изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:35 EEST
ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ: АКО НЕ СИ ПОЛУЧА РЕНТАТА,    
ЗемеделиеВ редакцията на в."Нова добруджанска трибуна" постъпиха писма от нашия съгражданин Петър Георгиев и от Здравка Кънева - негова племенница.

 В тях те се жалват от арендатора Атанас Атанасов, който обработва земята им в землището на с. Карапелит. В писмото си П. Георгиев обяснява, че притежава 71 декара ниви и за обработката им има сключен договор с А. Атанасов, президент на ЕТ "Атанас Атанасов".
"За реколта 2003 г. Атанас Атанасов ни дължи рента в размер на 872 лева. - пише съгражданинът ни. - Реколта'2004 г. пшеницата е прибрана преди 3 месеца, слънчогледът - преди месец и половина, сега се прибира царевицата. По договор трябва да получим рента в натура: пшеница 4970 кг, слънчоглед 559 кг и царевица 4 379 кг. Въпреки многократните ни настоявания за среща и разрешение да си получим настоящата натурална рента, същият насочва срещи и не се явява".
В жалбата си Здравка Кънева твърди, че е собственичка на 12,400 декара земя в землището на с. Карапелит, също обработвани от А. Атанасов на база на аренден договор. Съгражданката ни твърди, че за 2003 г. не е получила рента, а по договора трябва да й бъдат изплатени 384 лева. За 2004 г. тя иска да си получи рентата в натура - пшеница 868 кг, слънчоглед 98 кг и царевица 608 кг. З. Кънева също твърди, че не може да се срещне с арендатора, който бил и шеф на фирма "Атанасов груп", занимаваща се с горива.
Петър Георгиев донесе и арендния договор, който е сключен в края на 2000 г. и са за срок от 4 години. В него е записано, че страните са се споразумели за "арендно плащане за всички категории земеделска земя - в размер на 35 процента от общата продукция от един декар в натура, отговаряща на БДС, на база следните добиви от декар - пшеница 400 кг, слънчоглед - 150 кг, и царевица - 400 кг. Ако арендодателят пожелае при взаимно съгласие полагащите му се натурални количества, може да получи тяхната парична стойност след реализацията на продукцията, но не по-късно от 31.12 на текущата календарна година, но не по-малко от 5 лева годишно".
Жалбите от П. Георгиев и З. Кънева пристигнаха в редакцията ни през декември. Верни на журналистическата етика, потърсихме за мнение Атанас Атанасов. Пред репортер на вестника той каза, че до края на годината ще издължи на двамата наши съграждани това, което им дължи за 2004 г. Арендаторът представи копия от ордери, от които е видно, че за стопанската 2002/2003 г. Петър Георгиев е получил в натура 150 кг пшеница и на няколко пъти през годината - общо 1 300 лева. А. Атанасов твърди, че така се е издължил със собственика на земя. П. Георгиев обаче не е съгласен с изплатената му рента и иска още 862 лева. Той смята, че арендаторът е продал произведената продукция на пазарна цена, която е по-висока от тази, на която изчислява рентата му. "Предните две години - 2001 и 2002 г., сядаше с нас и ни обясняваше, че е продал реколтата по пазарни цени. За 2003 г. обаче не желае да ни представи на каква ценя я е продал" - жалва се П. Георгиев. Пред НДТ А. Атанасов обясни, че е изплатил рентата на З. Кънева за 2003 г. на П. Георгиев. Последният обаче отрича това.
Въпреки категоричното обещание пред НДТ, че до края на м.г. ще изплати рентата на П. Георгиев и на племенницата му З. Кънева, това не е сторено. На два пъти е давал същите обещания и пред самия П. Георгиев. Пред репортер на НДТ жалващият се заяви, че е подготвил нотариална покана, с която ще се опита да си получи рентата. Ако и така не успее - ще заведе дело срещу А. Атанасов. "Ще търся и морално обезщетение" - категоричен е той.
За настоящата стопанска година Петър Георгиев не е подновил арендния си договор с А. Атанасов. Дал е земите си при друг частник. Същото е сторила и племенницата му Здравка Кънева. П. Георгиев споделя, че и други собственици на земя не са доволни от арендатора и вероятно ще прекратят взаимоотношенията си с него.

 


Сходни връзки

ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ: АКО НЕ СИ ПОЛУЧА РЕНТАТА, | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди