изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:08 EET
МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2005 ГОДИНА    
Времето  Февруари е най-краткият зимен месец, заслужил името си Малък Сечко, и е почти толкова студен, колкото и януари, но той е и най-близо до пролетта.


Денят нараства и от 10 часа в началото достига до 11 часа и 12 минути в края на месеца. Увеличава се и продължителността на слънчевото греене и достига до 90 часа.
 Средномесечната температура за февруари за Добрич и вътрешността на Добричка област е между 0,1 С и 0,5 С, по Черноморието - поради влиянието на морето, тя достига 1,6 - 2,2 С.
 Най-високата максимална температура през февруари в гр. Добрич е 22,5 С, измерена на 26 и 27 съответно 1990 и 1995 година, а най-ниската минимална температура е на 16.02.1911 година - минус 24,8 С.
 Февруари е един от най-сухите месеци през годината, с месечни суми на валежите - между 30 и 44 л/м2. за Добричка област. През този месец едва 40 % от валежите са от сняг. Образува се трайна снежна покривка само във вътрешността на региона, където често има и снегонавявания при силни североизточни ветрове, а по Черноморието тя е нетрайна и се задържа за кратко.
 Пълнолунието през месеца е на 24 февруари, а на 18 февруари Слънцето влиза в знака Риби. 

ПРОГНОЗАТА
Тази година се очаква средната месечна температура през февруари за Добричка област да бъде под нормата.
Месечната сума на валежите ще бъде под нормата.
През първото десетдневие облачността ще бъде променлива. В началото и края на периода с превалявания предимно от сняг. Относително по-ниски ще бъдат температурите в началото и в края на десетдневието.
През Второто десетдневие  времето ще бъде променливо с вероятност за превалявания около средата на периода, след което се очаква понижение на температурите.
Около средата  на третото десетдневие, ще преобладава облачно и сравнително хладно време с превалявания, след което ще настъпи повишение на температурите.
Най-високите температури през месеца ще бъдат между 12 и 17 С, а най-ниските - предимно между минус 11 и минус 6 С, по Черноморското крайбрежие - по-високи.

Тодор КОСТАДИНОВ - метеоролог, Хидрометеорологична обсерватория - Добрич

 


Сходни връзки

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ПРОГНОЗА ЗА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2005 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди