изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:22 EEST
Избирателните секции в сунитските региони на Ирак са пусти    
По светаСамара/Калаа/Багдад. Избирателните секции в сунитските региони на Ирак, чиято религиозна общност призова към бойкот на изборите, са пусти, предадоха кореспондентите на АФП.

 Избирателните секции в градовете Самара и Калаа бяха затворени поради съображения за сигурност, след като бяха подложени на обстрел от страна на бунтовниците.

Агенция “Фокус” припомня:

Първите избори в Ирак, след падането на режима на Саддам Хюсеин, имат за цел сформирането на легитимно правителство, което да поеме управлението на страната. Трябва да бъдат избрани Национален парламент, автономен парламент за Иракски Кюрдистан и провинциални съвети. Новоизбраният парламент трябва да изработи новата Конституция на страната, която да бъде одобрена на референдум. След одобряването на Конституцията в края на 2005 г. се предвиждат нови общи избори, в резултат на които, и на последващия законодателен процес, да бъдат създадени условия за постепенно изтегляне на силите на международната коалиция от Ирак.
Водеща роля в подготовката на изборите в Ирак играе ООН. Организацията отделя за провеждането им 250 милиона долара. Но заради атентата срещу представителството на Световната организация през август 2003 г., когато загиват 23 души, сред които и ръководителят на мисията Сержу Виейра ди Мелу, ООН изтегля служителите си от Ирак. Генералният секретар Кофи Анан свежда броя на емисарите до 35 души.
В тази връзка на 22 октомври 2004 г. иракското правителство моли ООН за засилена подкрепа при подготовката на заплануваните избори. По-късно иракският министър на външните работи Хошияр Зебари обвинява Организацията на обединените нации, че не съдейства достатъчно за организирането на изборите в Ирак. Той заявява, че Багдад очаква от ООН “повече енергия, ентусиазъм и работа”.
Междувременно на 16 октомври 2004 г. Иракската избирателна комисия определя критериите, съгласно които трябва да бъдат регистрирани партиите и кандидатите за предстоящите избори през януари 2005 г. Съгласно установените критерии, партиите или кандидатите не трябва да призовават към насилие, да поддържат връзки с терористи или да са свързани с въоръжени формирования и да спазват Иракските закони. Партиите и организациите не трябва да имат емблеми, които съдържат военни или религиозни символи, както и имената им не трябва да звучат еднакво. При кандидатстване за участие в изборите, дадената партия трябва да представи списък с 500 избиратели. Редовите членове на партията “БААС” на бившият Иракски лидер Саддам Хюсеин могат да участват в изборите само ако представят писмено потвърждение, че вече не членуват в партията.
На 24 октомври същата година Партията на свободните демократи (ПСД) начело с Аднан Пачачи, бивш член на Преходния управляващ съвет на Ирак, първа обявява предизборната си програма. В програмата ПСД обещава да се бори с религиозно-етническите разпри в страната, които се сочат като основна заплаха за единството на Ирак, с екстремизма и насилието. “Ирак ще се стреми да установи добросъседски отношения със съседните държави, да провежда политика на отворени врати и на интеграция в световната общност”. Партията обещава да създаде държава, която се базира на свободно избраните институции, изразяващи свободната воля на народа и основани на конституционните принципи, на принципа за разделение на властите и равенство на всички пред закона.
От своя страна членове на бившата партия “БААС” в края на октомври започват да разпространяват листовки, в които призовават Иракчаните да бойкотират изборите в страната и да засилят съпротивата срещу коалиционните сили с цел връщането на власт на Саддам Хюсеин. В листовките се посочва също така, че временното Иракско правителство е съставено от “сектантски и расистки партии” и назначено от САЩ, за да удължи присъствието на чуждестранните войски в Ирак. Действително законно, според членовете на бившата управляваща партия, е единствено връщането на Саддам Хюсеин на власт.
Междувременно в Централната избирателна комисия на Ирак е получено писмо, подписано от групировката на йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, в което членовете на комисията и техните семейства са заплашени с убийство, в случай че не се откажат от работата си в комисията. “Членовете на комисията и всеки свързан с мошеническата демокрация ще почувства ножа на гърлото си”.
На 1 ноември в Ирак започва регистрацията на избирателите за предстоящите избори в страната. Тя продължава шест седмици и приключва на 15 декември. Регистрацията на избирателите се извършва от Висшата независима избирателна комисия в 548 пункта в цялата страна. За да регистрират гласоподавателите, властите използват въведената от Саддам Хюсеин продоволствена система, според която всяко семейство получава полагащите му се купони за цяла година. Според схемата главите на семейства трябва да посетят 548-те центрове в страната, за да получат купоните за 2005 година и там служителите попълват списъците с членовете на всяко семейство. В парламентарните избори ще могат да участват и живеещите в чужбина Иракчани. Заедно със съставянето на избирателните списъци започва и регистрацията на кандидатите за изборите.
Заради ескалиране на насилието в Ирак, целящо провалянето на предстоящите избори, на 7 ноември 2004 г. в страната е въведено извънредно положение за 60 дни, което да осигури нормална обстановка за провеждане на демократични избори (тази мярка не влиза в сила само за северните автономни кюрдски райони на Ирак).
С тази цел на следващия ден започва офанзива срещу град Фалуджа. Градът се приема за команден център на няколко хиляди терористи, сред които и чуждестранни ислямисти, контролирани от Абу Мусаб аз-Заркауи, провеждащи операции и в други градове на север и запад от Багдад. На официална пресконференция в Багдад Иракският премиер Алауи публично обявява, че е упълномощил многонационалните сили и Иракската армия да прочистят града от терористи. Пълномащабната операция за овладяване на Фалуджа започва след началото на комендантския час - 18 часа местно време. Овладяването на града се смята за решаващо за омиротворяването на Ирак и за създаването на условия за избори. През първата фаза от офанзивата са превзети главната болница в града и два стратегически моста над река Ефрат.
В знак на протест срещу щурма на американските военни сили във Фалуджа най-голямата сунитска организация "Комитетът на мюсюлманските улеми" призовава иракчаните да бойкотират предстоящите избори. Според представители на организацията присъствието на САЩ в Ирак нарушава степента на доверие в изборите. “Духовните лидери се обръщат към Иракчаните да бойкотират изборите, тъй като те ще се провеждат на фона на разрушените и потопените в кръв Фалуджа и други градове”, заявява генералният секретар на Асоциацията на Иракските улеми Харит ал-Дари.
От своя страна върховният водач на Иракските шиити Али ас Систани сформира координационна комисия в 6-членен състав, която да следи за списъка с кандидатите от шиитски партии на предстоящите избори в Ирак. Шиитите, както и кюрдите, подкрепят провеждането на изборите в Ирак.
На 12 ноември групировка, определяща се като част от Иракската съпротива, заплашва с атаки всички, които участват в подготовката за изборите в Ирак. В изявлението се посочва още, че избирателни бюра в страната също ще бъдат атакувани. “Муджахидините предупреждават всички, които участват, призовават за участие или работят по подготовката на това подобие на избори, организирани от правителството на Ияд Алауи”.
Въпреки опасенията за отлагане на изборите, заради съпротивата на бунтовниците в редица райони на страната, на 21 ноември избирателната комисия излиза с решение изборите да бъдат проведени на 30 януари. Комисията, натоварена с подготовката на изборите в Ирак, е съставена от осем иракчани и един представител на ООН. Районите, където има насилие, включително - Фалуджа, Рамади и Мусул, също ще участват във вота. Според взетите решения избирателната кампания трябва да започне на 15 декември и да приключи 48 часа преди началото на вота. 275-те депутати ще се избират по пропорционален принцип. Една четвърт от състава ще бъдат жени. Ще се изберат още 18 провинциални събрания и регионален кюрдски парламент. Заедно с взетите решения Избирателната комисия иска от ООН да изпрати международни наблюдатели за изборите и те да бъдат възможно повече.
На 22 ноември в египетския курорт Шарм ел Шейх започва международна конференция по въпросите за Ирак. Сред обсъжданите въпроси е политическия процес в страната, нейната стабилизация и гарантирането на заплануваните за 30 януари парламентарни избори. Международната конференция за Ирак завършва с приемането на заключителна декларация в подкрепа на изборите в Ирак. Съседните на Ирак страни се съгласяват с текста на проекторезолюцията. В него се призовава за подкрепа към Иракското правителство. Всички заинтересовани страни са призовани да съдействат за стабилността в Ирак за провеждане на изборите. Декларацията предвижда оттегляне на чуждите войски от страната през декември 2005 г.
Членовете на сунитската опозиция в Ирак, сред които председателят на Лигата за защита на Иракския народ Музхар ал Дейми и членът на Съвета на шурите в град Фалуджа Касим Абдусатар напускат египетския курорт Шарм ал Шейх, заради несъгласие с официалната делегация на страната.
На 1 декември става ясно, че двете водещите кюрдски партии в Ирак ще се явят с обща листа на парламентарните и президентските избори в страната. Това е обявено след срещата на лидера на Демократичната партия на Кюрдистан Масуд Барзани с лидера на другата голяма политическа партия на иракските кюрди Патриотичния съюз на Кюрдистан Джалал Талабани, която се провежда в северноиракския град Салахедин.
На 6 декември водещи иракски партии на сунитското малцинство призовават провеждането на изборите в страната да бъде отложено с шест месеца заради сложната военно-политическа обстановка в държавата. Представители на Иракската ислямска партия заявяват, че в момента в Ирак няма подходящи условия за провеждане на избори.
За отлагане на изборите се обявява и специалният пратеник на ООН за Ирак Лакхдар Брахими.
На 13 декември САЩ обявяват, че ще увеличават войските си в Ирак. Председателят на Обединения комитет на началник щабовете ген. Ричард Майерс, заявява в Багдад, че за вота на 30 януари броят на американските войски ще нарасне от 138 000 на 150 000.
На 15 декември предизборната кампания за парламентарните избори започва официално. До края на регистрацията са се кандидатирали над 5000 политици в 83 листи. Иракският премиер Ияд Алауи е начело на Иракска листа, предложила 240 кандидати, а президентът Гази Яуар оглавява партията "Иракчани" с 80 кандидати.
Шиитската листа Иракска коалиция, оглавявана от Великия аятолах Али Систани, включва 228 кандидати, кюрдската листа Съюз на Кюрдистан, обединяваща Демократична партия на Кюрдистан и Патриотичен съюз на Кюрдистан, участва със 165 кандидати, а Тюркменски фронт на Ирак - с 275 кандидати. Въпреки призивите за бойкотиране на гласуването в надпреварата участват много листи, ръководени от сунитски партии. Ислямската партия, поддържаща връзки с организацията Мюсюлмански братя, представя 275 кандидати, Партията на независимите демократи на Аднан Пачачи предлага 70, а Демократичната национална партия на Насир Чадерчи - 12. Християните са представени с три листи: Демократичната коалиция Ар Рафидаин посочва 12 кандидати, Демократичният съюз също 12, а Асирийската национална партия предлага 15 кандидати. Близо 600 кандидати от кюрдската автономна област участват в парламентарните избори, а стотици други се кандидатират за регионалните съвети.
На 19 декември бунтовници разстрелват трима служители на Централната избирателна комисия в Ирак. Същия ден Аднан Пачачи, лидер на Иракското независимо демократично движение, призовава за отлагане на насрочените за 30 януари избори в Ирак. По думите му отлагането ще позволи иракските партии, които имат резерви по отношение на изборите да бъдат убедени да участват.
На 27 декември Основната сунитска партия в Ирак, “Иракска ислямска партия” излиза с решение да бойкотира изборите. “Намираме се в задължението да се оттеглим”, заявява ръководителят на партията Мохсен Абдел Хамид, по време на пресконференция в Багдад, като подчертава, че решението е взето след отказа на правителството да отложи изборите с шест месеца, което според партията е щяло да обезпечи допълнително шансовете за успех на вота.
Същия ден Осама бин Ладен призовава в аудиозапис, излъчен по катарската телевизия Ал Джазира, иракските граждани да бойкотират предстоящите избори в страната. "Конституцията, наложена от американския окупатор Бремър (бившия US-губернатор на Ирак), е богохулствена... и всеки, който участва в изборите съзнателно, е неверник", казва гласът на Бен Ладен. "Трябва да внимавате с тези шарлатани, които под маскировката на ислямски партии призовават хората да участват в изборите", се казва още в текста. По-нататък лидерът на "Ал Кайда" призовава мюсюлманите да засилят самоубийствените атентати, да поставят повече противопехотни мини и да атакуват цели като петролни и селскостопански инсталации в Ирак. Наред с това Бен Ладен възхвалява дейността на "принца на муджахидините" Абу Мусаб аз Заркауи в Ирак. "Заркауи е лидерът на "Ал Кайда" в Ирак и всички трябва да го следват и да му се подчиняват, посочва Бен Ладен. Неговите смели операции срещу американците и правителството ни правят щастливи и горди."
За бойкотиране на изборите се обявява и бившият иракски президент Саддам Хюсеин, който изразява съмнения относно безпристрастността им. Иракските власти са стъпили на лъжлив и измамен път, който противоречи на закона. Ето защо аз възнамерявам да бойкотирам нечестните избори, заявява Саддам и призовал иракския народ да направи същото.
На 30 декември в северния иракски град Мосул пристига нов американски контингент, за да подпомогне осигуряването на сигурността. Други 6 500 войници пристигат в Багдад. Така общия брой на американските военнослужещи в Ирак за изборите в страната от 138 000 достигна 150 000.
На 4 януари 2005 г. свързаната с мрежата “Ал Кайда” терористична групировка “Ансар ал Суна” заплашва с терористични нападения избирателни секции в Ирак по време на общите избори в страната. Заедно с това “Ансар ал Суна” поема отговорност за няколко кървави терористични нападение от предходните седмици, при които загиват няколко члена на иракски политически партии и движения, обявили участието си в изборите на 30 януари.
На 7 януари военното положение в Ирак е удължено с нови 30 дни. А на 15 януари иракското правителство обявява и план за сигурност, който трябва да бъде приложен в деня на изборите в страната. Планът предвижда забрана за спиране на автомобили в близост до избирателните секции, както и други ограничения за превозни средства. Мерките са в отговор на зачестилото насилие особено в сунитските провинции, където кървавите нападения са всекидневие. “Иракският държавен секретар по въпросите на местната власт управление прецени, че планът за сигурност гарантира сигурността на всички избирателни бюра и разрешава движението на хора пред бюрата. Планът е за всички провинции включително 4-те сунитски, разкъсвани от насилие: Ал Анбар, Ниневия, Салахадин, Диала. Планът е в сила и за всички квартали на Багдад, които са обект на нападения от обявяването на предстоящите избори. Сигурността ще е задължение на полицията, армията и иракската национална гвардия, които ще носят отличителни белези. Националните сили, ръководени от американските части, ще преценят необходимостта от разпределяне на частите и къде ще са необходими допълнителни сили.”
Наред с тези мерки Ирак обявява, че ще затвори сухопътните си граници в периода 29-31 януари. Те няма да бъдат затворени само за поклонници, които са се отправили за хаджа в Саудитска Арабия. Предвижда се да бъде затворено и летището в Багдад.
На 21 януари в Мосул - третия по големина град в Ирак, е въведен полицейски час от 18.00 до 06.00 ч. По улиците са поставени допълнителни постове от иракски гвардейци и американски морски пехотинци. 700 войници от армията на САЩ със съдействието на иракски сили водят операция "за ликвидиране на огнищата на престъпност, насилие и терор" в западните квартали на Мосул. Задържани са над 200 души, заподозрени в сътрудничество с въоръжената съпротива. Конфискувано е оръжие и боеприпаси.
На 22 януари две от главните сунитски организации в Ирак – Комитетът на ислямските улеми и Иракската ислямска партия (ИИП), обявяват, че прекратяват бойкота на парламентарните избори в провинция Дияла. Говорителят на ИИП Аяд Самараи потвърждава новината, но добавя, че бойкота на национално равнище остава в сила. “Това се отнася само за местното управление и бе постигнато в разговори между структурите на нашата партия в провинция Дияла и Комитета на ислямските улеми. Изглежда, че те намират за необходимо да гласуват и участват в местното управление”, казва той.
Междувременно в аудиозапис, разпространен по Интернет Абу Мусаб аз Заркауи обявява "ожесточена" война на демокрацията в Ирак седмица преди парламентарните избори. Той призовава мюсюлманите сунити да направят всичко възможно да провалят гласуването, наречено в излъченото послание "заговор на Съединените щати и на шиитите срещу сунитите". Заплахите от страна на организацията “Ал Кайда” в Ирак на Абу Мусаб ал Заркауи продължават и в следващите дни. На 28 януари тя заплашва в комюнике, че може да не се появява със съобщения през следващите дни, но че подготвя нови нападения, за да попречи на предстоящите избори.
На 28 януари влиза в сила забрана за предизборна агитация. Същия ден започват да гласуват иракчаните живеещи в чужбина. Общо 280 000 избиратели са регистрирани в 14 държави. Иракските изселници гласуват само за парламент, който ще изготви новата Конституция. Първите бюлетини в иракските избори са пуснати в Австралия. В страната има общо девет избирателни секции, които са под засилена охрана. Освен в Австралия, избирателни секции има и в Канада, Дания, Франция, Германия, Иран, Йордания, Холандия, Швеция, Сирия, Турция, Обединените арабски емирства, Великобритания и САЩ. Гласуването в чужбина е организирано от Международната организация по миграцията и продължава до 30 януари 2005 г.

http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Избирателните секции в сунитските региони на Ирак са пусти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди