изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 10:23 EEST
Мозер пред оставка от лидерския пост на БЗНС-НС заради коалицията със Софиянски    
Политика  Анастасия Мозер е готова да подаде оставка като лидер на БЗНС - НС поради несъгласието с Управителния съвет на партията за сключване на коалиционно споразумение със Съюза на свободните демократи(ССД) на Стефан Софиянски и ВМРО на Красимир Каракачанов.

Мозер има принципни резерви към подобна коалиция, най-вече заради политиката на ССД за сътрудничество със Симеон Сакскобургготски и подкрепата за втори негов мандат.

Това стана ясно от думите на А. Мозер в предаването "Коритаров live" на Нова телевизия и радио Нова Европа.

Съпартийците й в парламента обаче бяха доста скептични към реалното подаване на оставката. И Борислав Китов, и Венцислав Върбанов коментираха като емоционална заявката на лидерката си.

"Не искам да ставам заложник на политика, която не споделям", заяви тя и призна, че позицията й не среща подкрепа в Постоянното присъствие на БЗНС и че е била бламирана по време на заседанието на Управителния съвет на партията на 15 януари.

"Ние сме една много демократична организация, в която главният секретар има само един глас, изтъкна Мозер. Тя е обяснила аргументите си, че БЗНС - НС трябва да проведе разговори и със СДС, и с Демократи за силна България (ДСБ), които също отправиха покана за коалиция, както и че земеделците не бива да отстъпват от принципите си.

"Да, аз го казах много ясно и...се озовах в малцинство. Казвам го съвсем откровено и не с голямо удоволствие... направо ме бламираха. И когато се получи такова положение, трябва след това един ръководител да си направи съответните заключения", заяви Мозер.

Тя посочи сред изтъкваните аргументи в полза на коалиция със ССД, че това "все още не е една широко разпространена партия", което дава възможност на БЗНС "за по-голямо участие в някои листи".

Едновременно с това припомни, че СДС, например, са предложили формула за коалиране на партиите, които са членки на Европейската народна партия. Това са СДС, БЗНС - НС и Демократическата партия (ДП).

Според Мозер, такава коалиция би могла да е ядро за по-нататъшно обединение въз основа на споделяни принципи и ценности. В една такава конфигурация би се запазила и коалицията "Народен съюз" между БЗНС - НС и ДП, добави тя.

"Народен съюз" би се разпаднал при коалиция на земеделците със Софиянски, тъй като ДП на Александър Праматарски нито е канена, нито има желание за сътрудничество със ССД, не на последно място поради икономическите им конфликти в Столичната община.

Мозер смята, че членовете на ръководството на нейната партия, които са преговаряли с хората на Софиянски и са се договорили за коалиция, не са водили сериозни разговори и с другите потенциални партньори.

Александър Праматарски смята, че хората от обкръжението на А. Мозер, които са се разбрали със ССД, действат преди всичко от "конюнктурни и лични" мотиви, а не толкова от политически.

"Аз нямам икономически интереси в своите отношения с другите партии и организации, затова не се ръководя от тях. Все пак принципите за мен са много важни", каза Мозер.

Тази седмица тя заминава заедно с лидера на СДС Надежда Михайлова на заседание на ЕНП. В края на тази и началото на другата седмица се очакваше БЗНС - НС да даде окончателно отговор за коалиционните си намерения. Такъв срок дадоха преди седмица ДСБ, които са готови да се явят самостоятелно на избори, ако не получат съгласие от БЗНС - НС.

В края на февруари Управителният съвет на БЗНС решава с кого се коалира

Не е необходимо да се подхожда толкова емоционално към едни абсолютно нормални решения на Управителния съвет на БЗНС, коментира пред Mediapool земеделецът Венцислав Върбанов изявлението на Мозер. Според Върбанов до реална оставка няма да се стигне. Уставът е доста демократичен и дава възможност всеки да си изрази позицията, но решенията са задължителни за всички, категоричен беше той.

Това е едно емоционално изказване, което е против интереса на съюза БЗНС-НС, смята и Борислав Китов. Той също е скептичен към реалното случване на оставката. Това няма да е в интерес на съюза и тя не би го направила, вярва Китов.

И двамата определиха като напълно закономерен процеса на преговори на БЗНС с партията на Софиянски и с ВМРО.

Върбанов посочи, че разговорите с тези формации се водят вече шест месеца, докато другите политически сили вдясно доста по-късно дали заявки и реално изложили намеренията си за създаване на коалиция.

Желанието на Управителния съвет беше да се създаде широка дясна коалиция в център-дясното пространство. Съществуват различни виждания как по-добре тя да се създаде, каза Върбанов и изброи няколко възможности.

Едната е коалирането да мине през създаване на малка коалиция със ССД и ВМРО и едва тогава да се водят преговори със СДС.

Не е изключена и възможността БЗНС директно да води преговори със СДС. Върбанов предположи, че в Брюксел Анастасия Мозер и Надежда Михайлова ще говорят по тези въпроси.

Третият вариант е да има коалиция във формат ЕНП - СДС, БЗНС-НС и ДП, от която също да се тръгне към бъдеща по-широка коалиция.

В крайна сметка решението на Управителния съвет ще бъде взето в края на февруари на база на реалните споразумения дотогава. Съветът ще вземе решение именно с кого се отива в коалиция и как, посочи Върбанов

Борислав Китов пък определи като доста спорни предложените принципи за коалиция от страна на партията на Костов ДСБ.

Mediapool

 


Сходни връзки

Мозер пред оставка от лидерския пост на БЗНС-НС заради коалицията със Софиянски | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди