изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:42 EET
ГОСПОД Е ДАРИЛ ДОБРУДЖА С ЧУДЕСНА ПРИРОДА И РАБОТЛИВИ ХОРА...    
Политика

В интервю пред НДТ проф. Стефан Данаилов, депутат от БСП

- Как се чувства политикът Стефан Данаилов като най-желан за водач на листата на социалистите в Добричка област и какво е новогодишното му пожелание за добруджанци?

- Благодаря на добруджанци, че показаха по този начин добрите си чувства към мен и чрез надеждите, които вплитат в предложението да съм Ваш депутат, ме правят много отговорен пред избирателите от Добричкия избирателен район.



Бих искал да им пожелая една мирна година, в която трудът им да бъде възнаграден с богат урожай и повече решени проблеми на района. Нека 2005 г. е само началото на един успешен период, в който инициативата и новаторството, като активни техни характеристики, ще им помогнат да утвърдят региона като ключов за България. Добрич има своите талантливи и подготвени хора от всички области, които не веднъж са доказвали, че думата им на две не става, а опитът им е достатъчен, за да реализират ефективно знанията си в този красив български край.

- Защо смятате, че на България и на българския народ е нужно социалистите да поемат управлението на държавата - година и половина преди страната ни да стане член на ЕС?

- Бих перифразирал въпроса Ви - а още дълго ли можем да издържим, като слушаме преди всичко обещания, че може би от следващия мандат ще се оправим! Трудещите се имат право на глас и техните проблеми трябва да се решават от компетентни кадри.

И най-добрите закони в ръцете на лаици са вредни и носят разочарование от предлаганите идеи за обществени промени. Истинската свобода е тази, която свързва частните и общите интереси на нацията в обща цел и БСП може успешно да направи това със своите подготвени кадри! Имаме ясна стратегия как да постигнем целите, които си поставяме. Осигуряване условия за по-голяма заетост и производителен труд; увеличаване доходите, които да осигуряват достоен живот; високо качество на образованието - адекватно на пазара и с нарастваща конкурентоспособност; здравеопазване, осигуряващо пълноценното развитие на нацията; сигурност и защита на конституционните права - това са само част от основните жалони, които ще определят нашите управленски действия, ако БСП получи мандат да ръководи процесите в България.

Много е важно процесите на засилена децентрализация, подкрепяни от БСП, да бъдат внимателно планирани, професионално подготвени и съобразени с капацитета на местните власти. БСП има ресурс за провеждане стъпка по стъпка на този процес, без да излага на сериозен риск националните приоритети. Нашата партия насочва усилията си в три направления в местното самоуправление. Преди всичко приключване на първия етап на процеса на децентрализацията - както на финансово, така и на административно- управленско ниво, като ясно се разграничават функциите на държавата, областите и общините във всички сфери. На второ място БСП е убедена, че трябва да се формира работещо второ ниво на местното самоуправление - областното. Не на последно място нашата партия ще се стреми към засилване ролята и мястото на общините във формирането и реализацията на регионална политика във всички направления, като им се предоставят права да определят размера на местните данъци, както и вида им.

Ние сме за приемственост между парламентарните мнозинства, а не всяко следващо управление да започва от началната стъпка. Но ние сме категорично и за осигуряване действителен пряк контрол от гражданите върху управленските решения. Прозрачност, отвореност, диалогичност са принципите, на които БСП подчинява всички свои проекти за реализиране целите, които си поставя за развитие на обществото.

- Общата нагласа в Добричка област в момента чертае безспорна победа на БСП на парламентарните избори. Смятате ли, че и този път вотът на добруджанци ще бъде променен с идващите гласове от чужбина (по-конкретно от Турция), или БСП ще отстоява позиция за справедливо разпределение на вота от чужбина в цялата страна?

- Бих искал да призова избирателите от Добричкия район да гласуват активно. Мисля, че в новия избирателен закон има повече гаранции да не се сбъднат Вашите опасения. Най-важното е всички жители на този избирателен район активно да дадат своя вот.

- Как виждате интеграцията на Добруджа в Европейския съюз?

- Господ е бил благосклонен към Вашия край и Ви е дарил с чудесна природа и работливи хора. Интеграцията на Добруджа в Европейския съюз според мен трябва да върви основно в две направления - модерно селско стопанство и съвременен туризъм, а защо не и интеграция между тях. В това отношение за кратко време много идеи бяха изговорени, но на практика малко е свършеното, за да станат характеристика на процесите на развитие на Добричкия регион. В национален план е необходимо да се създаде стабилна нормативна база, която защитава собствениците на земеделска земя, гарантира правото на общините да търсят и реализират инициативи, свързани с перспективата именно на малките населените места. Важно е политиката на управляващите да стимулира интензивни подходи, обосновани от науката, за развитие на частното земеделие. В областта на туризма Добруджа е богата на възможности в балнеолечение, селски и екологичен туризъм, а историческите обекти в региона са истинска съкровищница, която тепърва трябва да бъде преоткрита. Разбира се, не на последно място трябва да се положат усилия за възраждане на традициите на този богат български край в хранително-вкусовата, преработвателната промишленост, с чиито висококачествени и конкурентни продукти Добруджанският край може успешно да се впише на европейския пазар.

- След 1989 г. добруджанските депутати не можаха да изградят добруджанско лоби в парламента. Смятате ли, че лично Вие с авторитета, който имате в цялата страна, бихте могли да изградите едно лоби от народни представители от различни политически сили, което най-после да заработи за възраждането на Добруджа?

- Лоби се изгражда не само с авторитета на тези, които избирателите ще изпратят от името на Добрич в Парламента. Лоби се гради в защита на ясни, обществено подкрепени проекти тук, в Добрич. Те трябва да са съобразени и с националните политики, които управляващото мнозинство ще провежда за развитие на държавата ни преди и след като бъдем приети в европейското семейство.

Надявам се тези избори да са подчинени на идеята в българския парламент да бъдат избрани не тези, които най-силно противостоят в политически план на опонентите си, а най-консенсусните личности от всички политически партии. Само с такива народни представители може да се гради ефективно лоби по важните за Добруджанския регион въпроси.

- Какъв вариант виждате лично Вие за една следизборна коалиция, която да гарантира ефективно управление на държавата?

- Принципът на коалиране според мен не е механичен сбор от очаквания избирателен интензитет на отделните политически субекти. Коалиция се прави на базата на наистина близки управленски проекти, за да не става въпрос за коалиция на безропотно гласуващи в парламента депутати, както често се случваше сега, а за коалиция на депутати, обединени от политика, отговаряща на актуалните проблеми на българския народ и решени да я отстояват в името на един необратим процес към повишаване благоденствието на народа ни.

- Защо някои лидери на десни партии толкова много се страхуват от едно “червено” управление на държавата през следващите четири години?

- Твърде дълго развяваха знамето на червената заплаха, но се оказа, че обществените процеси не се управляват нито с барикади, нито с митинги, още по-малко с обещания, за които нямаш представа как да осъществиш. Да продаваш или рушиш е наистина по-лесно отколкото да съграждаш, а това е действие, за което се иска освен желание и опит. Много средства по различни европейски програми дойдоха в България и много от тях бяха реализирани в стотици т.н.”меки проекти”, за обучение на кадри, за рекламни кампании и проучване, маркетинг на обществените промени. Време е всичко това да бъде впрегнато в конкретни управленски дела, в градеж за бъдещето, в реални ангажименти към различните индустрии в България. Не отричам, че ремисия в болната снага на българската икономика се усеща, но това трябва да се превърне в трайно оздравяване, за да последват уверените крачки на българския бизнес за възстановяване завоюваните позиции на европейския пазар. Време е някоя политическа сила да намери сили да защити българското производство и тези, които успяха да насочат управленския си талант в производства, носещи висок процент на принадена стойност, като стимулира реинвестирането на тази стойност в ефективно развитие на тези производства.

- Каква е прогнозата Ви, кои основни партии ще влязат в парламента?

- Социологическите проучвания сочат БСП, НДСВ, ДПС и СДС като евентуалните сигурни играчи в изборното поле, които е сигурно, че още от сега имат очаквания чувствително над бариерата от 4 %. Разбира се, до изборите има достатъчно много време и могат, като в приказката за златното момиче, да изтекат различни по цвят води. Най-важното е да бъдем максимално искрени в обещанията си пред хората, като не се отделяме от реалностите, от които ще продължим да надграждаме в следващия етап от развитието на нашето общество. Аз лично гледам на изборите не като състезание на цветове, а преди всичко на проекти и кадрови ресурс на различните партии, който не толкова ще обещава съблазнително, но вече е показал, че отбира от управление на процесите в страната, че има опит в решаване на конкретните задачи, без преодоляване на които няма да сме равностоен партньор в голямото европейско семейство.

- Какви са ангажиментите Ви извън политиката, които продължават да Ви държат на вълната на популярността в България?

- Популярността е опасен съветник, защото е лесно да забравиш, че я имаш защото нещо създаваш и не можеш да я притежаваш веднъж и завинаги. Освен това, тя лесно сменя настроението си и от положителен знак днес утре може да се накичи с такова отрицание, че да намразиш своята популярност.

Аз продължавам да се опитвам да не изпускам няколкото дини, които съдбата ми повери. Все още името ми е в афиша на най-играещата българска театрална трупа - тази на Народния театър “Иван Вазов”. На всеки 4 години поемам отговорността за един клас от млади таланти в НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов” и повярвайте, не е лесно да работиш с тях така, че да не се срамуваш, когато ги посочат от публиката като твои ученици. Киното е моята голяма тръпка и все още не мога да откажа участието си в стойностни филмови проекти. Освен това съм председател на един дългогодишен културен проект - Международния фестивал “Сцена на кръстопът”, който всяка година събира ярките заглавия на театралните сцени в България и Европа.

Казват, че човек се чувства млад докато научава всеки ден по нещо ново, а от всички тези мои ангажименти, от безбройните си срещи с хората, научавам много. Творческото напрежение е може би най-стимулиращата тръпка, а мисълта, че може би съм успял да направя нещо жизнено важно за хората, които истински ценя, ме изпълва с върховно удовлетворение, когато съм най-уморен. Дано по-дълго усещам тази умора!

Интервюто взе Руслан ЙОРДАНОВ

 


Сходни връзки

ГОСПОД Е ДАРИЛ ДОБРУДЖА С ЧУДЕСНА ПРИРОДА И РАБОТЛИВИ ХОРА... | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГОСПОД Е ДАРИЛ ДОБРУДЖА С ЧУДЕСНА ПРИРОДА И РАБОТЛИВИ ХОРА...
Автор: Anonymous да 2005-01-26 @ 22:26 EET
Segaa,mnogo xubava re4,ama dali sled izborite nqma da ni zabravi Bate Lambo.Kade e Sofeto,kade e Dobrich?Um da ti zaide ot obeshtaniq,a posle ot umrql pismo!Sled izbori govorqt za nas 4e samo s teleta se zanimavame,a za biznes ne stavame
ГОСПОД Е ДАРИЛ ДОБРУДЖА С ЧУДЕСНА ПРИРОДА И РАБОТЛИВИ ХОРА...
Автор: Anonymous да 2005-01-26 @ 23:41 EET
4e otkoga na prostite zexa da ni vikat rabotlivi a?
Pak ako uleze u Parlamento,togava shte govorim pak!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.18 секунди