изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:20 EEST
Заместник финансовият министър прогнозира финансова криза, ако бъде премахнат валутният борд    
ИкономикаЗаместник-министрът на финансите Любомир Дацов прогнозира поредна финансова криза, ако България излезе от валутния борд през 2007 година.

Според Дацов Европейският съюз едва ли би позволил промяна на режима, тъй като страната ни е поела ангажимент да запази борда до 2009 година. Коментарът на заместник-финансовия министър е по повод предложението на лидера на БСП Сергей Станишев България да отмени валутния борд още през 2007 година.

Размерът на инфлацията, която се очаква, ако излезем от валутния борд преди 2009 година, ще зависи преди всичко от това с колко ще бъде променен валутния курс. “Във всеки случай инфлацията ще скочи значително, защото всеки ще иска да спекулира в момента. Така че тази инфлация може да бъде от 13 до 313% и никой не може да каже точно колко ще бъде, защото никой не предлага конкретен план каква да бъде тази стратегия за излизане от валутния борд”, коментира Любомир Дацов.

Според него единствената стратегия, която сега има за излизане от валутния борд, е на правителството и тя предвижда това да стане през 2009 година, когато приемем еврото. “Ние даваме в момента един много лош сигнал към инвеститорите. А нашата икономика в момента реализира добър икононически растеж, благодарение на инвестициите, които влизат в тази страна. И казването, че ние ще променим условията, при които тези инвестиции са влезли в страната, е много лош сигнал към инвеститорите и може да предизвика отлив”, допълни още Дацов.

Верижни фалити на компании, взели кредити от чужбина, прогнозира още Любомир Дацов. Това ще се случи, ако валутният курс се промени дори с 0.5%. Банките също ще пострадат от подобна ситуация, тъй като и те имат заеми от чужбина за над 1 милиард евро.

http://news.bnt.bg/

setScrollFoot()
 


Сходни връзки

Заместник финансовият министър прогнозира финансова криза, ако бъде премахнат валутният борд | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди