изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:58 EEST
Китай замразява строежа на 26 електроцентрали    
Китай

Китай преустанови работата по строителството на 26 големи електроцентрали, две от които се намират в района на Трите клисури, където се строи най-голямата в света язовирна стена.



Пекин обясни това свое решение с екологични съображения – Държавната агенция за защита на околната среда обяви, че в тези 26 проекта не са направени достатъчно подробни изследвания на последствията от строителството и експлоатацията на електроцентралите.

Тези строежи са започнали без съгласуване на оценката за възможните екологични последствия, това са абсолютно незаконни проекти, в които строителството е започнало преди съгласуването, заяви заместник-директорът на екоагенцията.

Подобна стъпка на Китай е удивителна – страната със всички сили се старае да задоволи растящото потребление на електроенергия, закупувайки все по-големи енергоносители от чужбина и разширявайки националните си енергийни проекти.

Част от закритите проекти може да бъда размразени в бъдеще, но останалите ще бъдат прекратени завинаги, твърдят от агенцията за защита на околната среда.
Освен енергийните проекти ведомството е прекратило строителството на пристанища и химически заводи, но по-големият дял се пада на новите електроцентрали.

Подобно рязко спиране на тези проекти може да се обясни с желанието на Пекин да вземе под свой контрол проектите, реализирани от местните власти, коментира Би Би Си.

През 2004 година производството на електроенергия в Китай се е увеличило с 12.6% или 440 700 мегавата и се очаква то да продължи да нараства и в следващите години.

В началото на списъка със спрените строежи е дигата на Силоудинската водно-електрическа централа с планова мощност 12 600 мегавата, разположена на горното течение на река Яндзъ.

Сред замразените обекти са и две водни централи, част от проекта на стената в Трите клисури в средното течение на Яндзъ, чиято стойност е 22 милиарда долара.
Проектът “Трите клисури” бе подложен на остри критики от страна на международни правозащитни и екологични организации. Заради строителството на язовир там властите изселиха над половин милион души.

http://www.news.bg

 


Сходни връзки

Китай замразява строежа на 26 електроцентрали | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди