изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:40 EEST
Чиновници измъдриха карта на България с нова столица    
НовиниСрещу скромната сума от 2 млн. лв. министерството на "социалните грижи" ни уреди с "карта на бедността".


Столицата на бедността в България е Силистра. На другия полюс е София - делът на бедните е 1.8%  (най-нисък за страната).
До нея в ранг-листата на богатите български области се нарежда Варна. В различните общини делът на бедните е между 5.8% и 34.4%.
Това показват изводите от картографирането на бедността по програма “Преодоляване на бедността” на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), чиято обща стойност е 2 млн. лв., предаде Investor.bg.
Миналата година екип от експерти от МТСП, НСИ и академичните среди анализира данните и определи линия на бедност от 102 лв., както и основните фактори за риск от бедност и застрашените групи от населението.
За първи път в България по методиката на картографирането на бедността, разработена от Световната банка, и на база резултатите от Многоцелевото наблюдение на домакинствата през 2003 г., бяха определени 13-те общини, в които равнището на бедност е над 30%. Има няколко “гнезда на бедност”, където 1/3 от населението е бедно. Това са общини от областите Силистра, Търговище, Кърджали и граничните общини на областите Благоевград и Смолян.
В 30 общини бедните са над 1/4, в тях живеят 397.6 хил. души, или 5.1% от населението на страната.
Слабо развитата индустрия и услуги, високото равнище на безработица и неблагоприятната образователна структура са сред основните фактори, определящи степента на бедност на общините. Повечето от най-рисковите общини са разположени в селски или планински райони.
Според изследване на ООН хората по света, които живеят с 2 долара на ден, са 2,7 милиарда http://dnes.dir.bg/
 


Сходни връзки

Чиновници измъдриха карта на България с нова столица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди