изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:03 EEST
СЕЛО ПЧЕЛАРОВО ПОСРЕЩНА С ХЛЯБ И СОЛ РУСКИЯ ГЕНЕРАЛЕН КОНСУЛ    
Новини

Аслан Джаримов присъства на тържествата по повод 127 години от освобождаването на Добрич от турско робство. Тойв посети и Казашкото гробче в с. Пчеларово, където са положени костите на трима казашки войници, сражавали се в руско-турската война



С общоградско поклонение и полагане на цветя вчера Добрич отбеляза 127 години от освобождението на града от турско робство. Поклонението се състоя при паметника на генерал лейтенант Цимерман. Панихидата бе отслужена от архиерейския наместник иконом Стоян Иванов, иконом Стоян Димов и протоерей Иван Дойчев. Присъстваха зам.-областният управител Дочка Костадинова, председателят на ОбС д-р Мирослав Попов, кметът на Добрич Детелина Николова, общински съветници, почетни граждани и др. Специален гост на поклонението бе генералният консул на Генералното консулство на Руската Федерация във Варна Аслан Джаримов.

"Пожелавам на добруджанци и на целия български народ мир и благоденствие... Хубаво е, че помним миналото и отбелязваме заедно значими за нашите народи исторически дати. Нека бъде вечен споменът за всички, които са се борили за свободата и независимостта на България" - каза консулът пред присъстващите добричлии.

Слово произнесе директорът на Историческия музей Дияна Борисова. Тя припомни, че боевете за Добрич са се водили в сурова и страшна зима. "За нас тази дата е равна на цяла епоха, защото тя бележи нашето възкресение... Нека днес се почувстваме по-горди, по-силни и по-уверени - от това, че сме българи" - каза Д. Борисова.

След поклонението при паметника на ген. лейт. Цимерман, генералният консул Аслан Джаримов посети с. Пчеларово, където се състоя поклонение и поднасяне на цветя при Казашкото гробче. Местните хора разказват, а някои от по-възрастните дори си спомнят, за Вълчо Георгиев, които три години след освобождението на България пренесъл на това място костите на трима казашки войници. И пожелал след смъртта си да бъде погребан до тях. Затова и мястото днес се нарича Могилата на дядо Вълчо, а в с. Пчеларово все още живее негова правнучка. Пред журналисти кметът на селото Сава Иванов каза, че се търсят средства за изграждането на паметник на Казашкото гробче и така местните хора още веднъж да засвидетелстват своята почит към паметта на героите.

Аслан Джаримов бе посрещнат в село Пчеларово от местните хора и представители на община Генерал Тошево с хляб и сол. Заупокойна литургия при Казашкото гробче отслужи отец Антон Иванов. С едноминутно мълчание присъстващите се преклониха пред паметта на тримата казашки войни и на всички, които са се борили за освобождението на България. Пред присъстващите Валентин Великов - зам.-директор на "Беларус Агротехника Експорт", която е мажоритарен собственик на военно-ремонтния завод "Хан Аспарух", заяви, че фирмата ще подпомогне изграждането на паметник на казашкото гробче. След поклонението там генералният консул Аслан Джаримов посети завода.

 


Сходни връзки

СЕЛО ПЧЕЛАРОВО ПОСРЕЩНА С ХЛЯБ И СОЛ РУСКИЯ ГЕНЕРАЛЕН КОНСУЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди