изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:27 EET
НА 29 ЯНУАРИ ПО СВЕТА    
ИсторияСъбитията, станали у нас и по света на 29 януари

НА 29 ЯНУАРИ В БЪЛГАРИЯ:

1765
Софроний Врачански завършва в Котел първия препис на Паисиевата история. "Сию историю - пише Софроний, принеси я Паисиа йеромонах от Света гора Атонска и приписахми я у село Котил; настоятел епитроп църковний Христо поклон[ник] и постави я у храм святаго апостола Петра и Павла; кои чите да ричет: бог да прости кои писал и кои настоял."
Софроний Врачански (поп Стойко Владиславов) e виден представител на Българското възраждане- книжовник, учител и църковен деец. Роден е в Котел. Останал сирак, Софроний е осиновен от чичо си. Учи в котленското килийно училище. През 1762 г. става свещеник, а после учител в родния си град. Занимава се и с книжовна дейност - преписва и подвързва книги. Преследван и от турци, и от български свещеници. В средата на 70-те години отива в Света гора (Атон), където остава шест месеца. През 1781 г. преписва за втори път Паисиевата история. По време на кърджалийските размирици е измъчван, лежи в затвора, а в Карнобатско, където живее известно време, едва не е убит. Около 1794 г. се замонашва (приема името Софроний) и става епископ във Враца. Около 1805 г. в Букурещ, пише “Житие и страдания грешнаго Софрония”, дълго време творбата му остава в ръкопис. Отпечатана е във в. "Дунавски лебед" през 1861 г. (бр. 55-61, посмъртно ). Днес житието се намира в Санкт Петербург. През 1806 г. отпечатва в Римник (Румъния) книгата "Кириакодромион, сиреч Неделник" и с това слага началото на новобългарската печатна книга. През Руско-турската война 1806-1812 г. установява връзка с командването на руските войски и отправя позив към българския народ да посреща русите като освободители. Руското командване го приема като официален представител на българския народ. През 1810 г. със съдействието на Софроний Врачански се формира боен отряд, наречен "Болгарское земское войско". Вече на възраст Софроний се оттегля в неизвестен румънски манастир в околностите на Букурещ.. Бурния си и мъчителен живот описва в своята оригинална творба ".

1866
В Браила е организирано представление на пиесата на Добри Войников "Стоян войвода".
Добри Попов Войников е възрожденски учител, писател драматург, журналист, музикален и театрален деец. Той е основоположник на българския театър и един от учредителите на Българското книжовно дружество (дн. БАН). Роден е в Шумен. През 1858 г. завършва френски колеж в Цариград и става учител в родния си град. Заради активното си участие в църковно-националната борба през 1864 г. емигрира в Румъния. Отначало се установява в Браила, а от 1873 г. се преместил в Гюргево. През 1866 г. известно време участвал в Тайния централен български комитет. Автор е на брошури, писани на френски език. Брошурите изобличават беззаконията на османските власти в българските земи и представят пред Европа целите и задачите на българското четническо движение. В началото на 70-те години се сближава с дейците на Добродетелната дружина. С тяхна помощ получава руско поданство. След преминаването на руските войски в България става управител на едно сиропиталище във Велико Търново. Заразява се от тифус и умира. Негови творби: "Криворазбраната цивилизация" (1871 г.), "Райна княгиня" (1866 г.), "Покръщение на Преславский двор" (1868 г.)

1878
В хода на Руско – турската война Двадесет и шеста дивизия, начело с генерал Делингсхаузен, влиза в Бургас. През този ден отрядът на ген. Струков овладява Чорлу (днешна Турция), части на Западния отряд освобождават Пашмакли (Смолян), а Източния отряд Ески Джумая (Търговище). Освободен е още Кюстендил, като в боевете се включва четата на Ильо Марков. Междувременно в Одрин е проведен парад на гвардейските части.

1889
Избира се първият ректор на Висшето педагогическо училище в София, днешният Софийски университет. За позицията кандидати са Любомир Милетич, Иван Георгов, Никола Михайловски, Йосиф Ковачев, Станимир Станмиров и Иван Данев. При второто гласуване, в присъствието на пратеника на Министерство на просветата Иван Шишманов, е избран Александър Теодоров – Балан.
Академик Александър Теодоров-Балан е езиковед, литературен историк и библиограф. Роден в с. Ку-Бей, Бесарабия, Украйна. Завършва славянска филология с докторат в Прага. През 1884 г. се установява в София и четири години работи в Министерството на народното просвещение. След това става преподавател по славянска етнография, диалектология и история на българския език във Висшето педагогическо училище. От 1893 г. е професор и ръководител на катедрата по българска и славянска литература и катедрата по българска литература. Няколко пъти е ректор на СУ "Св. Климент Охридски" (1889 г., 1896–1897 г., 1902–1903 г.) и декан на Историко-филологическия факултет (1899–1900 г., 1904–1905 г.). В края на ХIХ и началото на ХХ в. Балан е главен деловодител и деловодител на Българското книжовно дружество, днешната БАН. От 1907 г. до 1910 г. е главен секретар на Българската екзархия. Той е един от създателите на българското туристическо движение, дългогодишен председател на Българското туристическо дружество и редактор на списание "Български турист". Основно място в научните му занимания заемат изследванията, посветени на граматическия строеж на българския език, особеностите на българската звукова система, борбата с чуждиците, обогатяването на езика с народни думи и др. На тази проблематика са посветени трудовете му: "Българска граматика", "Нова българска граматика за всякого", "Борба за съвременен правопис (1921–1923 г.)" и др. Публикува изследвания и в областта на литературната история – "Паисий Хилендарски. История славянобългарская 1762 г.", "Софроний Врачански", "Кирил и Методий" и др.

1916
Двадесет и трети Шипченски полк овладява Елбасан и излиза на Адриатическо море.
Двадесет и трети пехотен Шипченски полк е създаден с указ № Н/19.01.1889 г. на княз Фердинанд I. Той е образуван от 3-та и 4-та дружина на 12-ти пехотен Балкански полк. Знамената на тези дружини стават полковите знамена на новосъздадения 23-ти пехотен полк. През Балканските войни 1912 - 1913 г. 23-ти пехотен Шипченски полк участва в обсадата и превземането на Одринската крепост на 12-13.03.1913 г. Знамето на полка се развява победоносно на превзетия най-голям форт на Одринската крепост Айваз Баба.

1945
За първи път в българската армия са формирани роти автоматчици. В разпореждането на началник щаба на Първа българска армия се заповядва формирането и организацията на рота автоматчици във всеки полк.

1946
В София е основано Общество на свободните писатели извън Съюза на българските писатели. То просъществува до 1950 г.

1960
Общественото осигуряване по законодателен път е прехвърлено в прерогативите на Българските професионални съюзи.

1971
Сключено е споразумение за безвизов режим на пътуване между България и ГДР

1976
На официално посещение в България пристига Кнуд Андерсен, министър на външните работи на Дания.

29 януари - 1 февруари 1982
България участва в Международната конференция-диалог по въпросите на разоръжаването, проведена във Виена.

1982
Подписан е план за научно и културно сътрудничество с Египет за 1982 г. и 1983 г.

1988
Завършва двудневната Национална партийна конференция в София, на която Тодор Живков изнася доклад. В доклада се очертава същността на т.нар. Юлска концепция от 1987 г. и проблемите, пред които е изправено българското "преустройство". Живков изрично посочва, че БКП "е и трябва да бъде начело на обновителните процеси" и на нея "принадлежат отговорността и правото да чертае стратегията на нашето развитие".

1990
Тодор Живков е арестуван.
По рано, на 8 декември1989 г. с решение на ЦК на БКП Живков е изваден от състава на Централния комитет, след което е изключен и от БКП. Причината е допуснати грешки и нарушения като държавен ръководител е подложен на съдебно преследване На 4 септември 1992 г. Върховният съд на България налага на Живков 7 години затвор за незаконно раздаване на пари, жилища, коли и др. Осъден е да върне на държавата 21 010 380 лв. На 9 февруари 1996 г. Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд признават на Живков статут на бивш държавен глава и прекратяват делото срещу него. Срещу Живков са заведени дела за фонд "Москва"), за раздадени помощи на компартии и държави от Третия свят, за "възродителния процес". На 15 юли 1997 г. е отменена мярката за неотклонение по делото за раздадените помощи на компартии и държави от Третия свят .

1998
Парламентарната група на демократичната левица (ПГДЛ) внася вот на недоверие срещу кабинета на Иван Костов. Причината е неодобрение на здравната политика на управляващите. Вотът е отхвърлен.

29 - 30 януари 2000
Движение за права и свободи (ДПС) провежда Четвърта национална конференция. Отправен е призив в партията да се върнат всички нейни бивши привърженици. В доклада на Ахмед Доган се заявява, че възстановяването на ОДС с участието на ДПС е нереалистична перспектива след разрива между ОДС и ДПС.

2000
На посещение в България са косовският лидер Хашим Тачи и водачът на македонските албанци Арбен Джафери. Те са гости на конференцията на ДПС, но се срещат и с председателя на СДС Иван Костов.


НА 29 ЯНУАРИ В СВЕТА:

1635
По инициатива на кардинал А. Ж. Ришельо е основана Френската Академия. През 1793 г. е разтурена от Конвента. През 1803 г. отново е възстановена. Тя влиза в състава на Френския институт. Има 40 члена (т. нар. “безсмъртни”). През ХVII в. се стреми да влияе върху развитието на литературата, а след ХVIII в. става по-скоро почетно, отколкото активно функциониращо учреждение. За дейността й характерни са традиционализмът и консерватизмът. Академията е научно учреждение, чиято цел е изучаването на езика и литературата, формирането на езиковите и литературните норми, създаването на речник на френския език (1694 г., 8-о издание 1931-1935 г. ) и неговата граматика (1932 г.). Френската Академия присъжда на редица литературни награди.

1833
В Санкт-Петербург е открита първата в Русия градска поща.

1839
Чарлз Дарвин се жени за Ема Веджуд.
Чарлс Роберт Дарвин е английски естественик и физиолог. Участва в научна експедиция по южноамериканските крайбрежия с кораба "Бигъл". Там събира първите материали за прочутото си съчинение "За произхода на видовете чрез естествен подбор" (1859 г.). В книгата "Произход на човека и половия отбор" (1871 г.) Дарвин обосновава спорната хипотеза за произхода на човека от приматите.

1845
Във вестник New York Evening Mirror е публикувано най-известното стихотворение на Едгар Алън По- “Гарванът”.
Едгар Алън По е американски писател, поет и критик.. Между 1828 г. и 1845 г. По издава 4 тома със стихове: "Тамерлан и други стихотворения" (1827 г.), "Ал-Аараф, Тамерлан и малки стихотворения" (1829 г.), "Стихотворения" (1831 г.), "Гарванът и други стихотворения" (1845 г.). Става известен с издаването на повести и разкази (70 на брой), които заедно с поезията му го утвърждават като класик на американската литература. В началото на 1841 г. става редактор на сп. "Греъм магазин", където печата първия си детективски разказ "Убийствата на улица Морг". Родоначалник е на криминалната литература, от него по-късно се учат А. К. Дойл, Честъртън, А. Кристи и мн. др. През 1840 г. издава сборник новели "Гротески и арабески" (т. I и II), "страшни" новели - "Черната котка" (1843 г.), "Демонът на извращението" (1844 г.), "Преждевременно погребение" (1844 г.); научно-фантастични новели и повести - "Необикновените приключения на Ханс Пфал" (1835 г.), "Повест за приключенията на Артър Гордън Пим" (1838 г.); хумористични и сатирични разкази; философската поема в проза "Еврика" (1848 г.); статии по естетика, събрани във "Философия на творчеството" (1846 г.) и "Поетическият принцип" (1850 г.).

1856
Кралицата на Англия - Виктория учредява най-високата военна награда на страната «Кръст Виктория».
Виктория I е коронясана през 1837 г. Възкачва се на престола след смъртта на чичо си Уилям IV, който няма наследници. На трона е 64 години, до 1901 г. При нейното царуване Англия и Франция се сближават; Англия взема участие в Кримската война; въстанията в Индия са усмирени и Виктория става императрица на Индия. През 1840 се омъжва за немския принц Алберт Сакс-Кобург-Готски, от чиято фамилия е и българският княз Фердинанд I.

1861
Канзас става 34 –ят щат на Америка.

1886
В Карлсруе Карл Бенц патентова първия автомобил триколка с бензинов двигател.

1899
В Болшой театър е премиерата на балета «Спящата красавица».

1926
В съветските учебни заведения е въведена задължителната военна подготовка.

1927
В Англия за първи път в света е открит хотел с бани към всяка стая.

1942
По време на Втората световна война Англия, СССР и Иран сключват военен съюз против Германия.

1949
Англия признава Израел.


1956
В Кортина д’Ампецо (Италия) започват седмите зимни Олимпийски игри.
Зимните Олимпийски игри са съревнованията по зимни спортове (фигурно пързаляне – 1908 г. и 1920 г., хокей – 1920 г.) отначало се провеждат по време на летните олимпиади. През 1923 г. МОК взема решение за провеждане на Зимни ОИ. Първите са в Шамони (Франция). Включват скиспорт (алпийски и северни дисциплини), кънкиспортове (бягане и фигурно пързаляне), бобслей, спускане с шейни, биатлон и хокей на лед. От 1924 г. са проведени 18 ЗОИ Успехи на България в ЗОИ: бронзов медал на Ив. Лебанов (ски-бягане, 1980 г.); златен медал на Е. Дафовска (биатлон, 1998 г.); бронзов медал за И. Никулчина (биатлон, 2002 г., Солт Лейк Сити); сребърен и бронзов медал за Евг. Раданова (шортрек, 2002 г., Солт Лейк Сити).

1958
Втори брак на киноактьора Пол Нюман с Джоан Удоърт.
Пол Нюман е американски актьор и режисьор. Завършва драматична школа. В началото на 50-те години постъпва в театъра. Усъвършенства се в "Актърз студио" на Ли Страсбърг и Елиа Казан. От 1968 г. режисира камерни психологически драми - "Рейчъл, Рейчъл" (1968 г.), "За вредата от тютюна" (1969 г.), "Понякога велика нация" (1971 г.), "Не отстъпвай даже инч!" (1971 г.), "Влияние на гама лъчите "Ужилването" (1973 г.), "Ад под небето" (1974 г.), "Платното на паяка" (1975 г.), "Бъфало Бил и индианците" (1976 г.), "Удар със стик" (1977 г.), "Квинтет" (1979 г.), "Червената мадона" (1980 г.), "Когато времето на света свърши" (1980 г.), "Без зла умисъл" (1981 г.), "Присъдата" (1982 г.), "Цветът на парите" (1986 г., награда "Оскар"), "Създателят на сянката" (1989 г.), "Пламъкът" (1990 г.), "Семейство Бърджи" (1990 г.), "Смъртта и момичето" (1993 г.), "Генерално пълномощно" (1994 г.), "Нема балами" (1995 г.), "Залезът" (1998 г.), "Писмо от бутилка" (1999 г.), "Къде са парите" (2000 г.).

1960
Лекари от Вашингтонския университет са показали първия изкуствен бъбрек.

1964
В Инсбрук започват зимните Олимпийски игри.

1967
Папа Павел VI, за първи път в историята на папството, провежда среща с комунистически дейци.
Папа Павел VI (Джовани Батиста Монтини) е папа от 1963 г. до 1978 г. Произхожда от семейство на виден католически деятел. Завършва лицей през 1916 г.и семинария през 1920 г., след което продължава образованието си в университет. През 1923-1954 г. е на дипломатическа служба във Ватикана. Архиепископ на Милано в периода 1954-1958 г., кардинал от 1958 г. Избран е за папа на 21 юни 1963 г. Провежда сесии на Вселенския събор (1963-1965 г.). През 1964 г. пътува до Палестина, Индия, САЩ, Филипините, Австралия и др. През 1973 г. разширява кардиналската колегия до 147 човека. Започва реформиране на Римската курия (апостолическата конституция "Регимини еклезие универсе", 1967 г.). Създава енцикликите "Еклезиам суам" (1964 г.), "Популорум прогрессио" (1967 г.), "Хумане вите" (1968 г.), апостолическото послание "Октогезима адвениенс" (1971 г.).

1985
Оксфордският университет отказва да присъди титлата “Почетен доктор” на Маргарет Тачър и след две години кандидатурата й е отхвърлена.
Маргарет Тачър е министър -председател на Великобритания в периода 1979-1990 г., след като е преизбирана през 1983 г. и 1987 г. Лидер е на Консервативната партия (1975 г.-1990 г.). Депутат в камарата на общините от 1959 г. Министър на образованието и науката в периода 1970 г.-1974 г.

1988
В Луанда е обявено, че кубинските войски са напуснали Ангола.

НА 29 ЯНУАРИ СА РОДЕНИ:

1817
Роден е Джон Колкот Хорсли - английски художник, който през 1843 г., заедно с приятеля си Хенри Коул, създава първата коледна картичка, на която е изобразено празнуващо семейство.

1832
Роден е Граф Николай Павлович Игнатиев, руски генерал, дипломат и виден славянофил. От 1864 г. до 1877 г. е руски посланик в Цариград. Чрез непосредственото си застъпничество пред Високата порта изиграл голяма роля за успешния край на църковно-националната борба на българския народ. След потушаването на Априлското въстание 1876 г. граф Игнатиев става един от главните инициатори за свикването на Цариградската конференция 1876 г.-1877 г.Участва дейно в нейната работа и настоява за изработване на реформи в полза на българския народ. Натоварен е от руското правителство с дипломатическа мисия пред правителствата на западните велики сили с цел да неутрализира тяхната намеса в случай на война между Русия и Османската империя. След избухването на Руско-турската освободителна война 1877 г.-1878 г. е включен като съветник в Главната квартира на руската армия. В края на 1877 г. е изтеглен в Санкт Петербург. По поръчение на император Александър II е натоварен като първи делегат на Русия да води преговори за сключване на Санстефанския мирен договор 1878 г. Поради разногласия с руския канцлер княз А. М. Горчаков Игнатиев не взима участие в Берлинския конгрес 1878 г. По случай 25-годишнината от Руско-турската освободителна война през 1902 г. посещава България в състава на руската делегация и участва в организираните шипченски тържества.

1843
Роден е Уилям Маккинли - 25-ият президент на САЩ (1897-1901 г.). Републиканец, депутат в Конгреса (1877-80 г.). Като президент развива протекционистка и експанзионистична политика - САЩ анексират Хавайските острови (1897-98 г.), воюва с Испания. През 1900 г. е преизбран. Убит от анархист.

1860
Роден е Антон Павлович Чехов – руски писател и драматург. Роден е в Таганрог, където завършва гимназия. През 1876 г. семейството му се преселва в Москва. През 1884 г. завършва Медицинския факултет на Московския университет и известно време е практикуващ лекар. Литературната си дейност започва от края на 70-те години. Негови разкази и повести са “Степ” (1888 г.), “Припадък” (1889 г.), “Скучна история” (1889 г.). Излизат сборниците “На здрачаване” (1887 г.), “Невинни думи” (1887 г.), “Разкази” (1888 г.), “Намръщени хора” (1890 г.). През 1890 г. предприема пътуване до о-в Сахалин, то оставя следа в творчеството му с очерците “Остров Сахалин”, 1895 г.; разказите “На заточение”, 1892 г., “Убийство”, 1895 г.; повестта “Палата ¹6”, 1892 г.). През 80-те години се посвещава на театъра: пиесата “Иванов” (1887-1889 г.), “Сватба” (1889 г.), “Вуйчо Ваньо” (1890 г.), “Мечка”, “Предложение”, “Юбилей” и др. От 1890 г. до края на века пътува неколкократно зад граница. През 1892 г. купува имението Мелихово в Серпуховски уезд, където помага на селяните като лекар, строи училище за децата, помага на гладуващите, работи като лекар по време на холерната епидемия (1892-1893 г.). От 1893 г. започва нов период в неговото творчество (разказа “Студент”), увенчан с пиесата “Чайка” (1896 г.). Пише “Три години” (1895 г.), “Домът с мецанина” (1896 г.), “Моят живот” (1896 г.), “Човекът в калъф” (1898 г.), разказа “Йонич” (1898 г.), “Дамата с кученцето” (1899 г.), “Новата дача” (1899 г.), “По служба” (1899 г.) повестта “Мужици” (1897 г.), пиесите “Три сестри” (1900-1901 г.), “Вишнева градина” (1903-1904 г.). През 1898 г. след смъртта на баща си и във връзка с развитието на болестта си (туберкулоза) отива в Ялта, където се среща с Л. Н. Толстой, М. Горки, И. А. Бунин, А. И. Куприн, И. И. Левитан. Избран за почетен академик през 1900 г., но заедно с В. Г. Короленко през 1902 г. се отказва от това звание в знак на протест за отмененото звание на М. Горки от Николай II.. В областта на театъра Чехов се налага като новатор, като се отказва от деленето на персонажите добри и зли. Писателят оказва огромно влияние върху развитието на руската и светска литература, проза и драма. От него се учат Горки, Бунин, Куприн, отчасти Л. Н. Андреев; особено популярен е на Запад, където се цени от Б. Шоу, Ф. Мориак, А. Вюрмсер, Е. Триоле, Ж. Л. Баро, Ж. Вилар, Т. Ман и др.

1866
Роден е Ромен Ролан, френски писател, общественик, музиковед.Роден е в Кламси. Завършва история през 1886 г.. От 1897 г. е професор по история на музиката Пише биографичните романи "Животът на Бетховен" (1903 г.), "Животът на Толстой" (1911 г.), "Жан Кристоф" (10 части, 1904-1912 г.), повестта "Кола Брюнон" (1919 г.), предсказва близката световна война и й противопоставя идеята за разбирателство между народите. По време на Първата световна война живее в Швейцария; пацифист е. През 1939 г. завършва монументалната трагедия "Робеспиер".Носител е на Нобелова награда за мир през 1916 г.и Нобелова награда за литература през 1915 г. за романа "Жан Кристоф".

1926
Роден е Абдус Салам - пакистански физик, носител на Нобелова награда от 1979 г., заедно с Шелдън Глешоу и Стивън Вайнберг.

1933
Роден е Саша Дистел – френски естраден певец.
Кариерата си започва като джаз-музикант (обявен за джаз-китарист N 1 на Франция през 1953 г.). Дебютира като вокалист през 1958 г. използвайки скат-пеенето, характерно за джаза, изпитва влиянието на блуса. През 60-те години се ориентира към шлагери. Има успех в САЩ, снима се в киното. Популярността си поддържа чрез собствената си грамофонна фирма "Personnalites" и телевизионното шоу "Саша-шоу".


НА 29 ЯНУАРИ УМИРАТ:

1430
Умира Андрей Рубльов , руски художник. Той е монах в един манастир около Москва, където умира и е погребан. Заедно с Теофан Грек и монаха Прохор рисува стенописите в Благовещенския събор на Московския Кремъл (1405 г.). В Московската държавна библиотека са запазени и някои негови миниатюри по старинни книги. Изписва Успенския събор в гр. Владимир (1408 г.), по-късно рисува в различни църкви и манастири на Русия, но от произведенията му са останали само отделни фрагменти.

1820
Умира Джордж III, е крал на Великобритания и Ирландия от 25 октомври 1760 г. до 1 януари 1801 г., а от този момент до края на живота си - крал на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия. Освен това той е и херцог на Брауншвайг-Люнебург (Хановер), а на 12 октомври 1814 г.получава и титлата крал на Хановер. Джордж III е третият британски монарх от Хановерската династия. Силно влияние в детските му години оказва Джон Стюарт, който по-късно става министър-председател. При възкачването си на престола приема доходите от кралския домен да се използват, както Парламентът прецени, в замяна на фиксирана цивилна листа. Тази система продължава да функционира и днес. От страна на суверен това е първото признаване на правото на парламентарен контрол върху приходите и разходите на монарха. При Джордж III Великобритания участва в Седемгодишната война. Военната политика се ръководи от Уилям Пит Старши. Великобритания, заедно с Хановер, воюват на страната на Прусия срещу няколко Велики сили, включително Австрия, Франция и Русия. През 1761 г. Испания също влиза във войната срещу Великобритания и Прусия. Оттеглянето на Русия през 1762 г. все пак довежда до сключването на Парижкия договор от 1763 г. Според него цяла Нова Франция, както и Флорида, дотогава испанско владение преминават към владенията на Великобритания. Въпреки териториалните придобивки са натрупани огромни дългове. Проблемите с изплащането на тези дългове довеждат непряко до жестока колониална политика, което предизвиква Войната за независимост в северно- американките колонии. Великобритания губи много от своите колонии в Северна Америка, те образуват нова независима федерация - Съединените американски щати. По това време Великобритания и Ирландия са обединени, образувайки Обединеното кралство.
Джордж III страда от умствено заболяване, считано днес за следствие от порфирия. След поредната криза през 1811 г. най-големият му син Джордж, принц на Уелс, управлява като принц регент. След смъртта на Джордж III уелският принц го наследява като Джордж IV.

1899
Умира Алфред Сисле, френски художник от английски произход, представител на импресионизма. Учи в Париж в ателието на Ш. Глейр (1861-1863 г.), където се сближава с К. Моне, О. Реноар и Ф. Базил. Изпитва влиянието на К. Коро. Творчеството на Сисле включва предимно пейзажи от околностите на Париж и природата на Ил дьо Франс. Негови творби са: “Малък пл. в Аржантьой”, 1872 г.; “Мраз в Лувесиен”, 1873 г. От средата на 80-те години в живописта му се засилват чертите на декоративизма.

1934
Умира Фриц Габер - немски химик, носител на Нобелова награда за 1918 г.

1948
Умира Махатма Ганди , убит в Делхи от религиозен фанатик.
Мохандас Карамчанд, наречен Махатма - "велика душа" е един от ръководителите на индийското национално-освободително движение. Завършва право в Лондон (1891 г.) и става адвокат в Бомбай. От 1893 г. до 1914 г. живее в Южна Африка, където се заема със защитата на 150 000 индийци, заселени в тази страна. По време на Англо-бурската (1899-1902 г.) и Англо-зулуската войни (1906 г.) създава санитарни отряди от индийци за помощ на англичаните, за да докаже лоялността им към Британската империя. Ганди е лидер на партията ИНК. Учението му става програма за националноосвободителната борба на Индия. След извоюване на независимостта и разделянето й на 2 държави- Индийски съюз и Пакистан Ганди се обявява срещу започналите индо-мюсюлмански погроми.

1969
Умира Алън Уелш Дълес е американски държавник. Брат на Дж. Фр. Дълес. Завършва юридически науки. От 1916 г. до 1926 г. е на дипломатическа работа, а след това е партньор в голямата юридическа фирма "Съливан енд Кромуел". През 1942-1945 г. оглавява системата на политическото разузнаване на САЩ в Европа. От 1947 г. е в Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ; директор на ЦРУ в периода 1953-1961 г.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

НА 29 ЯНУАРИ ПО СВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди