изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:38 EEST
Такса "замърсяване" ще се добавя към сметката за вода на всяко домакинство    
Новини Това ще стане след влизането в сила на на новия Закон за управление на водите. Той беше одобрен днес в Министерския съвет.

Според ековедомството, размерът на таксата ще е до 5-6 стотинки на кубически метър и няма да надвишава 10 процента от общата сметка за вода. Таксата ще се определя според замърсителите, изхвърляни във водата и затова ще е значително по-ниска там, където има изградени пречиствателни станции.

Таксите ще се събират в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

"По предварителни разчети би трябвало до 2015 г. да бъдат събрани 2,5-2,7 млрд. лв.", казва Росица Петрова, Министерство на екологията.

С парите от този фонд ще се финансира изграждането на канализация и пречиствателни станции в 430 населени места, в които сега няма такива съоръжения.

"2015 г. ще има изградени пречиствателни инсталации във всички населени места с над 2000 жители", съобщи Асен Личев, Министерство на екологията.

Общо за целта са необходими пет милиарда лева. Останалите пари ще дойдат от европейските фондове и донори.

Очаква се новият закон да влезе в сила от 1 януари 2007 г. С него се въвеждат строги ограничения за опазване чистотата на подземните води.

Хората по селата ще трябва да декларират кладенците в дворовете си. Това ще се прави, не за да плащат данък, а за да се ограничи даването на подпочвените води на стопански субекти, за да не пресъхват те.

"На концесия ще се дава минерална вода само за бутилиране, а не както досега и за хидротермална енергия и извличане на ценни вещества", поясни Асен Личев.

Забранява се и добивът на пясък и баластра от коритата на реките. Новите строежи по курортите ще трябва да са съобразени с капацитета на местните пречиствателни станции. Ако той е надвишен, новите хотели, например, ще трябва да си изградят собствено пречиствателно съоръжение.

За нарушаване на разпоредбите на закона са предвидени глоби от 200 до 25 000 лева.  http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Такса "замърсяване" ще се добавя към сметката за вода на всяко домакинство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.17 секунди