изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:00 EEST
Биографични драми и Леонардо Ди Каприо обраха номинациите за Оскарите    
КултураСкандалните “Страсти Христови” и Майкъл Мур останаха тотално пренебрегнати


Епичната драма “Авиаторът” на режисьора Мартин Сорсезе получи 11 номинации Оскар, включително и за най-добър актьор за Леонардо Ди Каприо.

Номинациите бяха обявени на церемония в Бевърли Хилс от носителя на Оскар през 2003 г, актьорът Ейдриан Броуди и президентът на Академията за филмово изкуство Франк Пиърсън.

Биографичният филм за ексцентричния милиардер Хауард Хюз изпревари основните си конкуренти – боксьорската история “Million Dollar Baby" и драмата "Finding Neverland", които получиха по 7 номинации за 77-те награди на Академията.

И трите филми са номинирани за най-добър филм, заедно с биографичния “Рей”, разказващ за живота на Рей Чарлз и комедията “Настрани" (“Sideways”) на Александър Пейн.

“Рей” получи цели шест номинации, включително и за най-добър актьор за Джейми Фокс. Чернокожият актьор получи и номинация за най-добър поддържащ актьор в “Съучастникът” с Том Круз.

Освен Ди Каприо и Фокс в категорията за най-добър актьор номинирани са Дон Чийдъл в “Хотел Руанда”, Джони Деп с “Finding Neverland" и холивудският ветеран Клийнт Истууд за ролята си в “Million Dollar Baby". Боксьорската история получи и номинация за най-добър филм и най-добър режисьор.

Ако Леонардо Ди Каприо е основният фаворит за Оскар за най-добър актьор, при дамите битката изглежда оспорвана.

За най-добра актриса основни фаворитки са Анет Бенинг в “Да бъдеш Джулия” ("Being Julia"), където играе дива от 30-те години на миналия век, която забърква заговори за отмъщение срещу мъжете в живота си и Хилари Суонк за касовия хит “Million Dollar Baby”.

И двете взеха "Златен глобус" на тазгодишните награди, съответно за най-добра актриса в комедия или мюзикъл (Бенинг) и за най-добра драматична актриса (Суонк).

Двете дами имат стари сметки за уреждане, след като Хилари грабна наградата на Академията за най-добра актриса под носа на бременната Бенинг за ролята си в “Момчетата не плачат” преди 5 години.

Останалите отличени актриси в категорията са донякъде изненадващи. Сред номинираните са Каталина Сандино Морено в “Мария Благочестивата", която си подели миналата година с Чарлийз Терон приза “Сребърната мечка” на фестивала “Златната мечка” в Берлин.
Другите две са Кейт Уинслет в "Eternal Sunshine of the Spotless Mind” и британката Имелда Стентън във “Вера Дрейк” на Майк Лий.

При режисьорите основната битка ще бъде между Скорсезе и Истууд. В надпреварата обаче могат да се намесят сериозно Майк Лий, който спечели "Златен лъв" от Венеция 2004, Тейлър Хакфорд за “Рей” и Александър Пейн за “Настрани”.

За най-добър поддържащ актьор са номинирани Алън Алда за “Авиаторът”, Томас Халден-Чърч за “Настрани”, Джейми Фокс “Съучастникът”, Морган Фрийман “Million Dollar Baby” и Клайв Оуен за “Отблизо”, който получи “Златен глобус” миналата седмица за изпълнението си.

За най-добра поддържаща актриса са номинирани Кейт Бланшет “Авиаторът”, Лора Лини “Kinsey”, Вирджиния Мадсен “Настрани”, Софи Оконедо “Хотел Руанда” и Натали Портман “Отблизо”, за която роля получи “Златен глобус”.

Мел Гибсън, Педро Алмодовар и Майкъл Мур бяха големите губещи, след като бяха тотално пренебрегнати от Академията.

Алмодовар с неговия нов шедьовър “Лошо възпитание” бе изключен от надпреварата за сметка на испанската драма “The sea inside” на Алехандро Аменабар.

Режисьорът Майкъл Мур пък не бе номиниран в категорията документален филм за своя “9/11 по Фаренхайт”. Филмът подлага на жестоки критики е подложен преизбраният американски президент Джордж Буш. Лентата грабна “Златната палма” на фестивала в Кан миналата година, но остана пренебрегната от Академията.

“Страсти Христови” на Мел Гибсън остана тотално изолиран, взимайки едва три номинации във второстепенни категории. Филмът предизвика дискусия за интерпретацията на образа на Спасителя, която според някои еврейски организации е антисемитска.

Напълно в реда на нещата е “Страсти Христови” да бъде пренебрегнат от Академията, чийто членове са твърди представители на еврейското лоби в киноиндустрията.

Лентата, в която участват и българските актьори Христо Шопов в ролята на Пилат Понтийски и 29-годишният Христо Живков в ролята на любимия ученик на Христос – апостол Йоан, е събрал касов сбор от кината в размер на 370 млн. долара само в САЩ и Канада. Това го прави вторият най-касов филм за 2004 г. след втората част от анимационната история за зеленото чудовище “Шрек”, който досега е събрал 450 млн. долара.

Голямата битка за “Оскар”-ите е на 27 февруари.

tialoto.bg
 


Сходни връзки

Биографични драми и Леонардо Ди Каприо обраха номинациите за Оскарите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди