изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 08:20 EEST
ОПОЗИЦИЯТА СЕ ОБЕДИНИ ЗА ОСТАВКА НА КАБИНЕТА САКСКОБУРГГОТСКИ    
ПарламентСтанахме свидетели на поредната провалила се приватизационна сделка. Няколко часа преди извънредното заседание на родните депутати, английската фирма реши да се оттегли от сделката за приватизация на "Булгартабак" и уведоми правителството."Влошена политическа обстановка" бе записнао в мотивите на фирмата до медиите.

Петъчният скандал за отсъствията на управляващите и изявленията на червения лидер Сергей Станишев през почивните дни събраха депутатите на извънредно заседание днес. Опозицията, за първи път обединена, поиска спиране на сделката за "Булгартабак", а социалистите поискаха дори спиране на всички приватизационни сделки до изборите. Видимо доволни от провала бяха и коалиционните партньори от ДПС. Още миналата седмица движението обяви сделката за крайно неизгодна. Ахмед Доган рискува дори и желязната коалиция с управляващите в името на държавната субсидия за тютюнопроизводителите, която в новия бюджет е заложена на стойност 100 млн. - сериозна сума, на кото другите селскостопански производители завиждат.
Провалянето на важни стратегически сделки опозицията определи като защита на националните интереси, но никой от политическите сили не събра смелост да каже, че е поредният предизборен ход - цената няма значение, важно е да се събират точки за предстоящите избори. Под този знак преминаха и дебатите във вчерашния парламентарен ден. В петък дясната и лявата опозиция с подкрепата на нововремците обявиха смело искането си за оставка на парламентарния шеф Огнян Герджиков и дадоха начало на консултациите за вот на недоверие към правителството. На спешното извънредно заседание вчера присъства премиерът Симеон Саккобурготски, заедно с  министри от кабинета. В началото депутатите изслушаха мненията на министър-председателя и тримата му вицепремиери - Лидия Шулева, Пламен Панайотов и Николай Василев. Верен на стила си, Сакскобургготски заяви, че счита своето управление за успешно, с голяма обществена подкрепа и не бива да се допуска от политическите сили да ескалира изкуствено напрежението и да се повтарят грешки. "Да успокоим политическите страсти за доброто на обществото, защото ние носим заедно носим отговрността за управлението и успешното развитие на страната" - посъветва премиерът депутатите в пленарната зала.
Опозицията не спести за миг неудобните въпроси. Неработещ парламент, невъзможност на кабинета да управлява, нежелание на вицепремиерката Лидия Шулева да разкаже пред депутатите за сделката "Булгартабак" - това бяха част от въпросите и темите, които вълнуваха опозицията. Но конкретни отговори така и не се получиха. Екатерина Михайлова попита прпемиера кой ще поеме отговорност за провалените петъчни дебати и за треадиционните отсъствия на управляващите от пленарната зала. От Коалиция за България попитаха има ли партийно решение на жълтите депутати да провалят петъчния контрол и знае ли царят-премиер за него. Критики към премиера и неговата свита отправиха и нововремците. Борислав Цеков обвини кабинета в липса на европейско поведение, а Мирослав Севлиевски поиска лично Лидия Шулева да поеме отговорността си за провалената сделка. Надежда Михайлова от СДС заяви, че кабинетът не среща парламентарна подкрепа и поради тази причина не може да управлява и да изпълни очакванията на обществото. Тя призова депутатите да вземат решение, според което министър-председателят да подаде сам оставката си като премиер, заедно с Министерския съвет.
Консултациите за вот на недоверие към кабинета започнаха между всички политически сили още днес. Парламентарните групи на опозицията са категорични, че вотът е необходим, защото правителството не получава одобрението на настоящия парламент. Опозицията е непоколебима в решението си да поиска оставката и на Парламентарния шеф Огнян Герджиков.Днес сплотената синьо червена опозиция ведно с нововремците и Народен съюз се очаква да избистрят мотивите.
Опозицията сънува служебен кабинет само 5 месеца преди предстоящите избори. ДПС наруши добрия тон и наложи искането си за спиране на приватизационната сделка и почти премина в опозциция, но едва ли ще подкрепи политически сили при евентуален вот на доверие към кабинета. Царската коалиция преди изборите се оказа пред разпзад, за да се роди, може би, нова коалиция - ДПС и БСП. Не само тютюневият холдинг, но и новата бяла бюлетина, с която жълтите са решили да ги изненадат неприятно с поправките в избирателния кодекс, обедиянва усилията им срещу царя-премиер.

Ивелина ОПРИКОВА, спец. кор. на НДТ в Народното събрание

 


Сходни връзки

ОПОЗИЦИЯТА СЕ ОБЕДИНИ ЗА ОСТАВКА НА КАБИНЕТА САКСКОБУРГГОТСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди