изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:54 EEST
За първи път министър-председатели и вицепремиери от осем държави от Централна и Югоизточна Европа се събират в София за...    
НовиниСимеон Сакскобургготски и Ференц Дюрчани са домакини на официалния старт на “Десетилетието на ромското включване 2005-2015 година”

На 2 февруари в София ще бъде даден международен старт на инициативата “Десетилетието на ромското включване 2005-2015 година”. Домакини на събитието са българският министър-председател Симеон Сакскобургготски и унгарският премиер Ференц Дюрчани. На срещата ще присъстват още четирима министър-председатели: на Хърватия - Иво Санадер, на Македония Владо Бучковски, на Република Сърбия Воислав Кощуница и на Република Черна гора Мило Джуканович. Ще дойдат също вицепремиерите на Чехия Павел Немец, на Румъния Марко Бела и на Словакия Пал Чаки. В делегациите са включени и министри от приоритетните за Десетилетието ресори като социална политика, образование, интеграция на ромите и защита на правата на националните и етническите групи и европейска интеграция.

 

В международния старт на инициативата ще се включат също и председателят на Института “Отворено общество” Джордж Сорос, президентът на Световната банка Джеймс Улфенсън, заместник-генералният секретар на Съвета на Европа Мод де Бор-Букикио, както и депутати от Европейския парламент и представители на люксембургското председателство на Европейския съюз и делегацията на Европейската комисия у нас. Институт “Отворено общество” и Световната банка са двете основни организации, които подпомагат събитието. Общият брой на делегатите ще бъде над 130 човека.

 

Десетилетието на ромското включване е първото съвместно международно усилие за подобряване на живота на ромите и интегрирането им. Държавите инициаторки на Декадата, която ще продължи от 2005 до 2015 година, са България, Македония, Румъния, Словакия, Сърбия и Черна гора, Унгария, Хърватия и Чехия.

 

Медийният интерес към отразяването на международния старт е огромен. Близо 200 журналисти от нашата страна и от Хърватия, Чехия, Унгария, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора, и Словакия, се акредитираха за отразяването на Международното откриване. От чужбина ще пристигнат над 70 души, сред които колеги от 21 ромски медии и специализирани предавания. Сред журналистите от нашата страна, които ще отразяват международното събитие са и колеги от 12 ромски медии и предавания.

 

Официалната церемония по откриването на международния старт на инициативата “Десетилетието на ромското включване 2005-2015 година” ще се състои в Народния театър на 2 февруари от 10 часа. Модератор на церемонията ще бъде журналистката от БНТ – Виолета Драганова. В нея с музикални изпълнения ще участват известни ромски изпълнители Софи Маринова и Джаго. След церемонията от 12.00 часа е предвидена пресконференция в Гранитна зала на Министерския съвет, на която ще бъдат допуснати само акредитираните журналисти.

 

Официалната церемония по откриването на международния старт на инициативата ще се отразява пряко по БНТ. Преките предавания се осъществяват с техника и екипи от БНТ и Правителствената Информационна служба. БНТ предоставя безвъзмездно сигнал, така че и останалите телевизии да могат да получават картина, а БНР ще получава звук.

 

Колеги, Правителствената информационна служба кани акредитираните журналисти на прием по случай Декадата. Той ще се състои на 1 февруари от 18.30 в резиденция “Лозенец”. Припомняме ви, че акредитациите се получават днес и утре на служебния вход на Министерския съвет, на Дондуков 1.

 

 


Сходни връзки

За първи път министър-председатели и вицепремиери от осем държави от Централна и Югоизточна Европа се събират в София за... | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди