен дом в Одеса. "Ние вече внесохме 1 000 000 лева и очаквам и Вие да се включите в това благородно дело" - пишело още в писмото. М. Стоев допълва, че е получил от И. Костов и поздравителна картичка по случай Коледа същата година. "Не преведох никакви пари в отговор на писмото на министър-председателя" - споделя управителят на "Екострой".  По това време М. Стоев извършвал реконструкция и модернизация на българския Бизнес център в Измаил, Украйна, и предложил да отдели работници, да помогне с работна ръка за ремонта на българския Културен дом в Одеса, което на практика е било много по-стойностен дарителски жест. Изпратил писмо до министър-председателя, но той не се възползвал от направеното предложение. "По принцип ми беше по-лесно да дам пари, отколкото да поемам ангажимента да правя реконструкция на сградата - коментира М. Стоев.  - А и идеята ми бе да хвана определен строителен кръг в Одеса".
Управителят на добричката фирма разказва, че през същата година - на 15 юни, е официално открита църквата "Света Троица" в с. Лощиновка в Измаилски регион на Украйна, която е реконструирана от "Екострой". Своята лепта са дали две български правителства - на Филип Димитров и на Жан Виденов. "Подходът за набирането на даренията обаче беше съвсем различен" - коментира М. Стоев. Решение за първата помощ - по времето на Филип Димитров, е взето на заседание на Министерския съвет на 3 декември 1992 година, извлечение на протокола от което М. Стоев предостави на редакцията. Той бил поканен от вицепрезидента Блага Димитрова, която го е запознала с желанието на българската страна да помогне за реконструкцията на църквата в с. Лощиновка. Веднага след разговора министърът на културата Елка Константинова внесла докладна в Министерски съвет за отпускане на помощта. М. Стоев обясни още, че тогава средствата са били преведени на фирмите, доставчици на материалите, "Екострой" е направила реконструкцията, а транспортът е бил за сметка на Община град Добрич, кмет тогава е бил Йосиф Маринов.
През 1994 г. будната общественост на украинското село Лощиновка изпратила писмо до МС и Комисията по вероизповеданията чрез М. Стоев с искане за довършване на църквата. Необходими били средства за камбанарията. "Възстановявахме я от основите, по една стара снимка - спомня си М. Стоев - В нея бяха поставени пет камбани". Решението за отпускане на помощта било взето с решение от  1 август 1996 г. на  Министерския съвет. Според М. Стоев, правителствата на Филип Димитров и Жан Виденов са отпуснали общо 35 000 долара за двете реконструкции. Отчетът е бил направен пред служебното правителство на Стефан Софиянски.
Официалното откриване на църквата "Света Троица" в украинското село Лощиновка, на което бе и човек на НДТ, бе на 15 май 1997 г. На него е присъствала делегация от България, ръководена от тогавашния вицепрезидент Тодор Кавалджиев. В състава й са били М. Стоев, зам.-кметът на Добрич Султанка Минчева, представители на различни културни институции на града ни и др.

 


Сходни връзки

И ДОБРИЧКАТА ФИРМА "ЕКОСТРОЙ" БИЛА ПОКАНЕНА ОТ И. КОСТОВ ДА ДАРИ ЗА КУЛТУРНИЯ ДОМ В ОДЕСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди