изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:20 EEST
ПРИЕХА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ ПО ПРОФЕСИИ И УЧИЛИЩА    
ОбразованиеДържавният план- прием по професии и училища за следващата учебна година за Добричка област бе приет на първото за годината заседание на Комисията по заетост към Областния съвет по регионално развитие.

Експертът от Инспектората по образованието Георги Бербенков обясни, че ще бъде направено предложение до МОН приемът в профилираните и професионални паралелки за областта се запази както е през настоящата учебна година, предвижда се четири нови паралелки. По време на обсъжданията зам.-кметът на Добрич Галина Митева сподели, че липсва връзка между икономиката на Добрич и професионалното обучение в училищата. В града ни имало 15-16 обувки фирми и нито една такава паралелка. В момента Професионалната гимназия по лека промишленост не разполагала с база за обучение, преди то се е извършвало в обувен завод "Добрич". Обувна паралелка нямало от две години, а и проучване сред учениците показвало нулев интерес. Същото било положението с шивашката промишленост, за която има огромно търсене на работници. Едва 10 процента от завършилите такова образование в Добрич се реализирали като шивачки, каза Г. Бербенков. "Учениците завършват за технолози и моделиери, а ги назначават да шият един тегел - обясни експертът. - За един тегел получават заплащане по една стотинка, на ден могат да изкарат около 1,50 лева".
При определянето на професионалните паралелки трябва да се имат предвид нуждите на пазара на труда, каза директорът на дирекция "Бюро по труда" в Добрич Васил Сивков. Според него между работодателите и учебните звена в повечето случаи няма връзка. В. Сивков изброи професиите, за които се търсят най-много работници. В туризма има търсене на сервитьори, готвачи, камериерки, които да владеят на първо място немски език и след него английски, френски и руски. Непрекъснато се увеличавало търсенето на шивачки, работодатели от района се налагало да наемат шофьори от други краища на България поради липса на достатъчно кадри в Добрич. В. Сивков сподели наблюденията си по отношение на търсенето в селското стопанство. Производителите разполагали с модерна техника, идваща от страните в ЕС, докато подготвените в училищата не можели да работят с нея. Подобно било положението и с монтьорите на автомобили - те не познавали електрониката на навлизащите у нас западни автомобили. Директорът на ДБТ сподели, че добре би било учениците от езикова гимназия да се обучават и като администратори, екскурзоводи и аниматори.
На заседанието на Комисията по заетост бяха утвърдени и професиите, по които ще се проведе квалификационно обучение на безработни без предварително осигурено работно място през периода януари-юли 2005 г. Ще бъдат обучени 435 лица в 21 професии. Те ще бъдат включени в курсове за оператори на компютри - 76 безработни, 75 ще бъдат обучени като готвачи. Предвижда се още провеждането на обучения за сервитьори и бармани, за трактористи, водачи на товарни и специализирани автомобили, за залесители и др.

 


Сходни връзки

ПРИЕХА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ ПО ПРОФЕСИИ И УЧИЛИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 5.41 секунди