изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:36 EEST
ФИЗИОТЕРАПИЯТА НА ДКЦ I СЕ СДОБИ С ЧЕТИРИ НОВИ АПАРАТА    
ЗдравеТе са на обща стойност около 10 000 лева. Това доближава отделението до европейското ниво, сподели специалистът д-р Иван Бончев

С четири нови апарата се сдоби преди броени дни Отделението по физиотерапия на ДКЦ I в Добрич. Ръководството на здравното заведение е закупило апарат за ултразвукова терапия, комбиниран апарат за нискочестотни токове и електростимулация, апарат за инхалационна терапия и лампа за утравиолетова и инфрачервена светлина. Новите придобивки са на стойност около 10 000 лева.  За четирите апарата и за качествата им за читателите на НДТ разказа физиотерапевтът д-р Иван Бончев.
Апаратът за утравиолетова терапия има много големи възможности - разказа специалистът.  Той може да се използва с елзахнарване или с батерии. Накрайниците му са херметични и това позволява работа и под вода. Прецезирана е връзката между апарата и пациента. Според д-р Бончев, модерната придобивка дава възможност както за индивидуално настройване на параметрите на работа, така и за използване на стандартизирани програми в зависимост от диагнозата. До момента отделението е разполагало с два такива апарата, но те са с по-ниско качество и не може да се прецени ефективността им.
Другата придобивка - комбиниран апарат за нискочестотни токове и електростимулация, се използва основно за обезболяваща противовъзпалитена терапия и електростимулация. В него се съчетават галваничен ток, диадинамичен, интерферентен, фарадичен и група специфично обезболяващи токове. "Най-ценното на апарата е възможността му за електростимулация", сподели д-р Бончев. Той дава възможност, в зависимост от състоянието на пациента, първо да се проведе диагностика и след това, в зависимост от получените резултати, да се организира и максимално ефективно поддържащо индивидуално лечение. Третият апарат - за инхалационна терапия, е задължително допълнение при лечение на инфекциите на дихателните пътища. Лекарят обясни, че чрез него по-бързо и по-лесно се втечнява секрецията и в най-отдалечените разклонения на бронхиалното дърво. Това значително скъсява възстановителния период. Другата придобивка - лампата, дава възможност да се работи на два режима - за излъчване на ултравиолетови и инфрачервени лъчи.    
За читателите на НДТ д-р Иван Бончев изброи и болестите, при които се използват новите апарати. Те се прилагат в ортопедията - при фрактури, ограничения на подвижността на ставите, състояния след операции на сухожилия, спортни травми и др. В неврологията апаратите се използват при парези и парализи на мускулатурата на тялото и крайниците, в следствие увреждания на централната и периферна нервна система, при болкови синдроми. Приложими са още при заболявания на дихателната система - бронхити, пневмонии, бронхиална астма, синузити, отити, ринити, при гинекологични и кожни заболявания.
Новите апарати ще доведат до значително по-богати комплексни възможности на лечение в отделението, до по-голяма ефективност на лечебния метод, сподели още д-р Бончев. И допълни, че така отделението все повече се доближава до европейското ниво.

 


Сходни връзки

ФИЗИОТЕРАПИЯТА НА ДКЦ I СЕ СДОБИ С ЧЕТИРИ НОВИ АПАРАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди