изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:09 EEST
Приключи изборният ден в Ирак /ОБЗОР/    
По светаБагдад. Общите избори в Ирак приключиха при официална избирателна активност 72 %. Общо 14 млн. иракчани са се регистрирали за участие в общите избори.

В избирателните секции, където гласуването все още не е приключило, гласоподавателите продължават да чакат реда си, за да дадат гласа си в първите свободни избори в страната от 50 години насам. В различните провинции избирателната активност варира, като най-голяма тя е в провинциите Уасит – 75 %, Вавилон – 66 %, Наджаф – 80 % и Кадисия – 50 %.
Отчетената избирателна активност достига и дори надхвърля 90% в много райони в страната с преобладаващо шиитско население. Най-активно изборния ден протече в северния иракски град Киркук. По оценка на международните наблюдатели, до 12 часа българско време в града бяха гласували над 50 % от регистрираните гласоподаватели. С особено голям процент, участват местните кюрдски и туркменски общности, противници на провежданата от Саддам Хюсеин политика на арабизиране на Киркук и богата му на нефт област.
Последните плуралистични избори в Ирак са били през 1953 г., пет години преди падането на монархията, след държавен преврат на 14 юли 1958 г. Изборите в неделя обаче са повторение на историята. И наистина, през 1923 г. британските окупатори организират избори за представители, които да напишат конституция, но навремето шиитските религиозни водачи издават фатва, забраняваща участието в изборите. Днес сунитските религиозни водачи призовават за бойкот на изборите под американска окупация, които имат също за цел съставянето на Преходно национално събрание, което трябва да напише конституция. Шиитите си извадиха горчивия урок от политиката на бойкот, които ги маргинализира за 82 години. През целия този период чак до падането на Саддам Хюсеин на 9 април 2003 г. властта бе привилегия на арабите сунити. Днес сунитите рискуват да бъдат маргинализирани и да бъдат отстранени от редакцията на конституцията.
Две трети от иракчаните, вписани в избирателните списъци, са гласували вчера и завчера в 14-те страни, където имаше секции за иракските граждани, живеещи в чужбина. съобщи вчера в Аман Международната организация за миграцията, която отговаря за процеса. "До края на вчерашния ден две трети от електората е участвал, а остава още един ден, през който може да се гласува, заяви на пресконференция в Аман Петер Ербен, ръководител на мисията на организацията в йорданската столица. Преди това в Женева организацията съобщи, че само в петък са гласували 30 на сто от избирателите иракчани в14-те страни. Активността варира в 14-те страни, избрани от Организацията за гласуване на иракската диаспора. Тя е по-висока в страните, които са по-близо до Ирак. 48,9 на сто са гласувалите в ОАЕ, 41,9 на сто - в Йордания и 34,1 на сто в Иран и Сирия. В Европа най-висока е активността в Швеция /32,1 на сто/ и Дания /31,2 на сто/, но не и във Франция /17,6 на сто/ и Великобритания /17,3 на сто/. В САЩ 21,7 на сто са се явили пред урните. Окончателните данни за активността ще бъдат известни утре по обед, заяви говорителят на Организацията Жан-Филип Шози. Сравнително слабото регистриране на избиратели - едва една четвърт от живеещите в чужбина иракчани, организацията обяснява с факта че е разполагала само с 67 дни за подготовка.
Президентът на Ирак Гази Яуар гласува в първите свободни избори в Ирак. Той упражни правото си на вот в участък в “Зелената зона” в Багдад.
Иракският премиер Ияд Алауи гласува в същата избирателна секция в Багдад.
Кюрдският лидер Джалал Талабани гласува в северния иракски град Сюлеймания. Талабани е лидер на Патриотичния съюз на Кюрдистан (UPK) една от двете основни фракции на иракските кюрди.
Лидерът на Демократичната партия на Кюрдистан Масуд Барзани гласува в своя град Салахедин, разположен на около 350 км северно от Багдад.
Изборният процес премина под знака на насилието. Американската армия обяви, че днес, в деня на изборите в Ирак, са извършени девет самоубийствени атентата в Багдад, но в повечето случаи иракската полиция е осуетила опитите на терористите да проникнат в избирателните секции. Свързаната с “Ал Кайда” групировка, ръководена от йорданския терорист Абу Мусаб ал Заркауи, пое отговорността за днешните самоубийствени нападения срещу избирателни секции в Ирак. “Лъвовете от бригадата на мъчениците на “Организацията на Ал Кайда за джихад в Ирак” атакуваха редица избирателни секции в Багдад и на други места в страната”, се посочва изявлението, публикувано в Интернет.
Иракските сили за сигурност задържаха терорист-камикадзе пред една от избирателните секции в квартал Ат Таура в столицата Багдад. Терористът е носел пояс с експлозиви. След като взривното устройство е било обезвредено, на полицията се е наложило да защитава терориста от тълпата, която е искала да се саморазправи с атентатора. Бомба “разкъса” микробус, превозващ иракски сунитски избиратели до избирателна секция южно от Багдад. Петима души са загинали при експлозията, а 14 са ранени, съобщиха представители на местната полиция и медицински източници. Бомбата е избухнала в пътническия салон на микробуса, който е превозвал избиратели от селището Абу Алуан към град Махауил. Вицегубернаторът на Мосул остана невредим при нападение, при което загина негов телохранител.
Кола-бомба избухна до сградата на Министерство на правосъдието в Багдад. Според информацията, министърът на правосъдието на Ирак Малик ал Хасан не е бил в сградата по време на нападението. Двама от телохранителите са били ранени при нападението.
Ситуацията в иракските провинции в зоната на отговорност на многонационалната дивизия под полско командване “Център-Юг” – Уасит, Бабил и Кадисия, в която е разположен българският контингент, остава спокойна и стабилна в деня на изборите. Патрулите на многонационалната дивизия, които изпълняват днес задълженията си, са извън градовете и далеч от избирателните секции. Те са разположени на пътищата, но не и по улиците на градовете в поверените провинции и се грижат за сигурността на военнослужещите от многонационалната дивизия.
Американски военнослужещи и отряди на Иракската национална гвардия влязоха в сражение с група бунтовници в град Тел Афар в Северен Ирак, като все още няма данни за жертви и разрушения.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Приключи изборният ден в Ирак /ОБЗОР/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди