изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:13 EEST
НА 1 107 ДОБРУДЖАНЦИ Е БИЛА ПРЕЛЯТА КРЪВ ПРЕЗ 2004 Г.    
Здраве3 046 жители на Добричка област са дарили кръв през м.г., съобщи за НДТ началникът на Центъра за трасфузионна хематология към Многопрофилната болница за активно лечение д-р Людмила Радилова.

В сравнение с предходната година донорите са със 156 повече. Благодарение на дарената животоспасяваща течност през 2004 г. е било извършено кръвопреливане на 1 107 пациенти. На някои от тях кръв е преливана повече от веднъж, уточни д-р Радилова.
Запазва се тенденицята от последните няколко години броят на кръводарителите в областта да е около 3 000, коментира началникът на Кръвния център. По-голяма част от донорите са от градското население - 2 225, кръв са дарили и 821 души от селата в областта. Съотношението мъже-жени е две към едно. Такова е съотношението и между фамилните кръводарители /близки на болните/ и включилите се в акции по безвъзмездно кръводаряване. Според д-р Радилова, това се дължи на факта, че от началото на демокрацията акциите по предприятия са със затихващи функции. Такава била и тенденцията в цял свят - за увеличаване делът на стационарното кръводаряване. Броят на редовните донори през 2004 г. е бил1 946, за първи път от животоспасяващата течност са дарили 407 добруджанци. През есента на м.г. се проведе традиционната младежка кампания, припомни д-р Радилова. Участие в нея са взели около 120 ученици - навършили 18 години. "Жалкото е, че сред студентите само единици дариха кръв, а в Добрич има около 2000 студенти" - коментира началникът на центъра. И допълни, че за в бъдеще ще насочат вниманието си именно към пропаганда на безвъзмездното кръводаряване в тези среди.
Спадът на броя на кръводарителите в предприятията в областта се дължи не на нежеланието на работниците, а на ръководителите им, сподели началникът на центъра. "Има ръководители, които отказват въобще да разговарят с нас" - допълни тя. Имало обаче такива фирми и организации, които редовно откликват и се включват активно в акциите по кръводаряване, които организира центърът. Сред тях са Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич /39 кръводарители през м.г./, ВиК /30/, ТПК "Прогрес" /21/, Генерал Тошево и Добруджанския земеделски институт и др. Д-р Радилова изказва благодарност и на кметовете на няколко села, където през м.г. са проведени успешни акции по кръводаряване - Дончево /33 донори/, Соколово /23/, Стожер /22/, Безмер /22/, Кардам /16/ и др.
От дарената кръв се произвеждат еритроцитен концентрот и плазма, това са кръвни продукти, които най-често се преливат в здравните заведения, обясни д-р Радилова. През м.г. са прелети общо 2 444 единици еритроцитен концентрат. Центърът по трансфузионна хематология обслужва цялата Добричка област - многопрофилните болници, а също и частните здравни заведения. Центърът помага при нужда и на лечебни заведения в други градове - София, Варна, Силистра, Дулово и др. "Това е практика, помагаме, когато има спешни случаи, когато са необходими редки кръвни групи" - обясни д-р Радилова. Тя допълни, че при нужда Кръвният център също получава кръв от други места. Тези случаи обаче били редки - 3-4 през м.г. Освен за преливане в лечебните заведения /около 30 процента/, част от плазмата се изпраща в Националния център за заразни и паразитни болести в София за производство на лекарствени средства - човешки серумен албумин.

 


Сходни връзки

НА 1 107 ДОБРУДЖАНЦИ Е БИЛА ПРЕЛЯТА КРЪВ ПРЕЗ 2004 Г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди