изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:23 EEST
Лидерите на БСП бъркат Евросъюза и еврозоната    
ИкономикаНай-вероятно лидерите на Социалистическата партия бъркат влизането на България в Европейския съюз и присъединяването на страната ни към еврозоната, които са две различни във времето събития.

Това заподозря близкия до БСП ляв икономист Йосиф Аврамов пред радио "Нова Европа", по повод странните сигнали за валутния борд в България, излъчени в рамките на няколко дни от лидера на социалистите Сергей Станишев и от заместника му Румен Петков.

В интервю за агенция Ройтерс през уикенда Сергей Станишев заяви, че ако БСП вземе властта на парламентарните избори през това лято, партията ще запази валутния борд в България най-малко до присъединяването на страната към Европейския съюз, тоест до 2007 г. Това противоречи на официално декларираната до момента политика да не излизаме от борда, докато не влезем в Европейския валутен съюз и не въведем еврото, а това се очаква да стане най-рано през 2009 година.

Ден по-късно един от заместниците му - Румен Овчаров, се опита да успокои напрежението, предизвикано от Станишев. Пред БНТ Овчаров увери, че нито лидерът, нито който и да било друг от ръководството на партията и самата БСП като цяло няма намерение да подлага под съмнение съхраняването на валутния борд в България и споразумението с Международния валутен фонд.

След още един ден обаче другият заместник на Станишев, Румен Петков, използва фразата "на този етап", обяснявайки как България трябва да запази системата на валутния борд.

В предаването "Коритаров life" Петков отказа да отговори конкретно на въпроса докога трябва да се запази борда. "Въпросът докога не считам, че можем да решим тази вечер с вас в студиото. Но в никакъв случай не става дума за взимане на решения сега кога и как да бъде", заяви заместник председателят на социалистическата партия.

Запитан как си обяснява тези изявления, близкият до социалистическата партия ляв икономист Йосиф Аврамов предположи, че Станишев и Петков не разбират достатъчно обстоятелството, че с влизането си в ЕС България няма да влезе автоматично и в еврозоната. "И двамата не са икономисти и е твърде вероятно този момент да им е убягнал", е мнението на Аврамов.

Като потвърждение на предположението му, отново пред радио "Нова Европа" депутатката от БСП Татяна Дончева директно въведе еврото в България през 2007 г. с обяснението, че това ще се случи така или иначе.

"Ние 2007 г. така или иначе трябва да се закачим за еврото, така че тогава ще възникне въпроса как да стане плавно това нещо. И дотогава не смятам, че някой ще започне да бута сериозно отношенията с борда, както и основните икономически принципи, които трябва да крепят националната валута дотогава", коментира Дончева, която се усъмни във възможностите на партийния си лидер Сергей Станишев да играе ролята на "носител на евристични икономически идеи".

В същото време Дончева заяви, че е чувала идеи за излизане от валутния борд от представители на всички политически сили.

Според икономиста Йосиф Аврамов, ако спечели изборите, ръководството на БСП ще запази консервативната фискална и монетарна политика и принципите на валутния борд. По думите му няма индикации, че между 2007 и 2009 г. ще бъде преустановена системата на валутния борд, дори при идване на левицата на власт.

Той заяви, че в разговори с него отговорни представители на левицата са декларирали, че ще уважат подписаното споразумение между сегашното правителство и БНБ, в което изрично е упоменато, че до 2009 - 2010 г. - тоест до влизането на България в еврозоната, валутният борд ще бъде запазен.

Аврамов бе сигурен, че на поискания от финансовия министър Милен Велчев парламентарен дебат по темата, представителите на БСП ще декларират подкрепа за споразумението на правителството с БНБ. http://mediapool.bg/

 


Сходни връзки

Лидерите на БСП бъркат Евросъюза и еврозоната | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди