изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:59 EET
ДНЕС МЮСЮЛМАНИТЕ ОТБЕЛЯЗВАТ КУРБАН-БАЙРАМ    
ОбществоНай-големият, значим и тържествен мюсюлмански празник е празникът на жертвоприношението. Арабите го наричат "ид ал-адха" или "ал-ид ал-кабир", сред турците той е известен с името "буюк байрам" или "курбан - байрам", което означава голям празник.
Той се чества в 12-ия месец на мюсюлманския лунен календар, наричан "зу-л-хиджжа".

По това време вече повече от 14 столетия в Мека - свещения град на мюсюлманите, се стичат хиляди и хиляди хора, за да изпълнят завещания им от Мохамед обряд хадж.
В един от достигналите до наши дни хадиси /тоест - предание за живота на Пророка Мохамед/ се казва: "Мой братко мюсюлманин! Побързай да извършиш поклонничество, щом имаш достатъчно средства за път. И вече няма да имат значение разходите след поклонничеството, такива като дарове, сласти и такива подобни, тъй като всичко това не осигурява опрощението на Аллаха. Побързай да извършиш поклонничество, докато не си заболял, не си станал беден и не си умрял непокорен, защото поклонничеството се явява един от стълбовете на исляма... Истинската награда за голямото поклонничество се явява раят".
Съгласно шириата, всеки пълнолетен мюсюлманин, бил той мъж или жена, е длъжен поне веднъж в живота си да извърши хадж. През празничните дни мюсюлманите извършват обредни молитви. Кулминацията на празника е извършването на хаджа, който се прави на десето число на месеца "зу-л-хиджжа". Главната съставна част на този ден се явява обрядът на жертвоприношението, с което пък се поставя началото на четиридневното отбелязване на курбан-байрам. В този ден се коли предварително набелязаното животно, като две трети от месото се раздава на бедните - в качеството на милостиня, а останалото месо се оставя на мястото на жертвоприношението през останалите три дни, в които продължава празникът. Естествено, особено щастливи и горди в тези дни са тези мюсюлмани, които са успели да извършат жертвоприношение на територията на Мека. Тези от тях, които са изпълнили всички условия на обряда, получават почетното звание хадджи и правото да носят зелена чалма.
Източниците на този празник напомнят библейския сюжет за принасянето в жертва на Бог от Авраам на неговия син. Съгласно мюсюлманските традиции, Ибрахим /Авраам/ бил длъжен да принесе в жертва своя по-голям син - Исмаил, който бил роден в пустинята от неговата наложница Хаджар, където тя била изгнаница по настояване на неговата първа жена. Загубила надежда да намери вода за малкия си син, обезсилената Хаджар обиколила 7 пъти хълмовете около Мека, чула глас: "Ето вода!" Изведнъж водоизточник бликнал около оставеното момче. Смята се, че по такъв начин Исмаил бил белязан с волята божия. Когато той пораснал, на Ибрахим му се присънило, че Аллах иска от него да принесе в жертва сина си. Самият Исмаил и неговият баща били готови да изпълнят волята на Аллах, но Всевишният, изпитвайки ги и двамата, се смилил и подменил Исмаил с овен под жертвения нож на Ибрахим.
 


Сходни връзки

ДНЕС МЮСЮЛМАНИТЕ ОТБЕЛЯЗВАТ КУРБАН-БАЙРАМ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди